Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


петък, 1 декември 2017 г.

Благоприятното действие на канелата в градинарството


Всички ние познаваме канелата като една от любимите и силно ароматни подправки. Носеща духа на коледните и новогодишни празници, тя се използва най-често като добавка към сладкиши, питиета, сладка и други десерти. Напоследък нейните полезни и лечебни свойства все повече се преоткриват и я превръщат в ценен био продукт, който оказва благоприятно влияние спрямо човешкото здраве. И с това не се изчерпва сферата на действие на нейните качества и ефикасност - тя намира широко и не чак толкова познато до момента приложение и в градинарството, като целта на настоящата статия е да го представи на своите читатели! Повярвайте, има сериозни причини растенията да обожават канелата!


Канелата се добива от вътрешната част на кората на малко вечнозелено дърво (Cinnamomum verum), произхождащо от остров Шри Ланка - най-големият производител на истинска канела в света, като цената за килограм варира между 160 и 200 евро. Истинската канела е известна под наименованието "цейлонска канела" и е рядко срещана, но за сметка на това Китай, Индонезия и Виетнам предлагат изобилие от нейния заместител - канела, която се извлича от подобно растение и е известна като "китайска кайсия". У нас на пазара можете да откриете предимно китайската канела (цейлонската канела е рядкост), която е във формата на прах (най-масовият вид), на пръчици или на капсули. Можете да различите гореспоменатите видове по състоянието на сърцевината на пръчицата - истинската канела е с плътна такава, докато при другата тя е куха. Факторите, които обединяват всички тях, са високите и ползотворни антигъбични, антиоксидантни, антибактериални свойства, както и богатото съдържание на важни елементи, като: желязо, манган, калций.

Благодарение на тези особености, канелата е известна в градинарството като един от най-мощните естествени фунгициди - тя контролира гъбичните заболявания, като подтиска или убива техните причинители и има превантивно действие по отношение на тях. С канелата можете да елиминирате гъбичните инфекции и някои досадни насекоми, които са засегнали вашите цветя. Има впечатляващо благоприятно действие спрямо защитата на разсадите от загниване и други болести, а съдържащият се в нея хормон на растежа ускорява процеса както по вкореняване на резници, така и по отношение на покарването на семената. Специалистите определят канелата и като натурален вкоренител. Всички тези прояви на полезната подправка са придружени от прекрасен аромат - плюс, който определено не е за пренебрегване.

Опитните градинари ни съветват да добавим канела към почвената смес, в която ще засадим любимите ни цветя. Така ще контролираме развитието на гъбични заболявания, които най-често възникват вследствие на преполиване или заддържане на вода в почвата. Канелата помага на растенията в техните първите фази на развитие. При засяванета на семената е хубаво да поръсим почвата с канела - така от една страна, че ги предпазим от загниване, а от друга - ще стимулираме покълването и коренообразуването. Ако спазим тези съвети, ще постигнем идентични резултати и при вкореняването на резници. Моят личен опит потвърждава полезното действие на ароматната подправка в тази насока, а стъпките за реализиране са изключително лесни. Върху лист хартия изсипете 1 с.л. канела и потопете крайщата на подготвените резници в нея. Друг вариант е да я добавите към свежата почва за засаждане, като направите дупка и в нея поставите малко количество. След това сложете резника в нея и уплътнете добре почвата около основата.


Съществува рецепта, която е удачна за употреба в процеса по вкореняването на растенията, като действието е двупосочно - превантивно спрямо развитието на гъбични заболявания и стимулиращо по отношение на коренообразуването. В 1/2 литър вода сложете 2 броя натрошени аспирина и 1 с.л. канела, след което оставете получената течност да престои една нощ. На следващата сутрин я прецедете и потопете в нея резниците за вкореняване за около 2-3 часа. След този период резниците се засаждат по стандартния начин. Някои градинари накисват семената за разсади в тази течност, с цел по-скорошно покълване. Салициловата киселина в аспирина засилва имунната система на растенията и предпазва резниците от бактериите и заболяванията, които могат да се развият в почвата. Учени са открили, че както канелата, така и аспирът съдържат хормони за вкореняване и растеж.

Канелата се доказва и като лек за "раните" по растенията. Мястото на отчупване на резници или друг вид нараняване се поръсва с нея и по този начин то се заздравява, не се позволява развитие на заболявания и се ускорява стартирането на новия растеж. Този метод можете да приложите още и при подрязване. Гъбичните вируси могат да засегнат както почвата, така и стъблата и листата на цветята - увредените участъци се посипват с канела и проблемите в най-скоро време ще изчезнат. Можете да приготвите и специална вода с канела, която ще улесни приложението. Разтворете 1 с.л. канела в 1 литър топла вода и оставете течността да престои една нощ. На другият ден я прецедете и я изсипете в бутилка с пулверизатор. Болните части се третират, като се напръскват (еднократно или до веднъж седмично до подобряване на състоянието).Канелата отблъсква насекоми, като мравките, комарите, летящите мушички, като не ги убива, а ги държи далеч от вашите цветя. Достатъчно е да поръсите с нея почвата в саксиите ви. Що се отнася до едни от най-често срещаните вредители - листните въшки или всякакви други паразити, можем да приложим рецепта, която действа едновременно като инсектицид и фунгицид. В бутилка с пулверизатор смесваме 1/2 литър вода, 1 ч.л канела и 12 капки етерично масло. Оставяме течността да престои едно денонощие, разклащаме добре и след това напръскваме засегнатите участъци. Сред етеричните масла, които имат най-силно действие спрямо вредните насекоми (най-вече листните въшки), е лавандуловото масло. Третираме растенията веднъж дневно в продължение на 4 дни. Някои цветари смесват 70% спирт с канела и споделят, че също е успешно средство в борбата с болестите и вредителите по растенията.

Употребата на ароматната подправка в градинарството се свързва най-вече с нейното използване във вид на прах, но все по-често любителите на цветята закупуват канелени пръчки, които забождат в почвата в саксиите. Действието им по никакъв начин не се различава от това на прахообразната канела. Те имат и декоративен ефект, който се обогатява и от чудесния аромат. Особено много тази тенденция се прилага при отглеждането на орхидеи. Съществуват още канелено олио и канелено масло, които се получават не само от кората на канеленото дърво, но и от неговите листа.
Използвана информация: