понеделник, 24 юли 2017 г.

Пустинна роза (Адениум)


Родом от африканските земи и Арабския полуостров, пустинната роза представлява сукулентен храст, който при правилните грижи и условия се превръща в невероятно цъфтящо растение. Тези от вас, които никога не са виждали адениум, било то на живо или на снимка, трудно биха могли да си представят нюансите на белите, розовите и червените цветове, които без много усилия и съвсем естествено преобразяват всяко едно място в специално. По нашите ширини се отглежда като саксийно цвете, което през летните месеци вирее отлично навън, а през зимата се прибира у дома, тъй като ниските температури не оказват благоприятно влияние върху него. Пустинната роза символизира силната любов, която устоява на всички трудности и препятствия.


Пустинната роза е с дълготрайна продължителност на живот и може да се използва за бонсай. Нейната декоративната стойност е впечатляващо висока. Можем да сравним външния ѝ вид с този на плумерията и олеандъра, макар и приликите да са частични. Адениумът притежава дебело основно стъбло и месести разклонения, а листата са овални и с наситени зелени цветове. През летните месеци се отглежда навън, като височината, до която може да достигне е 2 метра, и зависи от неговата възраст и условията на средата. Цъфтежът поначало започва през април - май и продължава до септември месец. Самите цветове се задържат до 2 седмици. Важно е да се отбележи, че сокът на адениума е отровен.


Основните правила, които трябва да следваме, за да се радваме на успешни резултати, са свързани най-вече с потребността на розата от светлина, топлина и вода. За да се развива добре, пустинната роза се нуждае от светлина и топлина, като недостигът им води до удължени стъбла и слаб цъфтеж. Можем спокойно да кажем, че пълното огряване от слънчевите лъчи е най-благоприятно, въпреки че се допуска и отглеждане под частична сянка. Счита се, че 6-7 часа директни слънчеви лъчи на ден са достатъчни за нормалното развитие на адениума. Опитните градинари съветват да завъртаме периодично (на 2-3 дни) саксиите с младите растения, с цел равномерния растеж на стъблата от всички страни. Оптималните температури са около 25°, като любопитен факт е, че вирее дори и при температури постигащи 48°. Въпреки че наричаме адениума "пустинна роза", поради това, че произхожда от арабските територии, е по-правилно да се отнасяме към него както с растенията, виреещи във влажните тропически зони (например, хибискусът). В топлото и слънчево време корените абсорбират много по-бързо влагата в почвата. Ето защо е важно да се следи нейното състояние, което е сигурен индикатор за нуждата от вода. Така например, в горещите дни обикновено пустинната роза се полива ежедневно, а в по-хладните и облачни дни напояването се намалява до веднъж на няколко дни. Съществува и мнението, че колкото повече листа има пустинната роза, толкова повече се нуждае от поливане. Използвайте мека и престояла вода, със стайна температура. Не позволявайте задържане на вода в почвата, защото това води до загниване на кореновата система - проблем, който можете да избегнете с регулирано поливане и добре дренира почвена смес. Не бива да забравяме, че трайното засъхване на почвата също причинява увреждане на растението. 


Почвата трябва да е добре дренирана и да е с pH около 6 (леко кисела), като е препоръчително почвената смес да съдържа пясък. Примерна почвена смес е следната: 50% кокосов торф, 30% едрозърнест пясък, 10% дървени въглища и 10% счукани тухли. На дъното на саксията поставете малки камъчета или чакъл, като такива можете да добавите и на повръхността ѝ, за да се предпазят корените и стъблото от загниване. Уверете се, че дупките на саксията са свободни и водата може да се оттича през тях. Интересен факт е, че почвата в глинените саксии изсъхва по-бързо в сравнение с тази в пластмасовите такива. Размерът на саксията се определя по следното правило: диаметърът ѝ трябва да е малко по-голям от удвоения диаметър на най-дебелата част от стъблото на растението. Не засаждайте адениума на голяма дълбочина. Подхранвайте два пъти месечно през пролетта и веднъж месечно през останалата част от активния период, като е добре саксията да се полее преди и след всяко торене, за да се усвоят по-добре хранителните вещества и да не се узгорят корените. Фосфорът като хранителен елемент допринася и насърчава цъфтежа - за обилен цъфтеж избягвайте подхранването с торове, богати на азот. Подходящи са течните торове за кактуси. Пустинната роза обича да бъде периодично пулверизирана с вода, като по време на цъфтеж не бива да се пръскат цветовете.


Като топлолюбиво растение адениумът не понася ниските температури. Счита се, че издържа с леки увреждения на температурите около 4°, но тези под -1° със сигурност водят до пълното му нараняване и загиване. Ето защо задължително трябва да приберем у дома пустинната роза през есента и да не допускаме замръзването ѝ. През зимата настъпва периодът на почивка, по време на който тя "заспива". Държи се в хладно помещение с температури около 10-12° и се полива веднъж месечно. Комбинацията от студ и влага със сигурност довежда до загниване. През този сезон е нормално окапването на листата. През ранната пролет се увеличават постепенно поливките и така розата се събужда от зимния си сън. 


Пустинната роза се размножава чрез семена или чрез вкореняване на резници. Семената са с краткотрайна жизненост и поради това трябва да се засеят в кратки срокове в затоплена почва. За размножаване чрез резници, отрежете такива от върха на клончето с дължина около 10-12 см и ги оставете за няколко дни да засъхнат. След това ги засадете в малка саксийки с пясък и полейте добре. Някои цветари покриват саксийте с найлонови торбички, които прикрепят с помощта на ластик, за да се увеличи влажността. Същият ефект се постига и чрез захлупване с буркан. Коренчетата ще се появат до 6 седмици след засаждането. Вкоренените по този метод растения не образуват така характерните дебели стъбла. Адениумът се размножава и чрез присаждане на калеми върху основа (която може да бъде олеандър, например). Опитът показва, че новопоникналите или нововкоренените адениуми не бива да се зазимяват. 


Адениумът расте бавно и поради тази причина не е необходимо да се пресажда всяка година - достатъчно е веднъж на три години за възрастните растения и всяка година за младите такива, като новата саксия трябва да бъде един размер по-голяма от предходната. Обикновенто то се извършва през пролетта, когато е и времето за подрязване на растението - премахват се изсъхналите, тънките и удължените клонки, с цел засилване на цъфтежа. Подрязват се двугодишните и по-големи растения. Пустинната роза е устойчива по отношение на вредители и заболявания. Най-често се случва загниването на корените и развитието на гъбични заболявания вследствие на преполиване и заддържане на вода в почвата. Пожълтяването на листата сигнализира за преполиване и липса на подхранване, а тяхното почерняване показва, че температурите са по-ниски от допустимите. Покафеняването на крайщата им пък говори за недостиг на вода или хранителни вещества. 


Кои са факторите, които оказват влияние върху цъфтежа на пустинната роза? Честото пресаждане на адениума допринася за липса на цъфтеж, тъй като растението се нуждае от период за адаптация и време за изграждане на коренова система, която да изпълни новата саксия. Следователно, енергията се съсредоточава в коренообразуване, а не в цветообразуване. Дълготрайната суша и другата крайност - преполиването и виреенето в мокра почва, също оказват неблагоприятно влияние върху цъфтежа. Недостъгът на светлина може да е причина за отсъствието на цъфтеж - както беше споменато в статията, необходими са поне 6 часа дневно растението да бъде огрявано от слънчевите лъчи. Неосигуряването на период на почивка и дефицитът на хранителни вещества също водят след себе си идентични последици.


Завършвам публикацията със снимки, показващи развитието на моята пустинна роза - от средата на лятото до началото на месец ноември. Растението се отглежда според описаните в тази статия съвети и смятам, че се чувства и изглежда добре! 

Използвана информация и снимков материал: www.pinterest.comwww.google.com