събота, 1 юли 2017 г.

Декоративна куркума (Тайландско лале)


Всички ние познаваме известната куркума като често използвана подправка, която притежава освен чудесни вкусови качества, още и лечебни свойства. Любопитно е, че куркумата има и висока декоративна стойност, която като че ли все още не е позната на широката аудитория. Ето защо задачата на настоящата статия е да представи декоративната куркума, наричана още Сиамско или Тайландско лале, в светлината ѝ на пленяващо растение, което цъфти в привлекателни и богати цветове най-вече в розово, бяло и лилаво, и може да бъде отглеждано както в саксия, така и в градината през летните месеци. В следващите редове ще преоткриете елегантната и великолепната страна на тази екзотична красота, която ще ви накара да се влюбите!


Родом от югоизточните части на Азия декоративната куркума по нашите ширини цъфти през летния сезон, като след прецъфтяване и последващото пожълняване на листната маса, е необходимо да се осигури период на покой. Имайки предвид нейния тропически произход, най-удачното местоположение е слънчевото, като частничната следобедна сянка е желателно да бъде налична. Идеалните температури за отглеждането ѝ са между 20° и 35°, като по-ниските от 10° - 12° се отразяват неблагоприятно. Достига размери до 1 метър височина. Най-подходящото време за засаждане е през пролетта, като у нас вирее по-добре като саксийно растение, отколкото като градинско. Изберете голям размер саксия и засадете коренището в богата на хранителни вещества, рохкава и дренирана почва, като спазите изискването дълбочината на засаждане да бъде около 5 см. Препоръчителна почвена смес е тази от торф, градинска почва, добре угнил оборски тор и пясък. Ако сте закупили засадена в саксия куркума, е препоръчитено да я пресадите в по-голям размер. Както вече бе споменато по-горе, дренажът е изключително важен и задължителен - за повече информация как успешно да го направите, прочетете статията  Как да направим добре дренирана почва?  в този блог.


Куркумата обича влагата и редовното, но умерено поливане. Примерна схема за поливане е веднъж на 2-3 дни по време на пролетта и лятото. Преполиването и заддържането на вода в почвата води до развитието на така неприятните гъбични заболявания, които от своя страна в повечето случаи водят до загниване и последващото унищожаване на растението. Поддържайте висока влажност, като пулверизирате растението с чиста вода. Куркумата се подхранва два пъти месечно, като естествените торове са по-добрият вариант за торене.


След преминаването на активния период, в края на есента се премахват прецъфтелите цветове и изсъхналите стъбла - с увяхването и премахването на надземната част растението се зазимява. С падането на температурите е необходимо да приберете саксията с куркумата вкъщи. През зимните месеци растението почива - ето защо поливането и светлината са ограничени (напояване веднъж месечно), а подхранване не се прилага. Коренището на куркумата може да прекара този сезон в саксията или да бъде извадено, като се съхранява в хартиен плик, аналогично с съхраняването на останалите луковици и грудки. С настъпването на пролетта се поставя началото на новия активен сезон. Напояването се възобновява, а с трайното затопляне на времето коренището се пресажда в нова почвена смес. Куркумата покарва сравнително бързо -обикновено до 3 седмици, като нужните за това температури са над 12°. Размножаването се осъществява през пролетта, чрез разделяне на коренището.


Листата на куркумата също приковават погледите върху себе си -  те са удължени, гладки, заострени в крайщата, в светлозелени багри. Съцветията могат да достигнат внушителните размери - 60 см височина и  се отличават с продължителна трайност. При недостиг на светлина и топлина цъфтежът се забавя, неговата продължителност се скъсява, а самите цветове са бледи. Здравата и правилно обгрижвана куркума дарява своя собственик с до 7 цветоноса. От цветовете на куркумата се правят изящни букети, като за удължаване на техния живот специалистите съветват да отрежем под диагонал стъблата, да оставим вазата на светло място и редовно да сменяме водата в нея. Така прекрасният букет ще издържи до 3 седмици.

Снимката е авторска

Използвана информация и снимков материал:  www.google.comwww.pinterest.com