петък, 1 септември 2017 г.

Полезните качества на маята и нейното приложение в цветарството


Напоследък все по-популярна и актуална става темата за използването на маята като средство за подхранване на растенията. Резултатите от нейната употрепа в градинарството се оказват повече от удивителни - здрави цветя, с добре развита коренова система, с обилен и продължителен цъфтеж. Ако искате вашите цветя да "полудеят" и да ви радват със своята красота дълго време, то настоящата статия е за вас - тя ще ви запознае със състава и полезните качества на маята  и ще ви предложи резултатни и полезни рецепти с нейно участие.


По своята същност маята е биологичен продукт, който съдържа т.нар. "дрожди" от вида  Saccharomyces cerevisiaе - това са едноклетъчни гъби, които се размножават бързо в топла среда. Те се хранят със захар, като при това взаимодействие се образуват алкохол, който се изпарява по време на печенето, и въглероден диоксид, който е във вид на мехурчета и е причината за бухването на тестото. Маята може да е прясна (във формата на кубчета) или суха (във формата на гранули или прахообразна), като прясната мая е с по-кратък срок на годност и задължително трябва да се съхранява в хладилник. Богата е на витамини от Б - групата, соли  и минерали (сред които: калций, желязо, магнезий, фосфор и др.), аминокиселини. За подхранване на саксийните и градинските растения се използва основно хлебната мая, като господстващото мнение е, че прясната (жива) мая е по-полезна в сравнение със сухата и е за предпочитане пред нея. 


Както вече беше споменато, при активирането на маята се образува въглероден диоксид, който се използва от растенията в процеса на фотосинтезата  - с помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид се преобразува в органични съединения, като в процеса участва вода, синтезират се захариди и се отделя кислород. Използването на маята за органично подхранване стимулира растежа. Дрождите допринасят за развитието на кореновата система - ето защо е полезно при вкореняване на резници или правене на разсади да подхранваме с мая. Освен че младите коренчета се появяват по-бързо, техният брой се увеличава в пъти повече. Действието на маята благоприятства цъфтежа. Интересно влияние оказва маята върху т.нар. "добри насекоми" - като например, калинките и пчелите - те прогонват някои от често срещаните вредители. Счита се, че една калинка може да изяде около 5 000 листни въшки. Смес от мая, лъжица мед и вода се оказва добра храна и примамка за тези добри за градината насекоми. Подхранването с мая е благоприятно за всички видове цветя. 


Универсалната рецепта за подхранване с мая следната: към 10 л вода (препоръчва се да бъде леко топла) се добавя 1 кубче прясна мая. Можете да прибавите и 2-3 с.л захар, като това не е задължително. Някои цветари поливат веднага с тази смес, а други препоръчват тя да престои от няколкото часа до 24 часа и след това да полеем с нея любимите цветя. Подхранването се извършва веднъж на 12-15 дни по време на активния сезон. Прясната мая може да се земести със суха, като едно пакетче от 7 гр. инстантна суха мая съответства на 1/2 пакетче прясна мая. Следователно, 2 пакетчета инстантна суха мая биха заменили 1 п. прясна мая.


Първата рецепта се прилага за стимулиране на пъпкообразуването на розите, докато втората е подходяща за периода, когато пъпките започнат да цъфтят. Бирената мая допринася за богатия и нестихващ цъфтеж на розите.


Вкореняване на резници в смес от вода и мая

 Ще проверим ефикасността на този метод, експериментирайки с него.

  1. Резниците, които ще бъдат предмет на експеримента, са от градинска роза, китайска роза (хибискус) и английско мушкато (алба). В 500 мл вода е разтворена 1/2 ч.л. инстантна суха мая (не прекалявайте с количеството мая). Резниците престояват няколко дни в този разтвор и след това се преместват в чиста вода. Ако бъдат оставени за по-дълго време, маята се разваля и причинява неприятна миризма, както и последващо замърсяване на водата.


2. След около 20 дни забелязваме появата на бели точици по стъблото на хибискуса, които  предшестват кореобразуването. По другите резници все още няма наличие на корени.


3. В първата половина на месец октомври отчитаме голяма разлика в състоянието на резниците. Резникът от хибискуса е пуснал вече дълги и бели корени, а върху този от розата се забелязва формирането на калус, който е знак за стартиране на процеса по вкореняване. Резникът от мушкатото се представя най-зле спрямо другите - по-голямата му част беше загнила и съответно впоследствие и премахната, и въпреки това ще продължим да следим неговото поведение.


4. В мразовития и снежен февруарски ден (26.02.2018г.) можем да отчетем следните промени в състоянието на резниците. При розата наблюдаваме развитие на листна маса, от формирания калус се забелязва слабо стартиране на коренообразуване. При хибискуса имаме силно развити корени, докато при мушкатото такива - няма (но за сметка на това, имаме нови листа). Смених водата в бутилката. 


Очаквайте обновяване !


Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com