Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Кросандра е цвете с индийски дух


Кросандрата е тропическо цвете, което произхожда от Индия и очарова с прекрасните си цветове, които са събрани в съцветия, приличащи на житни класове. Цъфти в няколко цветови разновидности - жълто, оранжево, розово до бледо червено. У нас се отглежда като саксийно растение, но в естествените си среди и по местата с топъл целогодишен климат, вирее навън и достига големи височини. 

Цветето кросандра е на голяма почит в Индия

В Индия кросандрата е известна под наименованието "kanakambaram" и често бива засаждана в комбинация с жасмин. Заема особено важно място сред тамошните традиции и ритуали, като често се използва за декорация на храмовете по време на местните празници. Много индийки изработват гирлянди от цветове, които се използват още и за впечатляващи украшения за косата.

Кросандрата произхожда от Индия

Грижи в отглеждането на кросандра

Кросандрата обича топлината и светлината

През лятото кросандрата се отглежда навън, на място без преки слънчеви лъчи. Липсата на добра осветеност води до намаляване или напълното изчезване на цъфтежа. Температурите не бива да са по-ниски от 12°, а оптималните за нея са между 25° и 30°.

Кросандрата е тропическо растение и харесва влагата

Поливайте умерено с вода със стайна температура и предпазвайте от засушаване. Бъдете внимателни и по отношение на другата крайност - преполиването, което от своя страна води до сигурно унищоване на растението. Като тропическо растение предпочита влажния въздух и поради това е добре цветето да бъде пръскано с вода от време на време. Пулверизирането се препоръчва да се прилага рано сутрин, като влажността на въздуха трябва да се поддържа около 60%.

Подхранва се до три пъти месечно по време на активния период. Торовете, богати на фосфор, допринасят за увеличаване на цъфтежа. Сред другите важни хранителни елементи са: азот, калий, желязо. Подходящата почвена смес е добре дренирана и е богата на хранителни вещества. Препоръчва се тя да съдържа торф, листовка, пясък (около 10% от общата смес), градинска и горска почва.

През зимата се отглежда на закрито

С настъпване на хладните есенни дни, трябва да приберем кросандрата у дома, в помещение със свеж въздух и умерени температури. През зимата ограничаваме поливането и не подхранваме. Някои цветари не осигуряват такъв период на почивка и споделят, че кросандрата продължава да цъфти и през зимата, макар и по-слабо. 

Кросандрата не е студоустойчива

Кросандрата се размножава и пресажда през пролетта

Най-подходящият момент за пресаждане е пролетта - то се извършва, когато корените изпълнят цялата саксия и се покажат през нейните отвори (обикновено възрастните растения се пресаждат през 2-3 години, а младите - ежегодно). Тогава успешно се осъществява и размножаването - най-лесният метод е чрез резници, които се взимат от горните (връхни) части на растението. Резниците трябва да са от здраво майчино растение и да са с дължина 7-10см. Те се отрязват непосредствено под листен възел, като разрезът е диагонален. Премахват се долните листа и се оставят двойка от горните. Засадете резниците в малки саксийки и в смес от пясък и торф или специализирана почвена смес за вкореняване, която се продава в търговската мрежа. За достигане на положителни резултати е необходимо наличието на достатъчна влажност - най-лесно можете да я осигурите като покриете резника с буркан.

Поддържайте почвата влажна и предпазете резниците от слънчевите лъчи, като ги оставите на сянка. За вкореняване е нужна топлина - при температури около 20° то стартира бързо и успешно. Белег за наличието на корени е появата на нови листенца. Ако сте засадили резниците в прозрачни саксии или кофички, лесно можете да следите развитието на кореновата система. След като корените изпълнят съда и растението се развие на височина, пресадете в по-голяма саксия. Кросандрата може да се вкорени и във вода, като младите коренчета се появяват до 5 седмици. Характерно за нововкоренените кросандри е, че растат изключително бързо и още същата година започват да цъфтят.  

Кросандрата цъфти през лятото

Кросандрата цъфти през топлите месеци

Цъфтежът е продължителен и обхваща топлите месеци от годината. За да го увеличите винаги премахвайте прецъфтелите цветове. След неговото приключване е добре растението да се подреже, като се намали около 1/3 от дължината на стъблата. Резитбата се прилага с цел оформяне и насърчаване на цъфтежа. Отрязаните резници могат да се използват за вкореняване. Извършва се още и т.нар. "прищипване на върховете", за да може да се придаде храстовидна форма - прекратява се растежът на височина, за сметка на този на ширина.  

Възможни заболявания и вредители при кросандрата 

Често срещан проблем е загниването на кореновата система и развитието на гъбични заболявания. Причината е преполиването и неоттичането на водата (лош дренаж). При прекалено суха среда се създават условия за разпространение на вредители. Те се отстраняват най-напред с естествени средства, като сапунена вода или механично с памук, напоен със спирт. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога.

Ако листата започнат да падат или да се свиват, това също е знак за засушаване, като друга причина може да бъде и студеният въздух или липса на светлина. Пожълтяването им и кафявите петна по тях се получават при преполиване и загниване на корените. Жълтите листа са белег и на липса на торене - в този случай те са твърди. Крайщата на листата почерняват при намалена влажност или липса на такава.  Липсата на цъфтеж може да е причинена от високи температури или недостиг на светлина.




Източници на информация: 

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!