Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


понеделник, 5 март 2018 г.

Кливия


Блогът е завладян от огнените цветове на впечатляващата кливия - вечнозелено растение, което се среща най-често в оранжеви и жълти нюанси, а всеки, който зърне нейната изискана красота, не може да остане в равнодушно състояние. Кливията произхожда от южните части на Африка, а по нашите ширини се отглежда предимно в саксия. Няма да ви затрудни по отношение на грижите, които трябва да положите за нея, а за отделеното внимание - ще ви се отблагодари щедро. Неслучайно според езика на цветята, кливията символизира щедростта.

Кливията обича топлия и влажен климат, а предпочитаното от нея местонахождение е добре осветеното, със защита от ветрове, течения и директни слънчеви лъчи. Положително се отразява сутрешното слънце и следобедната сянка. Чрез интересен трик можете да проследите дали полученото количество светлина е достатъчно - ако положението на листата е вертикално, то това означава, че кливията се нуждае от повече осветеност. Това поведение е обяснимо - листата се изправят нагоре в стремежа си да достигнат до светлината. Оптималните за отглеждане температури са около 21°, като при по-високите такива е необходимо да се увеличи и влажността на средата. Растението не е студоустойчиво - минимателните температури, които понася са 13°. Обожава свежия въздух - отлична практика е със затоплянето на времето (когато градусите се вдигнат над 15°), тя да се отглежда навън, като се осигури място с шарена сянка. С настъпването на есента тя се прибира отново у дома.

Напояването през активния сезон трябва да е достатъчно, така че почвената смес да се поддържа влажна, но не и постоянно мокра. Препоръчва се поливане по крайщата на саксията и никога в основата на цветето. Хубаво би било да пулверизираме периодично с чиста вода - това оросяване ще повиши влажността. Избягвайте мокренето и поливането на растението в горещите часове от деня. Чудесно би било още и ако от време на време почистваме листата с влажна микрофибърна кърпа. През зимата настъпва периодът на покой, по време на който поливките са строго ограничени.Почвата е богата на хранителни вещества и задължително да е дренирана. Кливията обича леко киселата почва, като примерната почвена смес е съставена от градинска почва, угнил оборски тор, листовка, пясък, малко количество горска почва и борова кора. На пазара се предлагат готови почвени субстрати, които ще улеснят работата ви. Подхранва се от началото на пролетта до края на лятото с течен тор за цъфтящи растения два пъти месечно и винаги с поливката.

Според господстващото мнение пресаждане се осъществява веднъж на две години през пролетта. Кливията развива голяма коренова система и бързо изпълва разполагаемото пространство в саксията. Въпреки това, не се препоръчва ежегодно пресаждане, защото това ще възпрепятства цъфтежа - достатъчно е да добавим нов слой свежа почва. Размерът на саксията се съобразява с големината на растението - за едно самостоятелно цвете е целесъобразна саксията с диаметър от 20 см. За предпочитане са по-тесните и дълбоки саксии. Подрязване не се извършва, премахват се единствено увредените листа.


Размножава се чрез отделянето на издънките от майчиното растение. За да може да се извърши, освен че трябва да има наличие на издънка, то тя трябва да притежава поне 5-6 листа. Подходящият за това период е ранната пролет, когато се реализира и пресаждането. Цветето се изважда от саксията и се почиства внимателно от почвата, а издънката се разделя от голямата кливия чрез остър нож. Издънките се засаждат на плитка дълбочина в малки саксийки, с диаметър 12-13 см. Полейте добре и изчакайте субстратът да се засуши преди следващата поливка. Оставете ги на място с шарена сянка и температури около 16°. След като се вкоренят и проспособят към новата среда, се преместват на по-светло и се третират като възрастни. Нагледно този процес можете да проследите в следващото видео:


Кливията започва да цъфти през пролетта. Цветоносите включват еднакви по размер цветчета, които разцъфтяват само за няколко дни. Прецъфтелите такива се премахват веднага. Чудесната новина е, че цъфтежът бързо се повтаря и тази краткотрайност не се възприема така негативно. Основно условие за постигане нацъфтеж е растението да е преминало през полагащия му се период на почивка през зимните месеци. Пожълтяването и сбръчкването на листата сигнализира за неправилно поливане, което може да е както прекалено, така и оскъдно. Кафеникавото им оцветяване говори за твърде много светлина или излагане на директни слънчеви лъчи, които провокират изгаряне. Сред възможните вредители са щитоносната и листната въшка, акарите. В борбата с тях помага сапунената вода, а ако не постигнете желаните резултати с нея, използвайте инсектициди. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога.
Използвана информация: