четвъртък, 5 юли 2018 г.

Как да се справим с вредителите по цветята без да използваме химикали?


Блогът разгледа обширно темата за приложението на естествените средства в градинарството, както в своите публикации, така и в електронната книжка, която се разпространява безплатно чрез официалната Фейсбук страница. Оказа се, че тя е изключително интересна и полезна за любителите на цветята, особено за тези, които не желаят да използват химически препарати. Т.нар. "инсектициди" почти винаги помагат мигновено - т.е. след едно или две приложения, но всички ние знаем какво е негативното им влияние върху човека и природата. Въпреки това понякога се налага да ги използваме, тъй като натуралните методи не унищожават големите нашествия на неприятелите или са приложени в твърде късен момент. Ето защо не бива да отричаме нито едни от тях - моят съвет е преди да прибегнем към инсектицидите, да пробваме да се справим със ситуацията с натурални продукти.  В настоящата статия ще се запознаем с начините за борба с упоритите вредители и успешния ѝ край, използвайки така достъпните естествени средства. 


През пролетта и лятото цветята биват атакувани много по-лесно и в много по-голямо количество от различни вредители. През зимата също е възможно това да се случи, но имайки предвид ниските температури и студеното време, инвазията е много по-оскъдна, а често изобщо липсва. Ако оставим насекомите необезпокоявани, те неусетно ще се размножат, ще увредят цветовете и листата, и изведнъж ще забежим как цялостното растение е унищожено. В този ред на мисли е важно да се отбележи, че ако искаме да се радваме на здрави цветя, то към грижите за тях трябва да прибавим и наблюдението. Това означава, че е хубаво отвреме навреме да следим състоянието на растението, като оглеждаме старателно горната и долната страна на листата, цветовете и стъблата. Обикновено вредителите нападат младите стъбла и листа (новия растеж), като обхващат горната и долната повръхност на последните. Цветовете също са привлекателни за тях. Засегнатите листа, стъбла или цветове са деформирани, завяхващи, пожълтели или спаружени. Ранното забелязване на проблем и навременната намеса ще ни спестят доста трудности и усложнения. 


Друга предпазна мярка е засаждането на растенията в чиста и обезпаразитена почва. Това се отнася най-вече за домашно приготвените почвени смеси, тъй като за тези на пазара обикновено се гарантира, че са дезинфектирани. Някои градинари отделят необходимата маса тор и я "попарват" с вряла вода, а след това я оставят да се отцеди и изсъхне. Други я обработват с негасена вар - за няколко дни до седмица негасената вар обеззаразява субстрата, без да унищожава полезните вещества. Добро влияние оказва и гасената вар (хидратна вар), но за целените резултати тя трябва да се прилага в разтвори, които са скоро приготвени.


Може би най-лесно се оказва използването на слънчевата топлина за убиване на неприятелите в почвата. За успех на процеса е хубаво да изпълните следните стъпки. Постелете найлон на място, което е силно огрявано от слънцето. Почвата се изсипва върху него на редове, широки около 1,5 м и на дълбочина около 50 см. Необходимо е тя да бъде влажна - попарва се с вряла вода. Бактериите се развиват при температури между 4° и 60° - ето защо температурата на почвата трябва да се установи около 65°, а това отнема няколко седмици при слънчево и горещо време. Това означава, че дневните температури трябва да са минимум 21° - при една константност ще са нужни от 6 до 8 седмици. Този метод е ползотворен, но не гарантира 100% резултати. Търговската мрежа предлага разнообразни препарати, които са предназначени за дезинфекция на почвени субстрати и могат да подсигурят достигането на желаните цели.В категорията на най-разпространените вредни насекоми се включват листни и щитоносни въшки, акари, белокрилки, трипс. Третирането с долуразгледаните естествени средства се прилага минумум веднъж седмично (в по-усложнени ситуации и по-често) до пълното отстраняване на проблема. Най-удобно е приготвянето на спрейове, които се пръскат върху засегнатите участъци. Препоръчително е да добавяте към долупосочените рецепти по няколко капки течен сапун или веро, тъй като чрез него течността се полепва по-добре по повръхността на листата. 

НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА ЗА БОРБА С ВРЕДИТЕЛИТЕ

Копривата е изключително полезна, както за човека, така и за цветята. Подходящото време за беритба е началото на лятото. С известно количество коприва и вода можем да създадем настойка, която е естествен инсектицид и енергийна бомба за растенията, богата на азот, калций и калий. Рецепта: 1 кг прясно набрана коприва (или 200 гр. изсушена коприва) се накисва в 10 л вода в пластмасова бутилка или кофа за няколко дни, покрива се с мрежа (за да се възпрепятства попадането на мушички или други насекоми в сместта) и се разбърква периодично. В зависимост от времето за накисване, настойката може да се ползва по различни начини. Престоялата 12 часа смес е удачна за третирате на листни въшки - може да се прецеди и прехвърли в бутилка с пулверизатор и да се пръскат листата и стъблата на цветята. При накисване за 4 дни течността е ефикасна против акари, а ако я оставим за 1-2 седмици тя придобива кафяв цвят и се използва като средство за подхранване. 


Лукът и чесънът съдържат антибактериални и антибиотични елементи, които поразяват вредителите, особено листните въшки и акариите. Рецепта:  в блендър смесмаве 2 ч.ч. вода, обелените скилидки на 4 глави чесън и 1 голяма глава лук. Всичко това се блендира и се пресипва в бутилка с пулверизатор, като се оставя да престои една нощ преди употреба. Много хора споделят, че ако искаме да се освободим от вредителите трайно, е хубаво да засадим чесън между растенията, които са засегнати. Изглежда някакси странно да декорираме цветната ни градина с чесън, но ефективността му е висока и си заслужава да се пробва.В следващото видео е показана рецепта-микс, за която ви трябват: 2 ч.ч. гореща вода, 3 ч.л лют пипер на прах, 3 ч.л. чесън на прах, 3 ч.л. веро или течен сапун, 2 ч.л. олио. Добавяме към водата останалите продукти и пресипваме течността в бутилка с пулверизатор. Разбиваме добре и оставяме сместта да престои една нощ. При съхранение на хладно място или в хладилник, може да се използва до три месеца.


Листата от домати са богати на т.нар."алколоиди" - съединения, които по своята същност са отровни. Тези вещества унищожават колониите на вредителите, без да влияят негативно върху самото растение. За тази цел се приготвя отвара от накиснати листа. Рецепта: 2 ч.ч. листа от домати се накисват в 2 ч.ч. вода за една нощ. На следващия ден течността се прецежда, добавят се още 2 ч.ч. вода  и всичко се налива в бутилка с пулверизатор. Увредените части се третират поне веднъж седмично.

Цветната маргаритка (Pyrethrum daisy) е един от най-силните натурални инсектициди. Невротоксинът, съдържащ се в цветовете, атакува нервната система на вредните насекоми и ги унищожава. За съжаление под това влияние попадат и т.нар. "добри насекоми", които опрашват растенията. Рецепта: цветовете на маргаритките се събират и изсушават на сухо и хладно място. 1 с.л. изсушен цвят се покрива с 1 л. вода, оставя се за една нощ да престои и след това се добавят няколко капки веро.  На другия ден течността се прецежда и прехвърля в бутилка с пулверизатор. Содата бикарбонат притежава редица полезни свойства. Тя действа едновременно като фунгицид (особено добро влияние оказва при третиране на брашнеста мана при розите) и инсектицид. Рецепта:  4-5 гр. сода се разтварят в 1 л вода. Към разтвора могат да се добавят етерични масла за по-силно действие. Увредените участъци се пръскат поне веднъж седмично. Може да се ползва и превантивно един път на 20 дни. За содата, както и други естествени инсектициди, като сапунената вода, канелата и др., можете да научите повече в статиите в блога: Благоприятното действие на канелата в градинарствотоКак да обогатим почвата за цветята с естествени средства?Как се прави сапунена вода за цветя?.


