понеделник, 1 януари 2018 г.

Естествени вкоренители


Във всеки човек, който обича и отглежда цветя, се поражда въпросът как може да захване или размножи любимите си видове. Сред най-успешните и често прилагани методи за това се установява вкореняването на резници в почва или вода. В постигането на положителни резултати са заложени редица особености и съществуват начини, чрез които можем да си гарантираме по-висока и ускорена успеваемост. Търговската мрежа предлага разнообразие от продукти, които благоприятстват коренообразуването - т.нар. "вкоренители", представляващи биостимулатори, извлечени по изкуствен път. Те могат да бъдат заместени с естествени средства, които са ползотворни, достъпни и са част от всяко домакинство. Именно с тях ще се запознаем в настоящата статия!


Факторът, който обединява изкуствените и натуралните вкоренители, е съдържащият се в тях хормон за вкореняване - комбинация от хормони на растежа, които помагат за бързото и качествено изграждане на корени и тяхното последващо развитие. Хормоните за вкореняване са известни още под името "ауксини" и играят важна роля във всички етапи на жизнения цикъл при растенията. Те насърчават стартирането на коренобразуването и разклоняването на вече установената коренова система. По естествен път се синтезират в пъпките и връхните части, където всъщност е новият растеж, и след това се транспортират в основата. Ето защо е съвсем логично, че шансовете за успешни резултати се увеличават многократно, ако потопите долния край на резника от любимото цвете в избрания вид вкоренител. Приемете хормоните за вкореняване като катализатори, които освен, че ускоряват и подобряват технологията по размножаване, предпазват и от развитието на гъбични заболявания и загниване. 


Установено е условно разграничаване на растенията според нуждата им от ауксини за вкореняване на резници от тях. Лесновкореними са тези, на които не е необходимо да доставяме такъв тип хормони, за да могат да образуват корени и обикновено се вкореняват за кратко време (от 2 до 4 седмици). Трудновкоренимите изискват висока концентрация на такива и проявяват упорство. Именно те подлежат на обработка с въпросните вкоренители. За естествените вкоренители можем да отличим един малък недостатък - те се усвояват много по-бързо в сравнение с изкуствените. Не бива да забравяме, че за постигане на целените постижения,  от изключително и основно значение са условията на средата (светлина, топлина), редовното и умерено напояване, състоянието на резника и почвената смес (за повече информация - статията  Размножаване на растенията чрез вкореняване на резници в този блог).


Ябълковият оцет е познат със своите полезни свойства още от дълбока древност. Той съдържа над 30 вида елементи, които са благоприятни за коренообразуването и растежа при растенията. Аминокиселините в него имат антисептични и противогъбични качества, които допринасят за предпазването на резниците от бактерии и инфекции. Важно е да се отбележи, че  не бива да прекалявате с приложението на ябълковия оцет, тъй като той може да изгори вашите цветя. Подходящата дозировка е 1 с.л. за 5 ч.ч. вода (1л - 1,5 л. вода).  Резникът се потапя за известно време в оцетената вода (10-15 мин.) и след това се засажда. Ябълковият оцет се използва още за премахване на плевели от градината, както и за подхранване на  цветята, които обичат кисела почва (киселолюбиви са азалията, гарденията, рододендроните и др.). Счита се, че помага в борбата с досадните и упорити листни въшки - достатъчно е да сложите в близост до засегнатото растение буркан или друг съд, в който сте разтворили ябълков оцет и вода в съотношение 1:1 (т.е. равни части). Привлечени от миризмата, те попадат в буркана и загиват. В никакъв случай не пулверизирайте и не мокрете листата и стъблата с оцет, защото това ще ги увреди.


Канелата гордо носи славата си на едни от най-мощните естествени фунгициди и вкоренители за растенията. Опитните градинари ни съветват да добавим канела към почвената смес, в която ще засадим любимите ни цветя. Така ще контролираме развитието на гъбични заболявания, които най-често възникват вследствие на преполиване или заддържане на вода в почвата. Канелата помага на растенията в техните първите фази на развитие. При засяванета на семената е хубаво да поръсим почвата с канела - така от една страна, че ги предпазим от загниване, а от друга - ще стимулираме покълването и коренообразуването. Ако спазим тези съвети, ще постигнем идентични резултати и при вкореняването на резници. Моят личен опит потвърждава полезното действие на ароматната подправка в тази насока, а стъпките за реализиране са изключително лесни. Върху лист хартия изсипете 1 с.л. канела и потопете крайщата на подготвените резници в нея. Друг вариант е да я добавите към свежата почва за засаждане, като направите дупка и в нея поставите малко количество. След това сложете резника в нея и уплътнете добре почвата около основата. Ако желаете да научите повече за благоприятното действие на канелата в сферата на цветарството, прочетете статията  Благоприятното действие на канелата в градинарството  в този блог.


Медът е известен като "лечебната храна" на природата и може би малко от вас знаят, че той съдържа ензими, които предизвикват образуването на корени при растенията и стимулират тяхното развитие. Има антибактериално и антигъбично действие - фактори, които силно благоприятстват горепосочените процеси. Доказано е, че в 1 с.л. мед има 64 калории и 17 грама въглехидрати, сред които най-много захари - това е достатъчно количество енергия, която да даде старт на резниците и младите цветя и същевремнно да ги задържи здрави и силни.


Можете да приготвите специалната смес с мед, като сварите 2 ч.ч. вода и когато течността се охлади, добавете 1 с.л. мед (не разтваряйте меда във вряла вода, защото той губи качествата си). Сместта се съхранява в затворен буркан, на неосветено място, като нейната ефективност се запазва около 2 седмици. Резниците се потапят в нея и след това се засаждат в почвена смес. Ако сте избрали да ги вкорените във вода, то добавете към нея малко количество мед и разбъркайте добре, преди да ги поставите там. Другият вариант е в малка чашка или буркан да сложите 1 с.л. мед и в него да топнете долната част на резника и така да го посадите. 


Екип от учени от университета "Клемпсън" в Южна Каролина, открили, че при цветята захарта не служи само като хранителен елемент за растеж и цъфтеж, но и допринася за развитието на клетките, кълняемостта на семената и образуването на корени. Изследванията сочат, че колкото повече са захарите в тъканите на растението, толкова по-висока е неговата продуктивност. Освен това тя има положително влияние върху т.нар. "добри микроорганизми" в почвата, като например - бактериите, които натрупват запази от азот вледствие на храненето си със захари, и постепенно го освобождават. Ако сте чели и други статии от блога, вече знаете, че елементът азот отговаря за растежа и увеличаването на листната маса. Това е от първостепенно значение за нововкоренените резници. Прекомерната употреба на захарта има негативен ефект, ето защо трябва да я прилагаме в умерени количества. Достатъчно е да поръсите почвената смес с щипка или две захар и след това да полеете добре. Ако вкоренявате резниците във вода, то разтворете  в нея не повече от  1/2 с.л. захар за 500 мл вода. 


Водата от върбови клонки е биологичен метод за извличане на хормоните за вкореняване, съдържащи се във върбовите клонки. Най-ползотворни сред тях са салициловата киселина и индолил маслената киселина. Те забележително ускоряват процеса по коренообразуване и притежават превантивни свойства по отношение на загниване и развитие на инфекции по резниците.  Чудесно влияние оказва върху растения, които преживяват стрес (вследствие на промяна на средата или други условия) или при които има забавено развитие. Следователно, допуска се  нейното използване и за подхранване.


Най-голямата сила на върбите е през пролетта, когато започват да се разлистват. Именно тогава е моментът, в който е удачно да се снабдите с шепа натрошени клонки - избирайте само младите, най-зелените и свежи сред тях. След това ги сложете в стъклен буркан и добавете вряла вода - съотношението е 1/3 части клонки и 2/3 части вода (или 1:2). Сместа трябва да престои няколко дни на светло място, след което се прецежда. Водата от върбовите клонки се използва в няколко направление. Ако искате да вкорените резници във вода, то сипете в съда 1/2 част чиста вода и 1/2 част вода от върбовите клонки. Ако ги засаждате направо в почва, то предварително ги накиснете в чаша с вода от върбовите клонки за 2-3 часа. Можете да поливате с тази течност посадените резници. За по-силно действие към специалната вода прибавете 1 с.л. мед. 


Аспиринът е следващият продукт, за когото можем да кажем, че се причислява към групата на естествените вкоренители. Любопитен и инетресен факт е, че в миналото той се е добивал от билката блатен тъжник и от кората на върба. В неговия основен състав влиза салициловата киселина - ето защо е съвсем логично преди да е бил синтезиран от фармацевтичната индустрия, да е бил извличан от гореспоменатите суровини. Въпросната киселина сама по себе си представлява хормон за растеж. Действието на аспирина е предпазващо спрямо заболявания и стимулиращо за коренообразуването. Той засилва имунната система на растенията и ги прави устойчиви, а всички знаем какво можем да очакваме от силни и здрави цветя - те се развиват бързо, даряват ни с богат цъфтеж и имат способността да оцеляват в екстремни ситуации (като засушаване или преполиване). За реализиране на рецептата за вкореняване с аспирин ще ви е нужна 1 таблетка аспирин, която да разтворите в 1 ч.ч. вода. Препоръчва се резниците да престоят в тази смес за една нощ (или няколко часа) и след това да се засадят. За аспирина можем да добавим още, че се спрявя отлично с гъбичните инфекции при възрастните растения, като обикновено се приготвя спрей (съставен от горепосочената комбинация), с който се третират увредените части.

Растението алое вера съдържа ауксини и редица антисептици, сред които и вече споменаната многократно в статията салицилова киселина. Приложението му в градинарството допринася за бързо вкореняване и развитие на младите растения, тяхното укрепване и богата продукция от цветове. За тези цели се използва гелът, който се намира в листата на алоето. Ако отглеждате алое у дома можете сами да приготвите вълшебната смес, в която да потопите резниците и да си гарантиране успешни резултати. 

Отрежете листо, което се намира в основата на растението, тъй като там са разположени листата с най-голяма концентрация на полезните вещества и хормони.  С помощта на остър нож направете разрез по дължината и отстранете неговия външен ръб. Разделете листото на сегменти, отделете желето и го прехвърлете в чист и подсушен съд (чашка или бурканче). Препоръчва се гелът да се пасира или блендира. За още по-силен ефект, можете да добавите и 1 с.л. мед. Потопете резника в консистенцията, оставете го за няколко часа в нея и едва след това го засадете в почвена смес. Годността на гела е около 2 седмици - ето защо е добре да предвидите точното количество, което ще ви е нужно. В следващото видео можете и нагледно да проследите как точно да се справите с тази задача:


Житото е наситено с хормони за вкореняване. Опитни цветари споделят, че правят лек вертикален разрез в долната част на резника и в него поставят едно зрънце жито. За да се приложи този метод, резниците не трябва да бъдат тънки - те трябва да са с дебелината поне на молив (подходящи са тези от мушкато, например). Други градинари пък слагат няколко зрънца жито в дупката на засаждане на резника в почвата и когато те покълнат, намаляват  височината им. Научното обяснение за ползотворното действие на житото по отношение на вкореняването е, че то е бързопокълващо зърно и съдържа в себе си огромно количество ауксини. Когато се засади заедно с резника, се създава среда на взаимодействие и се предизвиква т.нар. "синергия" - вследствие на това полученият краен ефект е много по-силен в сравнение на индивидуалния ефект. Корените на житото отделят хормони, които спомагат за коренобразуването при резника и така му помагат. Важно е да отбележим, че житото не бива да е обработено.


В заключение ще представя една обобщена рецепта, която се определя като мощен бустер за вкореняване и бърз растеж на нововкоренените растения. За да я приготвите разтворете в 1 ч.ч. вода (препоръчва се да е хладка, за по-лесно разтваряне на останалите продукти) 1 аспирин, 1/2 с.л. мед, 1 ч.л. канела. В получената смес се топят долните части резниците за известно време и след това се засаждат. С нея може да се поливат и млади растения, на които ще се даде бърз и здрав растеж. 

Повече информация по темата можете да откриете и в безплатната електронна книжка на "Красивият свят на цветята", носеща заглавието "Грижи за цветята с естествени средства". Ако все още не я притежавате, посетете официалната страница на блога във Фейсбук и се запознайте с тази публикация:

https://www.facebook.com/fflowersBeauty/photos/a.502157780132775.1073741829.459296197752267/585525588462660/?type=3&theater
Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com