Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Хризантеми

хризантеми, хризантеми на едро, цена на хризантеми, подрязване и изрязване на хризантеми, кълбовидни хризантеми

Хризантемата е кралицата на есента и често е наричана "златното цвете", тъй като в превод от гръзки език името ѝ означава именно това.  Неслучайно един китайски философ е казал: "Ако желаете да бъдете щастливи през целия си живот, отглеждайте хризантеми" - те олицетворяват дълголетие, вярност, радост и оптимизъм, дарявайки колорит през есента.  

Цветето хризантема

Първите хризантеми са култивирани в Китай през 15-ти век пр.Хр. и в тогавашните времена са се използвали като билка. Само благородниците имали право да ги засаждат и отглеждат в градините си. Почитта към тези вдъхновяващи цветя достига дотам, че те се нареждат сред четирите основни растения, които се изобразяват в китайските творби на изкуството - редом с орхидеята, бамбука и цветовете на сливата, те оформят т.нар. "Four Gentlemen" ("Четиримата джентълмени"). От Китай хризантемите били пренесени от будитски монаси в Япония, където получили името “Kiku”. В страната на изгряващото слънце ежегодно се провежда фестивал, посветен на хризантемите, наречен "Фестивалът на щастието". В Китай също се реализира идентичен празник.

Засаждане на хризантеми

Хризантемите се засаждат през пролетта в саксии или в градината на плитка дълбочина и на известно разстояние помежду им (около две педи), като осигуряването на въздушна циркулация е задължително. За да могат да произведат цъфтеж през есента, те се засаждат най-късно в края на месец юни до началото на юли. Не са взискателни по отношение на почвата - единственото изискване е тя да бъде богата на хранителни вещества и да е добре дренирана.

Хризантемите се засаждат през пролетта в саксии или в градината

Хризантемите в градината

В градината е най-подходящо да засадим многогодишни сортове хризантеми - най-често те са със средни или малки по големина цветове, израстват на височина, студоустойчиви са и издържат успешно зимния сезон навън. Типичен представител е корейската хризантема. За постигането на красив декоративен ефект, трябва да съобразим пространството с останалите растения, които виреят в градината. Имайте предвид, че през лятото, когато повечето цветя цъфтят, хризантемите ще даряват зеленина в нея. За някои видове, макар и студоустойчиви, има опасност от загниване на коренищата вследствие на продължителни валежи от дъжд или сняг - тях е хубаво да засадим в саксии и да ги приберем в хладни помещения, поливайки ги периодично и по малко през зимата - два, три пъти месечно. 

Засаждане на хризантеми в саксия

Засаждането на хризантеми в саксия е удобен вариант за всички, които не разполагат с градина или нямат достатъчно свободно място, а за едногодишните и нестудоустойчивите видове това е повече от препоръчително. Те ще придадат чудна атмосфера у дома и ще украсят с настроение балкона, терасата или фасадата му. Когато закупим разсад хризантеми, е хубаво веднага да ги пресадим в нова саксия, като основното правило е те да бъдат  на същата дълбочина. Размерът на саксията зависи от големината на цветята.  

Редовното и умерено поливане в първите седмици е от основно значение за прихващането им. Хризантемите имат плитка коренова система и поради това почвата им изсъхва по-бързо. Осигуряването на отцедлив субстрат и добър дренаж е задължително условие, тъй като преполиването и задържането на вода в саксията носи бърз и сериозен риск от загниване.

Засаждане на хризантеми от семена и закупуване на разсади

Откровено казано до този момент не бях обърнала внимание колко много разновидности на хризантемата се предлагат и под формата на сортови семена. Най-често можем да срещнем миксове от различни цветове. В България не е много разпространен този метод за размножаване и може би касае най-вече производителите. Ако все пак попаднете на семена от хризантеми е хубаво да знаете, че те се засяват през пролетта и се прави разсад в парникови условия. Засаждат се навън едва, когато се затопли трайно времето.

При изобилието на готови разсади от редица разсадници, търговски вериги и онлайн магазини, част от които са местно производство, а друга - внос от чужбина, аз намирам за непрактично и несигурно да се занимаваме със засяване на семена. Конкуренцията осигурява и достъпни цени, които варират в рамките на 2-5 лв. в зависимост вида и големината на разсада. Цените за разсади хризантеми на едро са още по-изгодни.  

През пролетта разсадниците предлагат разсад хризантеми на изгодни цени

Отглеждане на хризантеми

Подходящо местоположение и температури за хризантемите

Най-удачното място за хризантемите е слънчевото, но виреят отлично и на местата с шарена сянка. Те са растения на късия ден и дългата нощ - необходими са поне 6 часа слънчева светлина за доброто им развитие. Оптималните температури са от 15° до 20°, като в тези граници най-успешно се формират цветните пъпки. Любопитен факт е, че по-високите градуси водят до по-блед цвят, а по-ниските провокират появата на жълтеникав оттенък.

Торене на хризантемите за богат цъфтеж

Благоприятно въздействие оказва подхранването през пролетта с разтвор на амониева селитра във вода (1-2 с.л. за 10л вода) - той помага за увеличаването на листната маса и залагането на цветни пъпки (внимавайте да не намокрите листата, тъй като може да се изгорят). Торенето с калий също е препоръчително, като естествени източници на този елемент са оборският тор и пепелта. Преторяването води до обратен, неблагоприятен ефект.

През лятото хризантемите се поливат редовно

Напояване на хризантемите

Ако искате да се радвате на богат цъфтеж през есента, поливайте редовно през летните месеци и не допускайте засушаване. Хризантемите са влаголюбиви, нуждаят се от обилно количество вода, но напояването трябва да бъде премерено, тъй като преполиването води до загниване. През горещите летни дни то е ежедневно, като се препоръчва да се осъществява рано сутрин или вечер. По време на цъфтеж поливайте по-рядко и съобразявайте количеството вода, което растенията получават от валежите. 

Подрязване и изрязване на хризантемите

Подрязването на хризантемите оказва положително влияние върху тяхното оформяне и разклоняване, като стимулира и цъфтежа. Издължените и неразклонени стъбла не придават привлекателен вид и не произвеждат богати цветове. От засаждането през пролетта до юли месец (ориентировъчна дата е 4-ти юли) се прилага т.нар. "прищипване на връхчетата" - премахване на върха на всяко стъбло до първия или втория листен възел, вследствие на което растението става кичесто и с красива форма. За този период прищипването се извършва до три пъти в зависимост от състоянието на цветето. Откъснатите резниците можете да вкорените. В по-късен етап не подрязвайте, защото ще попречите на залагането на цветните пъпки и цъфтежа.

Ако не сте направили резитба след прецъфтяването им в края на есента, то първото рязане през следващата пролет може да бъде на 10-15 см от основата. Някои градинари отстраняват слабо развитите пъпки, с цел да стимулират останалите. Важно е да се отбележи, че е необходимо разделяне на коренищата при възрастните растения на 2-3 години и съответното им пресаждане и разреждане - ако това не се направи цъфтежът се влошава и постепенно изчезва. Именно чрез вече описания метод на подрязване се постига атрактивната кълбовидна форма.

Хризантемите се подрязват до началото на юли

Зазимяване на хризантеми

Специалистите съветват след преминаването на цъфтежа да изрежем растенията на 15см от основата и да ги зазимим, като ги покрием с допълнителен слой почва. Лично аз подрязвам изсъхналите стъбла през пролетта. Отглежданите в саксии хризантеми, се прибират у дома, както вече бе споменато. Те се съхраняват в хладни помещения и се поливат от време на време. С настъпването на новия активен сезон се преместват на по-светло място и напояването се увеличава.

Размножаване на хризантеми

Размножаването на хризантемите чрез разделяне на коренището е най-често прилаганият способ и се прави през пролетта. Опитните цветари препоръчват за постигане на по-красив вид да засадим три млади коренища във формата на триъгълник. Хризантемите се размножават и чрез връхни резници, на които се премахват долните листа и се оставят по една двойка от горната част. Засаждат се в малка саксийка в почва за вкореняване и разсади, и се захлупват с буркан. Поливайте при засъхване на горния слой на субстрата. През лятото резниците трябва да се държат на сянка.

Възможни проблеми при хризантемите

Типични вредители са листните въшки - черни на цвят неприятели, които изсмукват соковете от стъблата и най-вече на младите разклонения, вследствие на което растението се разболява и спира развитието си. Инсекцитидите убиват не само тях, но и полезните насекоми, които контролират и предпазват хризантемите - ето защо се препоръчва първо да опитаме с естествени средства, каквото е сапунената вода. Повече информация за нея можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога. Сред вредителите се причисляват и охлювите, които обичат да похапват от листата и с които можем да се справим, като разпръснем пепел около растенията.

Увяхването на листата и стъблата обикновено се причинява от гъбично заболяване, което атакува корените и след това проявява симптомите си по видимата част от растението - първоначално листата пожълтяват, след това покафеняват и се спаружват. Растението загива от основата към върха. Прекаленото торене с азот може да увеличи поддатливостта към това заболяване. То се провокира още от преполиване (особено в горещо време), неоттичане на водата или от зарезена почва. Листните петна се появяват по долните листа, а след това и по горните. Заразените листа се премахват, а цветовете се пръскат с бордолезов разтвор (1%), като някои градинари добавят към него и смолист сапун.

Хризантемите могат да се нискостеблени, кълбовидни и високостеблени

Видове хризантеми

Летни и есенни хризантеми

Ранноцъфтящите хризантеми се наричат още летни хризантеми, тъй като те започват да цъфтят обикновено в края на месец август. Средноцъфтящите хризантеми стартират своя цъфтеж през септември, а късноцъфтящите - през октомври. Те често носят името есенни хризантеми.

Кълбовидни, нискостеблени и дългостеблени хризантеми

Според своя растеж хризантемите най-общо се делят на нискорастящи (нискостеблени), които израсват най-много до 20-30 см височина и на дългорастящи (дългостеблени), чиито дръжки стигат и дори надвишават 60 см. Последно споменатите са удачни за направата на букети - най-предпочитани и колоритни през есента са букетите от хризантеми. Кълбовидните хризантеми са нискостеблени красиво цъфтящи топки, които много често крият зелените си листа с изобилен цъфтеж и не се нуждаят от подрязване. Известни са още като хризантеми "мултифлора". 

Студоустойчиви и нестудоустойчиви хризантеми

Поначало всички дългостеблени хризантеми са студоустойчиви и се засаждат в градината. Нестудоустойчиви са повечето хибридни видове, които виреят в саксии. Сред тях най-впечатляващи са едроцветните и многоцветни хризантеми, които са изящни декоративни видове.





Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!