В следващата рецепта са събрани 5 отлични естествени инсектициди. Съставните ѝ части са: 2 големи глави чесън, 2 с.л. куркума, 2 с.л. лют червен пипер, няколко капки веро, 3 ч.ч. листа от мента,  12 ч.ч. вода. Обелете скилидките чесън и заедно с листата мента ги блендирайте. Добавете цялото количество вода, куркума и лют пипер. Получената смес се прехвърля в подходящ съд и се сварява за няколко минути. След това се оставя за една нощ да престои на хладно. На другата сутрин се прецежда и се добавя верото. Съхранява се в бутилка с пулверизатор, която се разклаща преди пръскане. Сместта е подходяща за употреба както за цветя, така и за зеленчуковата градина. Прилага се веднъж седмично, като при по-сериозна атака се допуска и по-често третиране. За предпочитане са сутрешните или вечерните часове - избягвайте пръскане в слънчево и горещо време. Когато растенията започнат да се възстановяват, пръскайте един път на две седмици до пълното изчистване. 

Поповото прасе, известно още като "конощип", е кафяво на цвят насекомо, което живее в почвата и прекъсва корените и надземните части на растенията. Обожава оборския тор, като силно атрактивни за него са най-вече младите разсади. Мерките за защитата спрямо него зависят от сезона и конкретната фаза от неговото развитие. Обикновено поповото прасе през зимата оцелява в дълбоките почвени слоеве и едва през ранна пролет започва активния си живот.  Дамата от следващото видео предлага ефикасна рецепта за справянето с този вредител - в пластмасова бутилка тя смесва натрошени яйчени черупки и олио. Поръсва тази смес около местата, на които ще се засадят растенията или около нападнатите такива. Поповото прасе е привлечено от олиото, но когато си хапне от яйчените черупки, те го нараняват и го отблъскват.


Къртиците са миловидни на вид бозайници, но вредите, които нанасят в градината са наистина неприятни. Те копаят тунели в почвата, като струпват купчини от нея на повръхността и така създават своите домове. Те са чувствителни към силни миризми - ето защо едно добро решение за прогонване е да се заровят в почвата (в близост до купчините) парцали, напоени (но добре изстискани) с бензин (донякъде е спорно влиянието му по отношение на почвените елементи), нафталин или друго вещество с остра миризма. Продават се разнообразие от уреди, които прогонват вредители, като къртиците и сляпото куче - едни от тях са капани, а другите излъчват ултразвукови сигнали, които нарушават спокойствието и тишината на средатата и неприятелите бягат. Същият ефект се постига с желязо, на което са окачени разрязани пластмасови бутилки, кутии или тенекии, които при полъха на вятъра започват да тропат. Друг вариант е закопаването на стъклен буркан с гърлото нагоре - получават се идентични шумове. Счита се, че къртиците не обичат бобовите растение и ако се засадят такива култури в близост до техните домове, много скоро те ще ги напуснат.Охлюви и червеи. За да предотвратите широкото разпространение на дъждовните червеи, е необходимо да я полеете със сапунена вода в началото на пролетта и в края на есента. Имайте предвид, че този вид червеи не причинява щети, а по-скоро е неприятен, когато е в по-голямо количество в градинската и още повече в саксийната почва. Чрез движението си в почвата, дъждовните червеи разместват слоевете и така се внася свеж въздух в нея - ето защо умереното им наличие е полезно. Кибритените клечки служат за обеззаразяване на почвената смес. Поставете няколко клечки с главата надолу в почвата в сакията и полейте с чиста вода. За по-добри резултати, след няколко дни повторете същата процедура. Счита се, че загнилата ябълка привлича червеите и с нея можете да прочистите терена.

Охлювите нахапват листата и стъблата на растенията най-вече по крайщата им, като оставят след себе си лепкави следи. Ако в градината ви има слабо нашествие на голи охлюви, можете да приложите метода за прогонването им с бира, чиято миризма силно ги отблъсква - изкопайте малка дупка, в която поставете пластмасова чаша с бира. Счита се, че при контакт с медно фолио, вследствие на взаимодействието на секрета на охлювите и метала, се получава лек електрически шок, който прогонва вредителите - облепете ръба на саксията с лента от това фолио и я почиствайте периодично с оцет, за да бъде ефективна по-дълго време.

Срещу охлювите и червеите положително влияние оказват яйчените черупки (могат да се заменят и с миди), тъй като те нараняват повръхността им - разпръснете натрошени черупки около засегнатите растения и ще си осигурите освен разрешаването на проблема с неприятелите, още и естествен доставчик на калций в почвата. Идентично действие имат и ореховите и лешниковите черупки. Вазелинът е отлично средство за предотвратяване на вредителите - хлъзгавата му текстура възпрепятства движението им и по този начин ги държи далеч от любимите цветя. Той може да се нанесе върху саксията и дори върху стъблата на растенията. Създайте ефикасен капан, като използвате кората на грейпфрут (премахнете сърцевината на плода, без да нарушавате цялостта на кората) - голите охлюви обожават цитрусите и биват привлечени от техния аромат. Счита се, че дървените трици са своебразна преграда, която не допуска преминаването им.


Гъсениците могат да нанесат огромни щети на вашите растенията, които се оказват вкусна храна за тях. Те "надупчват" обикновено сърцевината на листата и по това ще познаете, тяхното присъствие. Третирайте увредените участъци със спрей, приготвен по следната рецепта. Блендирайте 1/2 ч.ч. люти чушки, 6 ск. чесън, 2 ч.ч. вода, 1 с.л. олио и добавате 1 ч.л. течен сапун или веро. Сместта прехвърлете в стъклен съд, затворете го добре и го оставете да престои 2 дни на слънчево място. След това я прецедете в бутилка с пулверизатор. Проверете реакцията на растението спрямо естествения инсектицид първо върху малка част и на следващият ден, ако всичко е наред, го напръскайте цялото. Препоръчват се сутрешните часове и избягването на дъждовното време.

ПОЛЕЗНИ ЖИВОТНИ И НАСЕКОМИ ЗА ГРАДИНАТАТаралежите осигуряват старателно почистване на градината. Те ще унищожат вредните насекоми, ще държат далече змиите, гущерите, охлювите, дъждовните червеи, мишките от вашия двор. Имат огромен апетит и могат за една нощ да изядат 200 гр. неприятели. 


Калинките са един от най-големите врагове на листните въшки. Всяка една калинка изяжда около 5 000 листни въшни за целия си живот, а той обикновено продължава около година. Те прекарват зимата на сухи места и стават активни през пролетта - точно когато и листните въшки атакуват насажденията. Ако засадите в близост до вашата градина люцерна, калинките мигновено ще бъдат привлечени от нея. За тях са атрактивни още растенията, които притежават изобилие от цветен прашец, тъй като за да могат да оцелеят те се хранят освен с листните въшки, и с цветен прашец. 


Колкото и странно да звучи жабите са полезни за градината, макар и външният им вид да не е особено привлекателен за човека. Изследване посочва, че за един летен сезон, че само една жаба изяжда около 10 000 вредни насекоми. Хранят се още с охлюви. Други "добри" помощници в градината са: светулките (хранят се с охлюви, гъсеници, червеи), пчелите (най-вече заради опрашването), земен бръмбар, златоочица, водните кончета, и др.  


РАСТЕНИЯ, КОИТО ОТБЛЪСКВАТ ВРЕДИТЕЛИТЕ


Като завършек на настоящата публикация, ще споделя схематично растенията, които прогонват вредителите от градината. Общото при тях е, че отблъскват вредителите чрез специфичния си химически състав или чрез силния си аромат. Тяхното действие е насочено главно срещу неприятелите сред насекомите, а някои от тях имат и по-тясно влияние - например, хризантемите отблъскват поповото прасе, а тагетисът и императорската ведрица (Fritillaria Imperialis) прогонват къртиците. Най-често срещаните растения от тази категория са: виолетките и седевчето (съдържат "метилсалицилат" - естер на салициловата киселина, позната ни от аспирина), декоративният лук или т.нар. "алиум", лавандулата, босилекът, лимоновата трева, розмаринът, ментата, лайката, латинката,  пелинът и др.

Ако сте използвали други ефикасни методи за справяне с вредителите, коментирайте публикацията и споделете вашия опит! Съветите ви ще бъдат добавени към статията  :)
Използвана информация, снимков материал и адаптирани рецепти: www.google.com