петък, 13 юли 2018 г.

Абутилон


Известнен още като "стаен клен" (поради формата на листата си), абутилонът е едно прекрасно растение, което се превръща в красив храст с още по-очарователни камбановидни цветове, на които можем да се наслаждаваме от пролетта до късна есен, а често и целогодишно. Новите хибридни видове ни предоставят разнообразие от едноцветни и многоцветни сортове, обагрени в бяло, жълто, оранжево, червено, лилаво, розово. Самите цветове по форма напомнят до голяма степен тези на хибискуса, макар и в доста умален вариант. През студените месеци от годината се отглежда у дома, а през лятото вирее отлично навън. Родните му земи ни пренасят в тропическите и субтропическите части на Южна Америка, където достига внушителни размери (2-5 м височина). Според множество проучвания абутилонът е растение, което влияе положително върху психиката и настроението на човека - облекчава симптомите на депресията и стреса. Твърди се, че в дома, в който расте стайният клен, царят разбирателство, хармонични и приятелски отношения.

Абутилонът обожава слънчевото местоположение, където получава достатъчно количество светлина и където разгръща пълния си потенциал за цъфтеж. Допускат се и изложенията с шарена сянка, като за нормалното му развитие са необходими поне 4-5 часа осветеност на ден. Имайте предвид, че стъблата и самите цветове са крехки и лесно се чупят - поради това е добре да предвидите място, което е защитено от ветрове, течения и дъждове. Стайният клен не понася температури под -7° - ето защо е наложително през зимата да се прибира у дома, в помещение с умерена топлина (около 12 - 16°) и с позициониране в близост до източни прозорци. Възможно е в този период отново да има цъфтеж. Колкото и странно да звучи, това великолепно и неуморно растение, рядко изпада в период на покой. Въпреки това опитните градинари съветват да му осигурим такъв, като го оставим на светло и хладно място, ограничим поливането, не торим и премахнем заложените цветни пъпки.


У нас цветето се отглежда предимно в саксия. Почвата трябва да бъде добре дренирана и лека, да е богата на хранителни вещества. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, угнил оборски тор, листовка, торф, пясък. Стайният клен се пресажда всяка година през пролетта, когато стартира вегетативният растеж (месеците март - юни). Внимателно извадете растението от старата саксия, подрежете удължените корени и премахнете от тях част от почвата, без да ги оголвате. Засадете в нова саксия в свежа почва. Специалистите споделят, че при младите растения растежът е в пъти по-бърз, отколкото при възрастните и това води до пресаждане два пъти годишно. Най-точният показател за нуждите на цветето от пресаждане е състоянието на корените - ако те се показват през дупките в долната част на саксията, това значи, че пространството вече е тясно. Имайте предвид, че засаденото в твърде голяма саксия цвете отказва да цъфти.


През активния период, от май до октомври, напояването трябва да е редовно, тъй като растението обича водата. Не допускайте преполиване и заддържане на вода в почвата. Виреенето в постоянно мокра среда предизвиква загниване на кореновата система и последващо унищожаване на растението. Опитните цветари съветват да поливаме, когато при разравяне горният слой на почвата е сух и да оставяме субстратът леко да се засуши между отделните поливки. Не позволявайте и продължително засушаване, не поливайте в горещо време (удачните часове са рано сутрин или вечерта) и избягвайте мокренето на листната маса. Поради високите температури през лятото и бързото изсушаване на почвата, обикновено поливките са ежедневни, но по-умерени. През зимата те се намаляват до поддържането на леко влажна почва. 


Подхранването се извършва веднъж на 10-15 дни с течни торове за цъфтящи растения и винаги заедно с напояването (от март до октомври). Както вече бе споменато, абутилонът има продължителен цъфтеж, който изтощава растението. Вследствие на това то се нуждае от торене. Бъдете внимателни, защото преторяването е пагубно за растението. През пролетта (февруари - март) е добре да се прилага подрязване. Абутилонът се нуждае от ежегодна резитба, защото се развива бързо и стъблата му израстват неусетно. За да му придадете красива храстовидна форма и за да се радвате на здраво растение, премахнете всички изсъхнали клонки и намалете височината на връхните стъбла. Общото правило е да се намаляват всички стъбла с 1/3 в края на зимата. 


Най-успешният и съответно най-често прилаганият метод за размножаване е този чрез вкореняване на резници в почва от пролетта до края на лятото (от април до август). Резниците се взимат от здраво майчино растение и са с дължина 8 - 15 см., като е хубаво долният разрез да е под листен възел и да е под диагонал. Премахват се листата в основата на резника, като се оставя една двойка от горните (връхни) такива. Засажда се в малка саксийка, така че в почвата да попадне поне един листен възел, тъй като от него ще стартира коренообразуването. Долният край на резника не бива да докосва дъното, а да е някъде по средата на саксията. За улеснение, можете с помощта на молив да направите дупки с дълбочина около 2 см.


Препоръчителната почвена смес е съставена от торф и пясък. На пазара можете да откриете специализиран субстрат за вкореняване на резници и отглеждане на разсади - съветвам ви да го използвате, тъй като цената му е достъпна, а ефективността - висока. Засаденият резник се полива добре и се покрива с найлонов плик, който от своя страна се закрепва чрез ластик. Така се създава своебразен парник. Същите резултати можете да постигнете и ако го захлупите с буркан или поставите саксийката в разрязана на две пластмасова бутилка. Оставете резника на сенчесто и топло място (около 20°) и поддържайте умерена влажност на почвата. Появата на нови листа е белег за успешен процес. Нововкорененото растение се пресажда в по-голяма саксия, съобразена с размера му. Няма да ви е необходимо много търпение, тъй като скоро чудестният стаен клен ще ви заплени с нежните си цветове. Абутилонът се размножава още и чрез засяване на семена. 


Най-често срещаните проблеми при абутилиона са следните. Ако листата започнат изведнъж да падат, това се дължи на рязка промяна в температурите, а ако се свиват и изсъхват - това е първият симптом на липса на вода. Преполиването и сушата могат да предизвикат окапване на листата, цветните пъпки и цветовете. Потенциални вредители са листните въшки и белокрилката, като по-податливи на тях са младите растения. В борбата с тях помага сапунената вода, за която можете да научите повече в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в този блог. При по-сериозно нашествие на неприятели или при ненавременното им забелязване, използвайте инсектицид.
Използвана информация и снимков материал: www.google.com, www.pinterest.com