Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Плумерия франджипани

Плумерията е тропическо растение

Плумерията е малко тропическо дърво, което произхожда от Южна и Централна Америка, а у нас се отглежда като саксийно цвете, завладявайки сетивата през летните месеци с обилен ароматен цъфтеж. Известна е още с името "франджипани", което произтича от италиански аристрократ, който създал парфюм от нейните благоуханни цветове. Олицетворява любовта и женствеността, като се вярва, че притежава магически свойства.  

Символика на цветето плумерия

В културата на маите плумерията заема почетно място, дори е наричана "цветето на маите". В индийската култура означава лоялност и преданост и затова жените в сватбения ден го слагали в косите си, показвайки своята вярност към съпруга. Мексиканците смятали, че богините се раждат именно от това прекрасно цвете и затова го почитали изключително много. В азиатската държава Лаос плумерията се почита като свещено дърво и присъства като неизменна част от дворовете на будистките храмове. Франджипани е цветето на италианския град Палермо и на държавата Никарагуа, на чиито банкноти е изобразено. В съвременната полинезийска култура се носи от жените, за да покаже техния статус - ако е поставена на дясното ухо, то жената е необвързана, а ако е на лявото ухо - обвързана е. 

Плумерията не е студоустойчива

В България плумерията се отглеждане в саксия

Плумерията обича топлината и регулираното поливане

Обожава слънцето и топлината - затова през лятото се държи на най-слънчевото място. Не харесва течението, сланите и студовете. Полива се умерено, като почвата се поддържа влажна, но не и постоянно мокра. През активния сезон напояването е ориентировъчно на 1-2 дни, като честотата му зависи от времето и състоянието на растението. При захлаждане на времето през лятото и с настъпването на есента то се намалява, а през зимата се ограничава. 

Плумерията харесва леко киселата почва и се пресажда през пролетта

Почвата е добре дренирана и е богата на хранителни вещества. Примерна почвена смес е съставена от градинска почва, перлит, пясък, малко количество горска почва (обича леко киселите почви). Подходящи са и субстратите за кактуси. Плумерията се нуждае от пространство, за да развие здрава коренова система. Съобразявайки нейната височина, можете да предвидите и правилната големина на саксията - на всеки 30 см височина на растението се падат по 4л обем на саксията. Обикновено се пресажда ежегодно през април, но тази стъпка може и да се пропусне - достатъчно е само подменянето на горния слой почва с нова такава.

Какъв е подходящият тор за плумериятата?

Тори се два пъти месечно от март до септември, заедно с поливането. Със стартирането на активния период подхранвайте с торове с ниско съдържание на азот, но богати калий и фосфор (удачни са торове за кактуси). През месец май увеличете количеството на елемента фосфор, тъй като той благоприятства цветообразуването.

Кога цъфти плумерията?

Плумерията цъфти през лятото, но е възможен и цъфтеж през зимата

Франджипани цъфти на третата или четвъртата си година. Дарява ни през лятото с уникално ароматни цветове, които се задържат до 10 дни. Продължителността на цъфтежа е до два месеца. Любители на цветята споделят, че е възможно плумерията да цъфти и през зимата. За целта тя се оставя на топло и светло местоположение, в близост до южен или югоизточен прозорец и се полива регулирано - т.е. периодът на почивка не се реализира. 

До каква височина достига плумерията и колко големи са цветовете ѝ?

В естествената си среда плумерията достига до 10м височина и се характеризира с продължителност на живот до 100 години. Оформя силно разклонен храст със симетричен растеж и с невероятни цветове - с големина от 5 до 10см  и решени в бяло, червено, розово или жълто. Ароматът им е най-силен през нощта, тъй като тогава те биват опрашвани от нощни пеперуди. Често е оприличавана на олеандъра, защото визуално наподобява много на него. 

Влияе ли подрязването на цъфтежа на плумерията?

Подрязването на плумериите влияе негативно върху техния цъфтеж - затова то не се прилага. По нашите ширини и отглеждани в саксии плумериите трудно ще израстнат на големи височини. Счита се, че прекалено високите плумерии биха могли да се подрязват и то само връхните им части в края на зимата или ранната пролет, когато все още не е стартирал новият растеж - така не се нарушава цикъла на цъфтеж. Особеното е, че подрязаният клон няма да цъфти скоро.

Изсъхналите или увредените части се премахват по всяко време от годината, без това да влияе върху цъфтежа, като се реже до здраво място - това, при което след резитбата се появява бял сълзящ сок. Във всички случаи правилният разрез е под наклон, над листната пъпка и се предпазва от намокряне.

Подрязването на плумерията нарушава цъфтежа

Грижи за плумерията през есента и зимата

Важно е да се запомни, че съчетанието между хладно и дъждовно време може да унищожи плумерията - затова тя се прибира през есента (октомври). През студените месеци по правило тя изпада в период на покой и се съхранява в помещение с температури не по-ниски от 15°. Ако няма да оставите растението в почиква през зимата, то се прибира през средата на септември, преди понижаването на температурите и окапването на листата.

Листата опадват и това не бивада ви притеснява, защото през пролетта ще стартира нов растеж. Поливането е строго ограничено и е по малко, дори някои специалисти съветват да не напояваме до появата на първите листа. Със затоплянето на времето през ранната пролет се премества на слънчево и по-топло място, а напояването се възобновява постепенно, като трябва да се внимава, защото плумерията може да загние в този период, ако прекалим с водата (особено, ако не се е разлистила добре). 

През есента листата на плумерията опадват

Размножаване на плумерия чрез вкореняване на резници

Резниците плумерия за вкореняване са с по-голяма сължина

Плумерията се размножава най-лесно чрез вкореняване на резници през пролетта и лятото. Резниците се отрязват под листен възел и под диагонал, и са с дължина 35-40 см. Практиката показва, че по-малките резници се вкореняват по-трудно и цъфтежът при тях закъснява. Оставят на сухо и топло място да изсъхнат за около 7 дни. Листата се премахват, а мястото на разреза да се обработва с фунгицит или с канела. След това се засажда в малка саксийка в смес от равни части торф и пясък. Полива се обилно (следващите поливки са само при засъхване на почвата) и се поставя на слънчево място. До 8 седмици ще забележим появата на нови издънки, което е белег за вкореняване. В следващото видео можете да проследите описания метод: 


Захващане и отглеждане на разсад плумерия от семена

Повечето плумерии у нас се захващат от семена. Семената се засяват през пролетта на плитка дълбочина и в малки саксии, като предварително се навлажняват в съд за 24 часа. Оставят се на топло и слънчево място, без директна светлина. Контролира се нивото на влажността на средата. Ако са по-стари, покълването е по-бавно и може да отнеме дори месец.

Как да имаме едно растение плумерия, но с различни цветове?

Отговорът е кратък - чрез присадки! Присадките се правят чрез прикрепване на резници, които могат да са от различни или еднакви по вид и цвят плумерии, към едно и също възрастно растение. Присаждането е своебразен метод за вкореняване в края на лятото или есента. Плумерията, върху която ще се присажда, трябва да е с развита коренова система. Присадките се взимат от здрави (поне едногодишни цветя), и са с дебелината на молив и с дължина 30 см, обхващат поне 3 листни възела.

В долния край на резника се прави вертикален разрез с височина около 1/3 от общата му дължина, като по същия начин се разрязва и стъблото, на което ще се присажда. Двата разреза са абсолютно еднакви и съвпадат един с друг - представете си две парчета от пъзел, които си пасват, за да образуват едно цяло. Резникът се прикрепя към някое от горните стъбла, двете се притискат, за да се уплътнят и се омотават с превръзка, която да ги придържа, като е препоръчително да се използва и овощарски мехлем (замазка). Прикрепянето става чрез ластици, свински опашки, изолирбант или специалните овощарски ленти (за калеми). Процесът е успешен, когато върху присадката се появят нови листа.

Болести при плумерията

Основните проблеми при плумерията са свързани със загниване на коренището, което може да се провокира при преполиване или недренирана почва. Почерняването на листата вследствие на загниване се проявява при измръзване, слана, стресови условия (дълготрайно засушаване, недостък на светлина), а увредените части се отрязват до здраво място.

През късното лято и ранната есен е възможно да се появи т.нар. "плумериева ръжда" - по долната част на листата се образува жълто-оранжева прах, докато горната придобива кафяв нюанс. Растението се третира с фунгицид, а след окапването на листата отново се пръска с него, включително и горния слой почва. 






Източници на информация: 

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!