Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Спатифилум е лилията на мира, която пречиства въздуха


Устойчива във времето, лесна за отглеждане и придаваща грациозност на всяко помещение, в което се намира, лилията на мира се утвръждава като едно от най-често отглежданите стайни растения. Известна още като спатифилум (Spathiphyllum) и родом от влажните и тропически дъждовни гори на Централна и Южна Америка, тя се характеризира с издължени и овални листа и нежни бели цветове. 

Каква символика носи спатифилумът и защо е наричан "женско щастие"?

Наименованието на това цвете носи интересно послание - в превод от латински означава мир и благополучие. Олицетворява невинността, преуспяването и добруването. Наричано е още "женско щастие", защото прогонва самотата от дома. Вярва се, че дарява много любов и разбирателство в него. Според езика на цветята спатифилиумът ни казва: "аз ще те защитавам", а за това намерение ни говори още и самата форма на съцветията.  

В същото време има репутацията и изиграва отлично ролята на "кралица на драмата" – често листата се умърлушват забележимо, когато са жадни, сякаш се опитват да привлекат вниманието и когато получат вода, се държат все едно нищо не се е случило.

Спатифилумът не е антириум

Съществува ли червен и розов спатифилум и можем ли да го видим в зелени цветове?

Спатифилум или антуриум?

Отговорът на този въпрос се крие в честото утъждествяване на двете растения. Розови и червени спатифилуми не съществуват, защото това всъщност са антуриуми (Anthurium). Антуриумът и спатифилумът се две различни цветя, които виреят в идентични условия, имат сходни листа и цветове.

Листата на антуриума са с по-сърцевидна форма, докато тези на спатифилума са по-тесни. Цветовете на антуриума са по-плоски, покрити са с восъчна текстура, по-лъскави са и могат да са лилави, червени или розови - достатъчна причина той да бъде наричан още "цветето-фламинго". При спатифилумът те са бели, изправени, леко издължени и завити в горната част.

Можем ли да си отгледаме зелен спатифилум?

Да, но не защото има такава разновидност, а защото цветовете преди да се отворят напълно притежават зелени багри. Възможно е такава оцветеност да придобият и възрастните екземпляри. Обяснението на това явление е свързано с процеса на фотосинтезата - цветовете на лилията на мира са видоизменени листа. 

Зеленият спатифилум е всъщност бял

Отровен ли е спатифилумът и можем ли да го поставим в спалнята?

Токсичността на спатифилума засяга най-вече котките

Спатифилумът е частично отровен. Негативното му въздействие е насочено най-вече към котките. Ако вашият домашен любимец сдъвче или отхапе от листата му, кристалите на калцивия оксалат, съдържащи се в тях, могат да причинят болезнена реакция по устата на животното, дори да не са погълнати. Идентични последици могат да се наблюдават и при кучетата. При човека е възможно да се появят алергични реакции, възпаления и раздразнение на кожата. 

Спацифилумът е отровен за котките

Спатифилумът е отлично растение за спалнята у дома

Освен с атрактивен вид, впечатлява още със своите способности да унищожава токсичните вещества във въздуха, а изследване на НАСА потвърждава това твърдение, като определя спатифилума за едно от растенията, които пречистват въздуха от бензена и трихлоретилена в него. Счита се, че подобрява и заздравява съня, а зелените му листа носят чувство за спокойствие и баланс.

Спатифилумът се отглежда като стайно растение

Спатифилумът  у нас се отглежда като саксийно растение и не вирее на открито. Препоръчва се при закупуването му да изберем саксия с един или два разцъфнали се цветове. Така ще бъдем сигурни, че растението е възрастно и няма да чакаме дълго цъфтеж. В естествената си среда лилията на мира вирее под сенките на високите дървета, които я предпазват от жарките слънчеви лъчи. Обича топлината, както и влажния въздух.

Спатифилумът може да се отглежда в спалнята

Лилията на мира харесва светлината и не толерира ниските температури

Най-подходящото място за нея е добре осветеното, без наличие на директни слънчеви лъчи. През зимата можем да поставим саксията в близост до прозорец. Ако забележите пожълняване на листата, това означава, че цветето получава твърде много светлина и трябва да бъде преместено. Спатифилумът не толерира ниските температури, като  тези под 12º се отразяват неблагоприятно, а оптималните за него са между 18º  и 25º .

Как правилно да поливаме спатифилума?

През лятото почвата се поддържа влажна, но не и постоянно мокра - полива се веднъж дневно или веднъж на два дни, докато през зимата напояването се ограничава до веднъж седмично. Хубаво е водата да е престояла и да е със стайна температура.

Лилията на мира е родом от тропиците, където има наличие на висока влажност - такава трябва да осигурим и у дома. През летния сезон тя се оросява често с помощта на пулверизатор, а през зимата в близост до саксията се поставя съд с вода. Хубаво е да почистваме с влажна кърпа листата - така отстраняваме прахта по тях и ги освежаваме. Ако някои от листата са увехнали или са кафяви, внимателно ги премахнете с помощта на ножица - това състояние най-често сигнализира, че растението не е поливано.

Спатифилумът обича пулверизирането с вода

Лилията на мира вирее в плодородна почва 

Почвата е добре дренирана и е богата на хранителни вещества. Препоръчва се да съдържа листовка, торф, градинска почва и пясък. Размерът на саксията не бива да е много голям, тъй като спатифилумът не обича големите пространства. Подхранва се веднъж на две седмици от пролетта до есента. Препоръчват се торовете, които са с богато съдържание на калий, който влияе положително върху цъфтежа. Други важни елементи са азот, фосфор, желязо, цинк. През зимните месеци не се тори. Пресажда се обикновено веднъж на 1-2 години, когато достигне очевидно големи за саксията размери. Други симптоми за нужда от пресаждане са - изискване за все по-често напояване, листата пожълтяват без видима причина, корените се показват на повръхността на почвата.

Спатифилумът се размножава чрез разделяне на издънките

Лилията на мира се размножава най-успешно чрез делене на издънките, като най-удобният момент за това съвпада с пресаждането. Те трябва да са с развити корени и да притежават поне 2-3 листа. Цветето се изважда от саксията, издънките се разделят от майчиното растение и се засаждат поотделно в малки саксии. Следва период за климатизация, по време на който е добре да ги оставите на сенчести места с температури около 20º. Захлупете саксийките с буркани, за да повишите така обичаната влажност на въздуха. 

Спатифилумът се размножава чрез издънки

Защо спатифилумът не цъфти и как да го накараме да ни дари с цветове?

По правило цъфтежът започва от пролетта и продължава до есента, след което настъпва почивка за около месец. Растението се оставя в помещение с по-хладни температури (около 15º) и се ограничава поливането. Продължителността на цъфтежа на един цвят е 2-3 седмици. Прецъфтелите цветове се премахват, като се отрязва дръжката им до основата. Причина за отсъствие на цъфтеж е липса на подхранване или на светлина.

Защо изсъхват листата на спатифилума и какви са другите проблеми в отглеждането му?

Листата на спатифилума са жълти или черни?

Пожълтяването на листата се дължи на недостиг на вода или прекалено тясно пространство - корените са изпълнили цялата саксия и растението се нуждае от пресаждане. Поливайте и пулверизирайте цветето редовно. Кафяви крайща сигнализират за преторяване, преполиване или суша. Ако тези листа са в долната част, то това означава, че старите листа трудно израстват с новите такива и е хубаво да се подрежат. Черните листа на спатифилума са знак за имръзване. 

Лилията на мира е устойчива. Много пъти се е случвало да допускам засушаване, но с последваща поливка растението за часове се оправя и от оклюмване преминава към жизнерадостен вид. В следващата таблица можете да се запознаете с други възможни проблеми и тяхното решение.

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!