Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Как да си направим разсад от семена?

Разсадите се отглеждат на закрито и топло

Засяването на цветните семена е тема, която става особено актуална с настъпването на пролетта и стартирането на цветния сезон. Един от най-разпространените методи за размножаване и захващане на любимите видове е именно чрез семена - достъпен, лесен и успешен.Когато закупим семена на избраното от нас растение, обикновено се информираме от инструкциите на опаковката, които ни казват кога можем да ги засеем, кога да очакваме растеж и образуване на разсад. Въпреки че всяко цвете се характеризира със своите особености, съществуват общи правила относно засяването на семената, които ще разгледаме в настоящата статия. 

Как да подобрим кълняемостта на семената чрез накисването им?

Защо накисването на семената във вода преди засяване подобрява кълняемостта им?

Накисването на семената във вода преди засяване е метод, който се прилага от дълги години от опитните градинари. Счита се, че семената, които са били обработени по този начин, покълват много по-бързо, т.е. намалява се времето за покълването им. Обяснението е интересно и логично - в природата малките семена са подложени на различни атмосферни (студ, жега, влага, суша) и неатмосферни (животни, хранещи се със семена) влияния, и е съвсем нормално да изграждат защита, която да им помогне да оцелеят. Потапянето на семената във вода разрушава тази естествена защита и допринася за по-скорошното им покълване.

Влажността дава знак на семената, че са настъпили благоприятни условия за растеж. Някои семена съдържат вещества, които забавят кълняемостта, с цел да се предотврати покълването им вътре в плодовете. Следователно, т.нар. "инхибитори" трябва да бъдат отстранени, за да могат семената да поникнат успешно. В натуралната среда това се осъществява от дъждовете и отнема известно време, докато в домашни условия накисването на семената ускорява този процес.

Как правилно да накиснем семената?

В купа с подходящ размер се изсипва чиста топла вода. Някои семена толерират врялата вода, но тъй като не можем да познаваме задълбочено и в детайли всички семена, които притежаваме, е добре да използваме топла вода. Следващата стъпка е да добавим семената в купата с вода и да ги оставим да се накиснат от 12 до 24 часа, но не и за повече от 48 часа. След това засяваме семената директно в почвата. 

Накисването на семената подобрява кълняемостта им

Защо семената не покълват?

Качеството и срокът на годност на семената са определящи за покълването им

Първата група причини, поради които семената не покълват, са свързани с качеството на самите семена. Изтеклият срок на годност, събирането на неузрели семена, неправилното им съхранение са фактори, носещи след себе си негативни последици. Срокът на годност се изписва на опаковката на продукта, като общоприетият срок на годност е до 5 години. 

Търговската мрежа изобилства от разнообразие на цветни семена, но не всяка фирма предлага качествен материал, и затова се препоръчва да закупувате семена само от специализирани и утвърдени магазини, които освен гарантирано качество, ще ви дадат и полезни насоки и съвети. Тук е мястото да отбележим, че някои семена изискват повече време, за да покълнат. Ето защо търпението ни се очертава като едно от основните условия за успех!

Неправилно засяване и грижа за разсада

Втората група причини се основават на климатичните особености и грешната човешка реакция или намеса. Неправилнато засяване води до отсъствие на кълняемост - например, засяване на голяма дълбочина или в неподходяща почва. Други фактори са неосигуване на изискуемата светлина, температура или влажност. Третата група причини са свързани със специализирано третиране на семената, което трудно се осъществява в домашни условия. Това означава, че за да покълнат определени семена, те трябва да са обработени с препарати от професионалисти. Обикновено тази процедура е приложена върху семената, продавани от коректните и доказали се производители.

Срокът на годност и качеството на семената определят кълняемостта им

Как да направим успешен цветен разсад чрез засяване на семена?

Многогодишни или едногодишни семена?

Успешният цветен разсад се гради на наличието на съвкупност от множество фактори, сред които водещите са почва, светлина, топлина и вода.  Важно е да знаем дали семената са на едногодишни или многогодишни растения. Обикновено тези на едногодишните цветя ги събираме след техния активен сезон, т.е през есента, съхраняваме ги в хартиени пликове и при подходящи условия (липса на влажност и наличие на хладни температури) през зимата, а през ранната пролет ги засяваме. Докато при многогодишните този процес е улеснен - те поначало са зимоустойчиви и не се налага тяхното събиране, защото те се самозасяват и саморазмножават. 

В този ред на мисли, е добре да добавим и още една особеност, свързана с това - от основно значение за постигането на здрав разсад е дали съответният вид търпи разсаджадне. За видовете, които не понасят преместване, е необходимо да изчакаме затоплянето на времето и тогава да засеем семената направо в градината (края на пролетта до началото на лятото). Още информация по събирането и съхранението на цветните семена получете в статията Размножаване на цветята чрез събиране, съхраняване и засяване на семена

Кое е най-подходящата почва за разсади?

