вторник, 15 август 2017 г.

Богородички (Астри)


Астрите са известни още под наименованието "богородички", тъй като техният цъфтеж започва през средата на месец август, около светлия християнски празник Успение Богородично или Голяма Богородица (15 август). В превод името им означава "звезди" и това не е случайно. Древна легенда разказва как при сътворяването на света звездите на небето били разноцветни. Вятърът пожелал да пренесе небесните цветя на земята и с цялата си мощ обсипал земята с приказните звезди. Падайки на земята, звездите образували дупчици, от които на следващия ден покарали чудни цветя. Друго предание ни пренася в древногръцката митология, според която астрите са създадени от сълзите на богинята Астрея и са кръстени на нея - тя била толкова силно развълнувана от хилядите звезди, обсипващи безкрайното небе, че се разплакала, а всяка сълза падала на земята и от това място пониквало красиво цвете. И до днес с нетърпение очакваме вълшебните звезди да огреят в нашата градина и да ни донесат щастие и радост - именно това е символиката на астрите.  На прекрасните и разноцветни цветове можем да се наслаждаваме чак до късна есен. Несъмнено богородичките се утвърждават като едни от най-обичаните и предпочитани градински растения - лесни са за отглеждане и завладяват съзнанието с невероятните цветни килими, които образуват по време на цъфтеж. Родом от Япония и Китай, астрите заемат значимо място в сърцата и градините на българските любители на цветята. Немислимо е есента да премине без впечатляващите цветни килими от тези видове.

Снимката е авторска

Богородичките напомнят в голяма степен на хризантемите, тъй като формата и видът на цветовете им си приличат. Те биват кичести, едроцветни, дребноцветни, с овални или звездовидни цветове, а височината, на коята растат ги определя като високостеблени (достигащи 80 см височина), средностеблени (около 50см) и нискостеблени (джуджета, достигащи 20 см височина) видове. Богата е и цветовата гама, в която се разгръщат цветовете им - бели (символизират чистота и невинност), розови (символ на любовта), лилави (символизиращи мъдростта и кралското достойнство), жълти, сини, червени (символ на вечната преданост). У нас се отглеждат като едногодишни растения, които украсяват алеи, пътеки или бордюри, могат да се засадят на групи по цветове или самостоятелно - във всички случаи декоративната им стойност е голяма и си заслужават да бъдат част и от вашата градина.


Най-подходящото място за отглеждане на тези растения е това, което е слънчево и е защитено от ветрове. Почвата трябва да е добре дренирана и богата на хранителни вещества. Както беше вече споменато, по нашите ширини се отглеждат предимно като едногодишни цветя - през пролетта се прави разсад, като за поникване на семената са необходими светлина и температури около 20°. Те покълват за няколко дни до седмица при подходящи условия. През май месец младите растения се разсаждат. Можем да засеем семената и направо в градината, когато опасността от слани отмине и времето се затопли.


Характерна особеност за богородичките е, че е добре да се засяват или разсаждат всяка година на различни места. Друг важен момент е, че за оптималното развитие на растенията и появата на първия цъфтеж са необходими около 3 месеца. Ето защо правилно преценената схема, ще ви донесе и отлични резултати. Ако сте решили да подготвите разсад на закрито, то засейте семената в края на февруари или март месец, а готовият разсад можете да засадите през май месец. Другият вариант е да засеете семената в градината през май, като поникналите растения също можете да използвате за разсад (при гъсто засяване и поникване на семената). Разсадът лесно се адаптира при засаждане и преместване.


Поначало се счита, че са издържливи по отношение на засушаване, но ако искате да се радвате на богато цъфтящи растения, не пренебрегвайте редовното поливане. Опитните градинари предупреждават, че сушата може да провокира появата на вредители, като например листните въшки, а прекаленото напояване - развитие на гъбични заболявания. Важно е през летните дни почвата да бъде влажна, но не и мокра. За да насърчите цъфтежа, винаги премахвайте изсъхналите цветове и клонки. Подхранването се препоръчва да е с органични торове. Размножаването на астрите е изключително лесно - то се осъществява чрез семена, които се събират след узряването им през късната есен. За повече информация относно правилното събиране и съхранение на цветните семена, прочетете статията Как да съберем и съхраним семената на любимите цветя ? в този блог. Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com