Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Дипладения или мандевила?

Мандевилата е известна още под наименованието "дипладения"

Ако търсите увивно или пълзящо растение за вашата градина, което да я украсява с красиви цветове, то настоящата статия ще ви предостави едно забележително предложение. Мандевилата е известна още под наименованието "дипладения" и произхожда от Централна и Южна Америка. Носеща атмосферата на субтропическите и тропически земи, у нас тя се отглежда през летните месеци навън, като е подходяща за декориране на стени или на често използваните дървени решетки. 

Има ли разлика между мандевилата и дипладенията?

Някои автори определят мандевилата и дипладенията като растения, принадлежащи към един и същи род, но с различия в предпочитанията им във връзка начина на подрязване и мястото на отглеждане. Тъй като масово се утъждествяват и повечето любители-цветари не познават това деление, в настоящата статия с двете наименования ще се отбелязва едно и също растение. Считам, че това е допустимо, тъй като приликите са многобройни, грижите и предпочитанията им са еднакви, а въпросната разлика касае най-вече следното: дипладенията се отглежда под формата на храст, докато мандевилата е пълзящ и катерещ се вид. Именно по този критерий може да ги различите.

Цветето дипладения

Дипладенията расте изключително бързо, като максималната височина, до която може да достигне е 5 м. Цветовете са тромпетовидни и са решени в бяло, розово, червено или жълто - привличат ни освен със симпатичните си форми, още и с приятния си аромат. Те са обградени от лъскави и овални листа, които се отличават с наситено зелени багри. Мандевилата със своите нежни и благоуханни цветове символизира красотата, която си заслужава да се покаже и да се види.

Дипладенията се отглежда под формата на храст

Отглеждане на дипладения

Дипладенията се отглежда предимно в саксия

Тези цветя предпочитат светлите, топли и слънчеви местонахождения, които са защитени от ветрове. Практиката показва, че се допуска наличието на частична сянка - за нея дори може да се каже, че е желателна, тъй като в горещите части от деня ще предпази мандевилите от жарките лъчи и жегата. Засаждат се  в градината или в саксия, като и в двата случая задължително трябва да се осигури опора. Подходящият за това момент е пролетта, когато опасността от слани и студове отмине (в градината - през април до края на септември). Едно чудесно решение е да ги засадим в близост до южна ограда или стена, тъй като там те ще получават поне 6 часа светлина дневно.

Напояване, пресаждане и подхранване на дипладенията

Напояването през пролетта и особено през лятото е обилно, като с настъпването на есента се намалява. Препоръчва се да оставим субстрата да се засуши между поливките. Виреенето в постоянно мокра почва е пагубно и води до загниване и последващо унищожаване на мандевилата. Счита се, че издържа на засушаване - това се дължи на корените, които имат способността да акумулират и складират водни запаси. Именно поради това трябва да бъдем внимателни и да не допускаме преполиване. Трайното засушаване също води след себе си неприятни последици. Допуска се пулверизиране на листната маса с чиста вода, с цел повишаване на въздушната влажност, като задължително се избягват горещините и обедните часове.

Дипладенията цъфти в розово, жълто, бяло или червено

Подхранва се от месец март до октомври - тори се веднъж на 15 дни с течен тор за цъфтящи растения - винаги редом с поливките. Хубаво е елементът калий да бъде в по-големи дози. Почвата е лека, плодородна и дренирана. Независимо дали ще засадим дипладенията в градината или в саксия, добрият дренаж е строго задължителен. Примерната почвена е съставена от угнил оборски тор, листовка, градинска почва и пясък. Тези цветя обичат да разполагат с пространство, където свободно могат да развият кореновата си система и в същотото време, ако това пространство е твърде голямо, силите им ще се съсредоточат в изпълването му, а не в развитие на надземните части. В този ред на мисли, цъфтежът също ще пострада. Той се засяга още и при засаждане в прекалено дълбоки саксии. Отглежданите в саксии цветя се пресаждат веднъж на 2 години през пролетта.

Как да стимулираме цъфтежа на дипладенията?

Цъфтежът е очарователен и дълготраен - стартира през пролетта и продължава до есента. Деликатните цветове изграждат един колоритен килим, въпреки че не са големи по размери (обикновено 5-7 см). Съществено условие за започване на цъфтежа е температурите да бъдат над 18°. Ако растението е засадено на сянка, то това местоположение провокира слаб цъфтеж или неговото отсъствие. Някои градинари препоръчват да стимулираме цъфтежа, като подхраним с магнезиев сулфат (така известната "английска сол") - 1 с.л. се разтваря в 1 л вода и с получената смес се полива веднъж на две седмици в рамките на месец. Този вид торене винаги е придружен с обилно напояване, тъй като в противен случай може да изгори корените. Прищипването на върховете също насърчава цъфтежа.

Дипладенията се оформя чрез подрязване

Дипладенията не е студоустойчива - как да я подрежем, оформим и зазимим?

Дипладениите обичат топлината и не са студоустойчиви - това означава, че с настъпването на хладните есенни дни, те трябва да се приберат у дома и да се зазимят. Счита се, че температурите под 3-5° не се отразяват благоприятно - растението губи своята листна маса, изсъхва и загива вследствие на измръзване. В края на активния сезон (обикновено в края на септември) се изрязват на около 10 см от основата, след което се изваждат от земята и се пресаждат в саксии. Правилният момент за това е когато температурите започнат да падат под 10°. Зимният сезон мандевилата прекарва в хладни помещения (които не се отопляват, с температури около 13°), като поливането е строго ограничено, а торене не се извършва. Важно е стаята да е осветена и влажността на въздуха да не е твърде ниска. 

Някои цветари не извършват такова агресивно подрязване, а намаляват само дължината на стъблата, така че да е удобно внасянето на растението в помещение. Те продължават да поддържат мандевилата активна и през зимата, като я отглеждат в по-топло помещение, поливат я по-често и я подхранват. Господстващото убеждение, както и моето лично мнение, е че, по този начин се наруша периодът на покой, от който всяко едно цвете се нуждае, за да си почине, да възстанови силите си и да бъде в добра кондиция и готовност за следващия сезон.

Пролетна резитба на дипладенията

Мандевилата расте бързо и завладява обширни пространства, превръщайки ги в уникални цветни платна. Както вече бе споменато, подрязване се прави през есента, когато се налага да зазимим красивата мандевила. Това е най-лесният начин да пренесем дипладенията у дома и да я запазим до следващия активен сезон. Не се притеснявайте от тази смела резитба - тя ще благоприятства новия растеж през есента и дори ще увеличи цъфтежа (тъй като цветовете се появяват върху младите клонки). Опитните градинари съветват в началото на пролетта (когато приключва периодът на почивка) да се премахнат увредените части и да се намалят стъблата с 1/3. Така ще се стимулира новият растеж. Бъдете внимателни и използвайте ръкавици при резитбата, тъй като мандевилата е отровна.

Оформяне на дипладенията чрез подрязване

В следващото видео можете да разгледате начините за подрязване на мандевилата според формата - увивна, храстовидна или катерлива (пълзяща). Ако желаете дипладенията ви да расте, увивайки се върху хоризонтална опора, отрежете всички издължени странични стъбла и намалете дължината на връхните такива. Храстовидната форма се придава, като се подрежат клонките в основата и след това връхните такива, създавайки кълбовиден облик. Тя е най-подходяща за отглежданите в саксии растения (първоспоменаната форма също е удачна). Ако искаме да се катери по дадена конструкция или да покрие определена площ (например, стена или ограда), то не е нужно да придаваме форма, а само да прикрепваме и насочваме филизите в посоката, която ни харесва.


Размножаване на дипладенията - как да си вкореним разсад?

Размножаването се осъществява предимно чрез вкореняване на резници през пролетта и лятото. Резниците трябва да са с дължина поне 7 см и да са взети от връхните части. Премахтене долните им листа, като оставите една свойка от горните. Засадете ги в малки саксийки, полейте ги и ги покрийте с буркани. Можете да създадете своебразен парник, като поставите саксията или кофичката в разрязана на две пластмасова бутилка (удобна за употреба е 5-литровата), съедините частите и чрез залепване с тиксо и я затворите с капачката. Появата на младите коренчета се установява до месец, при температури около 18°. Белег за успешен процес са новите листенца. Нововкоренените растения се отварят периодично, за да се климатизират, след което могат да се пресадят и се третират като възрастни такива.

Потенциални проблеми в отглеждането на дипладенията

Сред най-често срещаните вредители при дипладенията откриваме листни или щитоносни въшки, акари. В борбата с тях помага приложението на сапунената вода.Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога.  Избягвайте третирането на растенията в топло и слънчево време. Като превантивна мярка срещу вредните насекоми можем да отбележим поддържането на влажна среда и редовното поливане, тъй като сушата прави уязвими цветята и привлича неприятелите.

Кафявите петна по листата говорят за оскъдно напояване или излагане на растение на директни слънчеви слъчи, които буквално го изгарят. Ако листата пожълтяват, а след това падат, това поведение говори за прекалено ниски температури или оскъдно поливане. През есента листопадът е нормално явление. Развитието на гъбични заболявания е последица от преполиване и прекомерно влажна среда.




Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!