Почвата за разсади трябва да е рохкава и плодородна

Почвата, която се подготвя за разсади е различна от тази на възрастните растения. Тя трябва да е рохкава и богата на хранителни вещества. Препоръчва се използването на добре угнил оборски тор, а за обеззаразяване може да се приложи слаб, бледорозов разтвор на калиев перманганат. За последния се счита, че оказва положително влияние върху кълняемостта. За да се създаде въздушност и еднаква структура на почвата, тя се пресява няколко пъти.

Технология на засяване на цветните семена

Опитните градинари съветват при ранното засяване на семена да не използваме почва, която е заледена, а да я затоплим, като я оставим в подходящ съд в отопляемо помещение или я полеем с топла вода и изчакаме да се отцеди добре. Повръхността на почвата се подравнява и се правят редове, в които на равни разстояния се подреждат семенцата, а след това се покриват с тънък слой почва. Засяването на голяма дълбочина и хаотичното сеене не се препоръчват, защото пречат на кълняемостта. Подходящи съдове са сандъчетата, пластмасовите чашки или кофички, както и специализираните транспортни саксии и тарелки за разсади.

Почва от биотор и калифорнийски червеи

На пазара се предлагат готови почвени смеси за разсади, които в повечето случаи са на основата на торф. В последните години все по-голямо приложение намира т.нар "хумусен тор" или биотор, който се получава вследствие на дейността на червения калифорнийски червей. Първи са забелязали полезната му работа още в древността египтяните, живеещи по поречието на р. Нил, а днес фермите за отглеждането му все повече се увеличават, както в световен мащаб, така и у нас. Калифорнийският червей се храни с разнообразни органични отпадъци и ги превръща във висококачествен биотор.

Смята се, че почвата, обогатена с биотор, разполага с въздушни пори, топлина и влага. Може да се използва и в по-големи количества, тъй като не изгаря дори и най-крехките растения, но дозировката зависи от характеристиките на конкретната почвена смес. Специалистите препоръчват да се направи разтвор от 150 мл биотор в 1 л вода, които престоява 12 часа и след това за 6 часа се киснат семената за посев. Използва се и за периодично подхранване на възрастните растения.

Торфът е отлична добавка в почвата за разсади

Торфът е отлична добавка към почвената смес

При приготвяне на почвени смеси е хубаво да добавим торф, защото той придава рохкава структура, няма наличие на миризма, вредители и болести, не развива плевели, богат е на лесноусвоими хранителни вещества, ензими и микроорганизми, предпазва почвата от слънчевите лъчи и нейното изсушаване, осигурява отличен дренаж и заддържа необходимото количество влажност. 

Как да поливаме правилно разсадите?

Разсадът от семена се полива с лейка с накрайник с дупчици

Поливането е жизненоважен елемент в отглеждането на разсада. Още при самото засяване на семената е задължително да се полее почвата (препоръчително е тя да е предварително влажна). Водата е неизменна част от процеса на кълняемост и ако не бъде осигурена, той трудно ще стартира. Но и с нея трябва да се внимава - прекаленото напояване може да доведе до загниване на семената и тяхното унищожаване.

Използвайте лейка с накрайник и вода със стайна или парникова температура. Ако не разполагате с такава лейка, то лесно можете да продупчите пластмасова кофичка на малки дупчици по дъното, през които водата ще преминава на малка струя (същият ефект ще получите и ако продупчите капачката на пластмасова бутилка). Така ще предпазите семената от изравянето им на повръхността вследствие на постъпването на голямо количество вода. След покълването на семената, разсадът се полива периодично по идентичен начин при засъхване на горния слой на почвата, като подходящият момент от деня за това е рано сутрин или вечер. Пулверизирането на разсада е идеално решение за навлажняване на сустрата.

Разсадите се поливат с тънка струя

Как да създадем парникови условия за развитие на разсадите?

Парниковите условия запазват въздушната влажност за разсадите

Най-добрите условия за успешен разсад са парниковите. Добре е да покриете сандъчетата с найлон или стъкло с цел да се запази въздушната влажност и да се предотврати нейното изпарение. С повишаване на температурите, отвивайте разсада, за да се проветри и да не се получи запаряване. За повечето видове светлината също е от основно значение, като тя трябва да е налице от 8 до 12 часа на ден.

При недостиг на естествена светлина, се използват луминисцентни лампи. За успешни резултати, освен светлина, е необходима и топлина. При ниски температури, няма как вашите семена да покълнат, защото оптималните градуси са 18-20 °. На различните цветя им трябва и различно време за поникване, като тази информация е оказана на опаковката.




Източници на информация: www.gardeningknowhow.comwww.wastenomo.eu

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!