Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


петък, 13 юли 2018 г.

Абутилон


Известнен още като "стаен клен", абутилонът е едно прекрасно растение, което се превръща в красив храст с очарователни камбановидни цветове, на които можем да се наслаждаваме от пролетта до късна есен, а често и целогодишно. Новите хибридни видове ни предоставят разнообразие от едноцветни и многоцветни сортове, обагрени в бяло, жълто, оранжево, червено, лилаво, розово. Самите цветове по форма напомнят до голяма степен тези на хибискуса, макар и в доста умален вариант. Родните му земи ни пренасят в тропическите и субтропическите части на Южна Америка, където достига внушителни размери. Според множество проучвания абутилонът влияе положително върху психиката и настроението на човека - облекчава симптомите на депресията и стреса. Твърди се, че в дома, в който расте стайният клен, царят разбирателство, хармонични и приятелски отношения.


Абутилонът обожава слънчевото местоположение, където получава достатъчно количество светлина и където разгръща пълния си потенциал за цъфтеж. Допускат се и изложенията с шарена сянка, като за нормалното му развитие са необходими поне 4-5 часа осветеност на ден. Имайте предвид, че стъблата и самите цветове са крехки и лесно се чупят - поради това е добре да предвидите място, което е защитено от ветрове, течения и дъждове. Стайният клен не понася температури под -7° - ето защо е наложително през зимата да се прибира у дома, в помещение с умерена топлина (около 12 - 16°) и с позициониране в близост до източни прозорци. Възможно е в този период отново да има цъфтеж. Колкото и странно да звучи, това великолепно и неуморно растение, рядко изпада в период на покой. Въпреки това опитните градинари съветват да му осигурим такъв, като го оставим на светло и хладно място, ограничим поливането, не торим и премахнем заложените цветни пъпки.

У нас цветето се отглежда предимно в саксия. Почвата е добре дренирана, лека и богата на хранителни вещества. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, угнил оборски тор, листовка, торф, пясък. Стайният клен се пресажда всяка година през пролетта, когато стартира вегетативният растеж (месеците март - юни). Внимателно извадете растението от старата саксия, подрежете удължените корени и премахнете от тях част от почвата, без да ги оголвате. Засадете в нова саксия в свежа почва. Специалистите споделят, че при младите растения растежът е в пъти по-бърз, отколкото при възрастните и това води до пресаждане два пъти годишно. Най-точният показател за нуждите на цветето от пресаждане е състоянието на корените - ако те се показват през дупките в долната част на саксията, това значи, че пространството вече е тясно. Имайте предвид, че засаденото в твърде голяма саксия цвете отказва да цъфти.

През активния период, от май до октомври, напояването е редовно, тъй като растението обича водата. Не допускайте преполиване и заддържане на вода в почвата. Виреенето в постоянно мокра среда предизвиква загниване на кореновата система и последващо унищожаване на растението. Опитните цветари съветват да поливаме, когато при разравяне горният слой на почвата е сух и да оставяме субстратът леко да се засуши между отделните поливки. Не позволявайте и продължително засушаване, не поливайте в горещо време (удачните часове са рано сутрин или вечерта) и избягвайте мокренето на листната маса. Поради високите температури през лятото и бързото изсушаване на почвата, обикновено поливките са ежедневни, но по-умерени. През зимата те се намаляват до поддържането на леко влажна почва.


Подхранва се веднъж на 10-15 дни с течни торове за цъфтящи растения и винаги заедно с напояването (от март до октомври). През пролетта (февруари - март) е добре да се подрязва. Абутилонът се нуждае от ежегодна резитба, защото се развива бързо и стъблата му израстват неусетно. За да му придадете красива храстовидна форма и за да се радвате на здраво растение, премахнете всички изсъхнали клонки и намалете височината на връхните стъбла. Общото правило е да се намаляват всички стъбла с 1/3 в края на зимата.

Най-успешният и съответно най-често прилаганият метод за размножаване е този чрез вкореняване на резници в почва от пролетта до края на лятото (от април до август). Резниците се взимат от здраво майчино растение и са с дължина 8 - 15 см., като е хубаво долният разрез да е под листен възел и да е под диагонал. Премахват се листата в основата на резника, като се оставя една двойка от горните такива. Засажда се в малка саксийка, така че в почвата да попадне поне един листен възел, тъй като от него ще стартира коренообразуването. Долният край на резника не бива да докосва дъното, а да е някъде по средата на саксията. Препоръчителната почвена смес е съставена от торф и пясък. На пазара можете да откриете специализиран субстрат за вкореняване на резници и отглеждане на разсади - съветвам ви да го използвате, тъй като цената му е достъпна, а ефективността - висока. Засаденият резник се полива добре и се покрива с найлонов плик, който се закрепва чрез ластик. Същите резултати можете да постигнете и ако го захлупите с буркан или поставите саксийката в разрязана на две пластмасова бутилка. Оставете резника на сенчесто и топло място (около 20°) и поддържайте умерена влажност на почвата. Появата на нови листа е белег за успешен процес. Нововкорененото растение се пресажда в по-голяма саксия, съобразена с размера му. Абутилонът се размножава още и чрез засяване на семена.
Най-често срещаните проблеми при абутилиона са следните. Ако листата започнат изведнъж да падат, това се дължи на рязка промяна в температурите, а ако се свиват и изсъхват - това е първият симптом на липса на вода. Преполиването и сушата могат да предизвикат окапване на листата, цветните пъпки и цветовете. Потенциални вредители са листните въшки и белокрилката, като по-податливи на тях са младите растения. В борбата с тях помага сапунената вода. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога. При по-сериозно нашествие на неприятели или при ненавременното им забелязване, използвайте инсектицид.


Използвана информация: