неделя, 1 октомври 2017 г.

Хризантеми


Хризантемата е известна като "кралицата на есента" и неслучайно един китайски философ е казал: "Ако желаете да бъдете щастливи през целия си живот, отглеждайте хризантеми". Освен с положителна символика, хризантемите даряват още колорит и живот в есенната ни градина - те са многогодишни, лесни и устойчиви за отглеждане, с разнообразие от цветове и видове. Те олицетворяват дълголетие, вярност, радост и оптимизъм. В превод от гръцки хризантема означава "златно цвете", а днес пазарът изобилства от красивите "златни цветя". Можете да ги отгледждате както в саксии, така и в градината, но истината е, че те виреят най-добре навън. Независимо от избора ви, това растение си заслужава и ще ви се отблагодари щедро за положените грижи.


Сведенията сочат, че първите хризантеми са култивирани в Китай през 15-ти век пр.Хр. и в тогавашните времена са се използвали като билка. Само благородниците имали право да засаждат и отглеждат хризантеми в градините си. Вярвало се е, че корените им имали чудотворна сила и облекчавали главоболие. Почитта към тези вдъхновяващи цветя достига дотам, че хризантемите се нареждат сред четирите основни растения, които се изобразяват в китайските творби на изкуството - редом с орхидеята, бамбука и цветовете на сливата, те оформят т.нар. "Four Gentleman". От Китай хризантемите били пренесени от будитски монаси в Япония, където получили името “Kiku”. В страната на изгряващото слънце ежегодно се провежда фестивал, посветен на това впечатляващо цвете, наречен "Фестивалът на щастието". В Китай също се реализира идентичен празник.


Хризантемите се засаждат през пролетта в саксии или направо в градината на плитка дълбочина и известно разстояние помежду им (около две педи). Осигуряването на въздушна циркулация помежду им е задължително. За да могат да произведат цъфтеж през есента, те се засаждат най-късно в края на месец юни до началото на юли. Не са взискателни по отношение на почвата, но единственото изискване е тя да бъде богата на хранителни вещества и да бъде добре дренирана. Най-удачното място за хризантемите е слънчевото, но виреят отлично и на местата с частична сянка. Те са растения на късия ден и дългата нощ, като са необходими поне 6 часа слънчева светлина за доброто им развитие. Размерът на саксията зависи от размера на растението. Много цветари са открили практично решение и засаждат своите хризантеми  в кофи, 10-литрови бутилки или големи и високи съдове, в които свободно може да се развива кореновата система на цветята. След цъфтежа, обикновено закупените в саксийки цветя биват преместени в градината.


Изключително благоприятно въздействие оказва подхранването през този сезон с разтвор на амониева селитра във вода (1-2 с.л. за 10л вода) - той помага за развитието на листната маса и залагането на цветни пъпки. Торенето с калий също е препоръчително, като естествени източници на този елемент са оборският тор и пепелта. Внимавайте да не намокрите листата, тъй като може да се изгорят. Ако използвате оборски тор, той трябва да бъде обеззаразен и добре угнил, защото в противен случай, той е носител на заболявания и вредители. Прекаленото наторяване води до обратен, неблагоприятен ефект. 


Ако искате да се радвате на богат цъфтеж през есента, поливайте редовно през летните месеци и не допускайте засушаване. Хризантемите са влаголюбиви, нуждаят се от обилно количество вода, но напояването трябва да бъде премерено, тъй като преполиването води до загниване. През горещите летни дни то е ежедневно в умерено количество, като се препоръчва да се осъществява рано сутрин или вечер. По време на цъфтеж поливайте по-рядко и предвиждайте количеството вода, което растенията получават от валежите. Следователно, избягвайте двете крайности - засушаването и преполиването. Оптималните температури за добро развитие на тези чудни цветя са от 15° до 20°, като в тези граници най-успешно се формират цветните пъпки. Любопитен факт е, че по-високите градуси водят до по-блед цвят на цветовете, а по-ниските провокират появата на жълтеникав оттенък.


Най-рано хризантемите цъфтят в средата на месец септември, а най-късно - през ноември. След преминаването на цъфтежа е необходимо да осигурите период на покой на хладно и проветриво място. Поначало хризантемите са студоустойчиви растения и оцеляват през зимните месеци навън. Те образуват дълбоки и здрави корени, които са предпазени от студовете и измръзване. За някои видове има опасност от загниване на коренищата вследствие на снега, който се заддържа продължително време. Ето защо е препоръчително да приберем саксиите, както вече бе споменато, в хладно помещение, а от хризантемите, засадени в градината можем да вземем резници, за да си гарантираме, че ще ги запазим. Прибраните саксии с хризантеми е необходимо да се поливат периодично през зимата - два, три пъти месечно умерено. Специалистите съветват след цъфтежа да изрежем растенията на 15см от основата и да ги зазимим, като ги покрием с допълнителен слой почва. Ако все пак решите да ги оставите в градината, покрийте основите на растенията със слой оборски тор. 


Подрязването на хризантемите е задължително и оказва положително влияние върху тяхното оформяне, разклоняване и стимулиране на цъфтеж. Издължените и неразклонени стъбла, освен че не дават привлекателен вид, те и не произвеждат богати цветове. От засаждането на хризантемите през пролетта до юли месец (ориентировъчна дата е 4-ти юли) се прилага т.нар. "прищипване на връхчетата" - на всяко стъбло се премахва върхът до първия или втория листен възел, вследствие на което растението става кичесто и с красива форма. За този период прищипването се извършва до три пъти в зависимост от развитието и състоянието на цветето. Откъснатите резниците можете да вкорените. 


След този период не подрязвайте растенията, защото тогава се залагат цветните пъпки и ще попречите на цъфтежа. Ако не сте подрязали растенията след прецъфтяването им в края на есента, то първото рязане през следващата пролет може да бъде на 10-15 см от основата. Някои градинари отстраняват слабо развитите пъпки, с цел да стимулират останалите. Важно е да се отбележи, че е необходимо разделяне на коренищата при възрастните растения на 2-3 години и съответното им пресаждане и разреждане - ако това не се направи цъфтежът се влошава и постепенно изчезва. Именно чрез вече описания метод на подрязване се постига атрактивната кълбовидна форма.


Най-често срещаните вредители са листните въшки. Те изсмукват соковете от стъблата, вследствие на което растението се разболява и спира развитието си. Не е изключено и загиване на цялото растение. Характерните за хризантемите листни въшки обикновено са черни на цвят, размножават се изключително бързо и предпочитат младите разклонения. Ето защо трябва да се третират веднага щом бъдат забелязани с подходящ инсектицид. Счита се, че инсекцитидите убиват не само вредителите, но и полезните насекоми, които контролират и предпазват от неприятели - ето защо се препоръчва първо да опитаме с естествени средства и едва след това да преминем към тях. Пример за такова средство е сапунената вода, която може да помогне в справянето с този проблем, а как да я приготвите, прочетете в статията Как се прави сапунена вода за цветя?  в този блог. Силна струя вода също може да премахне листните въшки, като пръскането трябва да се приложи поне три пъти, с разстояние от 2 дни за всяко пръскане.  Сред вредителите се причисляват и охлювите, които обичат да похапват от любимите ни хризантеми и с които можем да се справим, като разпръснем пепел около растенията.


Сред заболяванията най-често се появят гъбичните инфекци. Увяхването на листата  и стъблата обикновено се причинява от гъбично заболяване, което атакува корените и след това проявява симптомите си по видимата част от растението - първоначално листата пожълтяват, след това покафеняват и се спаружват. Растението загива от основата към върха на стъблата. Прекаляването с торене с азот може да увеличи поддатливостта към това заболяване. То се причинява още от преполиване (особено в горещо време), неоттичане на водата, зарезена почва или резници. Листните петна също приспадат към тази група заболявания - поначало се появяват по долните листа, а след това и по горните. Заразените листа се премахват, а цветовете се пръскат с бордолезов разтвор (1%), като някои градинари добавят към него и смолист сапун. По своята същност бордолезовият разтвор е фунгицид, който в случая се използа за превенция и предпазване от повторна поява на проблема. 


Размножаването на хризантемите чрез разделяне на коренището се прави през пролетта. Опитните цветари препоръчват за постагане на по-красив вид да засадим три млади коренища във формата на триъгълник. Хризантемите се размножават и чрез резници, които се взимат от крайщата на стъблата. Премахват се долните листа и се оставят по една двойка от горната част. За да вкорените резниците, ги засадете в малка саксийка и ги захлупете с буркан. Бурканът ще осигури наличието на постоянна влажност, необходима за вкореняването. Поливайте при засъхване на горния слой на почвата. Този метод може да прилагате по всяко време, той дава успешни и бързи резултати. През лятото резниците за вкореняване трябва да се държат на сянка.