Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Кливия

Кливията цъфти в оранжево или жълто

Блогът е завладян от огнените цветове на впечатляващата кливия - вечнозелено растение, което се среща най-често в оранжеви и жълти нюанси, а всеки, който зърне нейната изискана красота, не може да остане в равнодушно състояние. Кливията произхожда от южните части на Африка, а по нашите ширини се отглежда предимно в саксия. Няма да ви затрудни по отношение на грижите, които трябва да положите за нея, а за отделеното внимание - ще ви се отблагодари щедро. Неслучайно според езика на цветята, кливията символизира щедростта.

Отглеждане на кливия

Кливията обича светлината - как да разберем дали получава необходимото количество?

Кливията обича топлия и влажен климат, а предпочитаното от нея местонахождение е добре осветеното, със защита от ветрове, течения и директни слънчеви лъчи. Положително се отразява сутрешното слънце и следобедната сянка. Чрез интересен трик можете да проследите дали полученото количество светлина е достатъчно - ако положението на листата е вертикално, то това означава, че кливията се нуждае от повече осветеност. Това поведение е обяснимо - листата се изправят нагоре в стремежа си да достигнат до светлината.

Оптималните за отглеждане температури са около 21°, като при по-високите такива е необходимо да се увеличи и влажността на средата. Растението не е студоустойчиво - минимателните температури, които понася са 13°. Обожава свежия въздух - отлична практика е със затоплянето на времето (когато градусите се вдигнат над 15°), тя да се отглежда навън, като се осигури място с шарена сянка. С настъпването на есента тя се прибира отново у дома.

Кливията се полива по крайщата на саксията

Напояването през активния сезон трябва да е достатъчно, така че почвената смес да се поддържа влажна, но не и постоянно мокра. Препоръчва се поливане по крайщата на саксията и никога в основата на цветето. Хубаво би било да пулверизираме периодично с чиста вода - това оросяване ще повиши влажността. Избягвайте мокренето и поливането на растението в горещите часове от деня. Чудесно би било още и ако от време на време почистваме листата с влажна микрофибърна кърпа. През зимата настъпва периодът на покой, по време на който поливките са строго ограничени.

Кливията не се пресажда често

Подходящата почва за кливията е леко киселата

Почвата е богата на хранителни вещества и задължително да е дренирана. Кливията обича леко киселата почва, като примерната почвена смес е съставена от градинска почва, угнил оборски тор, листовка, пясък, малко количество горска почва и борова кора. На пазара се предлагат готови почвени субстрати, които ще улеснят работата ви. Подхранва се от началото на пролетта до края на лятото с течен тор за цъфтящи растения два пъти месечно и винаги с поливката.

Кливията се пресажда през няколко години

Според господстващото мнение пресаждане се осъществява веднъж на две години през пролетта. Кливията развива голяма коренова система и бързо изпълва разполагаемото пространство в саксията. Въпреки това, не се препоръчва ежегодно пресаждане, защото това ще възпрепятства цъфтежа - достатъчно е да добавим нов слой свежа почва. Размерът на саксията се съобразява с големината на растението - за едно самостоятелно цвете е целесъобразна саксията с диаметър от 20 см. За предпочитане са по-тесните и дълбоки саксии. Подрязване не се извършва, премахват се единствено увредените листа.

Цъфтеж и видове  - жълтата кливия е по-рядко срещаната 

Кливията започва да цъфти през пролетта, а понякога може да ни дари и с повторен цъфтеж през есента. Цветоносите включват еднакви по размер цветчета, които според вида са оранжеви или жълти. Жълтата кливия (Clivia miniata var. citrina) е известна още като "лимоновата кливия". Скоро научих, че съществува и бяла кливия, червена и двуцветна - всички те са изкуствено създадени хибриди.

Как да накараме кливията да цъфти и как да се грижим за нея през зимните месеци?

Основно условие за постигане на цъфтеж е растението да е преминало през полагащия му се период на почивка през зимните месеци (около два месеца). Кливията се оставя в хладно помещение и се полива много рядко и по малко. През пролетта поливките се възобновяват постепенно и при залагането на цветоносите саксията не се мести или завърта. След прецъфтяване цветоносът се отрязва. Растението се подхранва и полива редовно до есента.  

Жълтата кливия е по-рядко срещаната

Кливията се размножава чрез разделяне на детки

Размножава се чрез отделянето на издънките от майчиното растение. За да може да се извърши, освен че трябва да има наличие на издънка, то тя трябва да притежава поне 5-6 листа. Подходящият за това период е ранната пролет, когато се реализира и пресаждането. Цветето се изважда от саксията и се почиства внимателно от почвата, а издънката се разделя от голямата кливия чрез остър нож.

Издънките се засаждат на плитка дълбочина в малки саксийки, с диаметър 12-13 см. Полейте добре и изчакайте субстратът да се засуши преди следващата поливка. Оставете ги на място с шарена сянка и температури около 16°. След като се вкоренят и проспособят към новата среда, се преместват на по-светло и се третират като възрастни. Нагледно този процес можете да проследите в следващото видео:

Болести по кливията

Пожълтяването и сбръчкването на листата сигнализира за неправилно поливане, което може да е както прекалено, така и оскъдно. Кафеникавото им оцветяване говори за твърде много светлина или излагане на директни слънчеви лъчи, които провокират изгаряне. Сред възможните вредители са щитоносната и листната въшка, акарите. В борбата с тях помага сапунената вода, а ако не постигнете желаните резултати с нея, използвайте инсектициди. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога.



Източници на информация: www.elicriso.itwww.plantsrescue.com,www.faidateingiardino.com

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!