Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


петък, 1 септември 2017 г.

Полезните качества на маята за цветарството


Напоследък все по-популярна и актуална става темата за използването на маята като средство за подхранване на растенията. Подхранването с мая е благоприятно за всички видове цветя. Резултатите от нейната употрепа в градинарството се оказват повече от удивителни - здрави цветя, с добре развита коренова система, с обилен и продължителен цъфтеж. Ако искате вашите цветя да "полудеят" и да ви радват със своята красота дълго време, то настоящата статия е за вас - тя ще ви запознае със състава и полезните качества на маята и ще ви предложи полезни рецепти с нейно участие.


По своята същност маята е биологичен продукт, който съдържа т.нар. "дрожди" от вида Saccharomyces cerevisiaе - това са едноклетъчни гъби, които се размножават бързо в топла среда. Те се хранят със захар, като при това взаимодействие се образуват алкохол (който се изпарява по време на печенето) и въглероден диоксид, който е във вид на мехурчета и е причината за бухването на тестото. Маята може да е прясна (във формата на кубчета) или суха (във формата на гранули или прахообразна), като прясната мая е с по-кратък срок на годност и задължително трябва да се съхранява в хладилник. Богата е на витамини от Б - групата, соли и минерали (сред които: калций, желязо, магнезий, фосфор и др.), аминокиселини. За подхранване на саксийните и градинските растения се използва основно хлебната мая, като господстващото мнение е, че прясната (жива) мая е по-полезна в сравнение със сухата и е за предпочитане.

Както вече беше споменато, при активирането на маята се образува въглероден диоксид, който се използва от растенията в процеса на фотосинтезата - с помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид се преобразува в органични съединения, като в процеса участва вода, синтезират се захариди и се отделя кислород. Използването на маята за органично подхранване стимулира растежа. Дрождите допринасят за развитието на кореновата система - ето защо е полезно при вкореняване на резници или правене на разсади да подхранваме с мая. Освен че младите коренчета се появяват по-бързо, техният брой се увеличава в пъти повече. Действието на маята благоприятства и цъфтежа. Интересно влияние оказва маята върху т.нар. "добри насекоми" - калинките и пчелите прогонват някои от често срещаните вредители. Счита се, че една калинка може да изяде около 5 000 листни въшки. Смес от мая, лъжица мед и вода се оказва добра храна и примамка за тези добри за градината насекоми.Универсалната рецепта за подхранване с мая следната: към 10 л вода (препоръчва се да бъде леко топла) се добавя 1 кубче прясна мая. Можете да прибавите и 2-3 с.л захар, като това не е задължително. Някои цветари поливат веднага с тази смес, а други препоръчват тя да престои от няколкото часа до 24 часа и след това да полеем с нея любимите цветя. Подхранването се извършва веднъж на 12-15 дни по време на активния сезон. Прясната мая може да се земести със суха, като 1 пакетче от 7 гр. инстантна суха мая съответства на 1/2 пакетче прясна мая ( 2 пакетчета инстантна суха мая биха заменили 1 п. прясна мая). Бирената мая допринася за богатия и нестихващ цъфтеж на розите.Използвана информация: