Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


неделя, 8 октомври 2017 г.

Вкореняване на рози чрез залагане на резници под буркан


Още от древни времена розата заслужено носи своята достойна титла "царицата на цветята". Тя заема специално място в почти всеки дом, като без съмнение нейният величествен вид събира погледите, а омайващият аромат покорява сетивата. Съществуват различни начини за размножаване на розите, като вкореняването на резници под буркан се оказва един от най-ползотворните методи за това. Именно с този процес ще ви запознае настоящата статия, като представи тънкостите и особеностите му и ви провокира да го пробвате, а след това да се убедите в неговите успешни резултати !


Най-подходящото време за залагане на резници за вкореняване под буркани е през есента (до края на месец октомври), като ефективността на похвата е над 90%. Именно тогава се създават отлични условия - температурите са умерени с тенденция за понижаване и няма опасност от горещини. Функцията на стъкления буркан, който от своя страна може да се замени от пластмасова бутилка, е да осигури заддържането на влажността, която е от основно значение за вкореняването. Така се създава своебразен парник, който предпазва и от студовете. През зимните месеци валежите осигуряват необходимото количество вода, а снежната покривка изолира минусовите температури.

Подгответе резниците, като следвате следните правила. Резникът трябва да се отреже от здраво майчино растение, което е добре развито и разклонено. Стволът също трябва да бъде здрав и силен. Мястото на отрязване е над мястото, където покарват листата, или т.нар "листен възел". Разрезът винаги трябва да е под наклон, както в долната част, откъдето ще стартира вкореняването, така и в горната - оттам ще се появят нови разклонения. Долните листа на резника се премахват и се оставят само връхните такива. Оптималните размери за дължината са 15-20см, а дебелината трябва да е колкото тази на молив. По-къси и по-тънки резници също могат да се вкоренят, но те са с по-малък процент за успеваемост.

Обработените резници се садят в градината, като съветът на опитните градинари е да ги посадим на постоянно място и да не рискуваме през пролетта с пресаждане, което може да увреди младите и все още слаби корени. Хубаво е теренът да бъде прекопан, а почвата да е рохкава и с добра отцедливост. Самото засаждане се осъществява, като изкопаем дупка с дълбочина до една педя и половина и я запълним почти изцяло с угнил оборски тор. Препоръчително е да добавим и малко количество пясък. Резникът се засажда като поне един листен възел остава под земята, уплътнява се пространството около стъблото, полива се обилно с вода и се захлупва с буркан, чиито ръбове се покриват с почва. Ако няма наличие на валежи в близките дни и седмици, полейте при засушаване на горния слой на почвата.


След като сте се справили с тази задача, пред вас се изправя предизвикателството да се заредите с немалка доза търпение и да изчакате преминаването на зимните месеци. Скорошна поява на нови листа (след засаждането) не гарантира наличие на корени - за успешност можем да говорим едва след 2-3 месеца, а най-сигурно - през идващата пролет. С топенето на снеговете пред нас се открива гледката на крехките зелени розички, които със затоплянето на времето се разлистват и постепенно изпълват бурканите - те се отварят през месец април или май, като това зависи строго от конкретните климатични особености и дали трайно се е установила топлата и така очаквана пролет. Не ги отваряйте в слънчево и горещо време, а само рано сутрин или вечер. Поддържайте почвата влажна и подхранвайте периодично с прегорял оборски тор (сложен в основата на растенията) и с амониева селитра, която ще се погрижи за образуването на впечатляваща листна маса (2 с.л. амониева селитра за 8-10л. вода). Неусетно младите рози ще се "изтласкат" от земята, ще достигнат определена височина и ще започнат да образуват цветни пъпки. Скоро ще се радвате и на първите разкошни цветове. Младите рози не се подрязват през първата си година.

Същият успех можете да постигнете, ако вкорените резниците в саксии (отново захлупени с буркани) и след това ги пресадите в градината, внимавайки да не нарушите цялостта на корените и почвата. Почвената смес при тях е идентична - състои се от градинска почва, оборски тор и пясък. За засадените в саксиите резници съществува опасност от измръзване през зимата (все пак те са над равнището на земята) - ето защо е добре да ги съхранявате в помещение със светлина, умерени температури и да поливате при засушаване. Удобно място за тях е прозорец с източно или южно изложение. Със затопляне на времето можете да изнесете навън саксите и да изчакате момента за отхлупването им. Когато корените се покажат през отворите на дъното на саксията и когато земята и времето се затоплят трайно, пресадете в градината на избраното от вас място, като премахнете буркана.Успех можете да постигнете и през другите сезони, стига резниците да не бъдат излагани на преките и горещи слънчеви лъчи (трябва да се държат на сянка). Имайте предвид, че когато температурите се повишат, процесът на вкореняване се усложнява, вероятността от загниване на резниците се увеличава, особено при преполивате и горещо време.

В извод може да се заключи, че описаният метод за есенно вкореняване на рози чрез залагане на резници под буркан е изпробван многократно и в почти 100% от случаите завършва с желаните нововкорени и устремени към първи цъфтеж млади растения. Чудесни резултати ще имате и когато подберете и обработите по правилен начин резниците от любимите рози, не пропуснете да им осигурите необходимата влажност и светлина, и не се поддадете на нетърпение и прибързаност!