сряда, 25 април 2018 г.

ПаричкиПризнавам си, че когато засадих тези растения, ги подцених и имах известни съмнения дали те ще оправдаят очакванията. Към днешна дата мога да споделя, че не само ги надминаха, но така силно ме впечатлиха и зарадваха, че реших да отделя място и за тях в блога. Запознавам ви с малките, но изключително красиви многогодишни парички (Bellis perennis) - родом от европейските земи, те създават истински весела атмосфера в градината и несъмнено провокират появата на усмивките по лицата. Неслучайно латинското им наименование в превод означава "вечна красота" - словосъчетание, което само по себе си говори за тяхната същност. А според езика на цветята паричките символизират децата и невинността. 


Паричките са лесни за отглеждане, студоустойчиви са и притежават дълготраен цъфтеж, който започва през пролетта и продължава до късна есен. Цветовете им са обагрени в бяло, червено и розово, а по форма са идентични с тези на маргаритката. В някои райони именно поради тази прилика са известни още като "полски маргаритки" или "английски маргаритки". За разлика от маргаритките, паричките са нискорастящи растения.  Листата им са светлозелени и овални, а стъблата не надвишават 5-10 см височина от нивото на почвата. Във вечерните часове цветовете се затварят, за да се отворят отново на другата сутрин.


Подходящото местоположение е слънчевото, като се допуска отглеждане и на частична сянка. Студът и ниските температури не са опасни за тези цветя - счита се, че издържат на вледеняващите -34°. През зимните дни можете да видите все още цъфтящи парички. Оптималните температури за тях са между 5° и 24°. Паричките са типични градински цветя и именно там те се чувстват най-добре. Въпреки това могат да се отглеждат и в саксии или сандъчета, като всяко отделно коренче се засажда в саксия с диаметър 16 см., а в сандъче с дължина 30 см е хубаво да посадите 6 коренчета.


Напояването трябва да е умерено и редовно. В естествената си среда растенията получават необходимото количество влага чрез дъждовете и снеговете, като за тях е характерно, че издържат на периоди на засушаване. Опитните градинари ни съветват да поливаме, когато горният слой на почвата при разряване е сух и да изчакаме субстратът да изсъхне до следващото напояване. Преполиването води до загниване и трябва да се избягва. Продължителната суша пък влияе негативно върху цъфтежа, листата се свиват и пожълтяват, а като крайна последица се явява изсъхването на цветето.


Почвата е плодородна и дренирана. Удачната почвена смес е съставена от градинска почва, листовка, угнил оборски тор, малко количество горска почва. Подхранването се прилага веднъж на 15 дни заедно с поливката, като подходящи са торовете за цъфтящи растения. Лично аз използвам добре угнил оборски тор като средство за торене - добавям го в началото на сезона като допълнителен почвен слой към основата. Той се усвоява бавно и служи за подхранване дълго време. Подрязване не е необходимо да се прави.


Отглежданите в саксии растения се пресаждат всяка година, тъй като паричките се саморазмножават и сгъстяват. Разреждане на цветята в градина се осъществява през 2-3 години. Размножаването е изключително лесно и се реализира чрез семена, които се засяват през пролетта, или чрез разделяне на туфите - след приключване на цъфтежа, през есента. Можете да направите разсад на закрито през ранната пролет и април - май да засадите младите растения навън, на разстояние едно от друго - 20 см. Някои цветари засяват семената направо в земята през месец август. Паричките са устойчиви по отношение на вредители и заболявания. Сред потенциалните проблеми се откроява загниването на коренището вследствие на недренирана почва и/или преполиване. Не позволявайте цветята да виреят в постоянно мокра среда, защото това е пагубно за тях. За насърчаване и удължаване на цъфтежа премахвайте прецъфтелите цветове.Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com
http://www.naturopataonline.org/https://www.giardinaggio.it/https://en.wikipedia.org/