събота, 17 юни 2017 г.

Подхранване и възможни вредители при розитеНастоящата статия е първата по рода си за този блог и поставя началото на една рубрика, имаща за цел да включва и споделя съветите и опита на любители цветари. Изпитаната практика е изключително полезна и ценна - ето защо тя намира и специално място в "Красивия свят на цветята". В следващите редове ще откриете полезна информация относно грижите по царицата на цветята и по-точно - с какво и кога е добре да я подхранваме, какви са потенциалните заболявания по розите и как да се справим с тях.  На вашето внимание ще се представи една изпитана и даваща отлични резултати примерна схема за пръскане и подхранване на рози, чийто автор е Жанета Динева - любител цветар, отглеждащ внушителна колекция от здрави и богато цъфтящи рози.

Подхранване на рози


Правилното подхранване на розите е предпоставка за една богата продукция от здрави растения, които изпълват градината с омайващ аромат и пленителни цветове. Логично е, че добре наторените растения дават обилен и продължителен цъфтеж. Редовното торене гарантира и по-добра устойчивост на розите по отношение на вредители, заболявания и неблагоприятни условия на средата. Розите са упорити и биха могли да издържат без подхранване, но те страдат видимо от липсата му и не могат да разгърнат цялата си прелест. Прекаленото торене носи след себе си негативни резултати - твърде обилното и честото наторяване може да "изгори" растенията, като белег за това е покафеняването на крайщата на листата и умърлушеният им вид. Ето защо най-удачен е балансираният режим на подхранване. Изключително важна стъпка при подхранването на розите е да се убедим, че те са достатъчно добре хидратирани -  специалистите съветват да ги полеем един ден преди и ден след това. Недостигът на вода стресира растенията и е твърде вероятно те да бъдат увредени от торенето. Ето защо преди това почвата трябва да бъде мокра, а функцията на водата след подхранването е да пренесе хранителните елементи до кореновата система. 


Торенето започва обикновено през пролетта, когато новият растеж стартира - неговата цел е да се стимулира развитието на корените и издънките. Опитните градинари споделят, че рано напролет наторяването не се прави, а едва когато времето се затопли и нощните температури се установят над 8°C. Интересен факт е, че розите могат да пострадат от пролетните слани, когато не са наторени, т.е. когато реално те са "гладни". През лятото целта на подхранването е насърчаване на образуването на нови стъбла и осигуряването на обилен цъфтеж. Есенното торене подготвя растенията за зимата - използвайте торове, богати на фосфор и калий, и избягвайте торенето с азот. Общото правило е торенето да се прилага по два пъти на сезон, като то зависи от климатичните особености и състоянието на растението - следователно, винаги може да има отклонения от него. При засаждане обикновено подхранване не се прави, но според вида на почвената смес е  допустимо добавянето към на нея на добре угнил оборски тор. Не се препоръчва и торене по време на цъфтеж.


Нека разгледаме основните елементи, от които се нуждаят розите и каква е тяхната роля за тях! Елементите могат да се добавят самостоятелно или в т.нар. "миксове", при които обикновено присъстват и много други полезни вещества. Основните и най-важни хранителни вещества са азотът, фосфорът и калият - именно тях можем да видим написани на всяка опаковка на течен или друг вид тор. Розите не правят разлика между вида тор, който използваме - следователно няма значение дали е течен или не, важно е качеството на продукта да е добро и необходимите елементи да бъдат на лице. Органичните и минералните торове се допълват взаимно.


Азотът (N) допринася за растежа и добрата продукция или най-общо казано се грижи за надземната част на растението. Той е отговорен за зеленият цвят и вегетацията - необходим е за изграждането на хлорофила и позволява на растението да използва светлината и да превърне водата и въглеродния диоксид в захари, които да нахрянят розата. Белег за недостиг на азот са жълтите листа, тяхното опадане и отсъствието на нов растеж, а прекалената му употреба води до значителна листна маса и слаб цъфтеж. Естествен тор, съдържащ този елемент, е т.нар. "вода от коприва" - 1 кг прясна коприва се накисва за едно денонощие в 10 л студена вода, като колкото повече кисне, толкова по-силна става тя (препоръчва се полученият екстракт също да се разрежда с вода). Друго ефикасно предложение е употребата на амониевата селитра, която е сол на амоняка с азотната киселина.


Фосфорът (P) помага за развитието на кореновата система, т.е. функцията му се свързва най-вече с подземната част на растението. Недостигът на фосфора причинява окапване на листата, загуба на техния блясък, слаби стъбла и неотварящи се цветни пъпки. Калият (K) оказва влияние върху цялостното състояние на розите. За него можем да кажем, че укрепва имунната система и помага на разстението да устои на стрес (суша или много ниски температури) и болести. Оскъдното му наличие предизвиква изтъняване на стъблата, дребни цветни пъпки, жълти крайща на листата, които покафеняват.


Розите се нуждаят още от:  калций (Ca) - повишава силата на клетъчните стени и помага на розите да се преборят с вредители, като например листните въшки; магнезий (Mg) - произвежда тъмнозелени листа, наситени багри на цветовете, повишава цъфтежа, "изважда" вредните соли от почвата (ето защо т.нар. "английска сол", позната като разновидност на магнезивия сулфат, е добър приятел на градинара - добавете 1/3 или 1/2 чашка от нея в началото на сезона на растежа); сяра (S);  бор (B); мед (Cu); желязо (Fe); манган (Mn); цинк (Zn). Ако искате да разбете какви са възможностите за естествено подхранване, прочетете статията Как да обогатим почвата за цветята с естествени средства? в този блог.


Вредители по розите

Преди да разгледаме различните видове вредители по розите ще изясним понятието за "инсектицид". Инсектицидът е химически елемент, чието предназначение е да унищожава вредни насекоми. Той се прилага както като превантивно (предпазва от появата на вредители), така и при наличието на вредители (с цел изтребването им).

Зелена (розена) листна въшка / Macrosiphum rosaeЗелената (розена) листна въшка е най-разпространеният вредител по розите и за съжаление присъства в градината всяка година още от пролетта. Характерно за нея е, че прекарва зимата под формата на яйца, които се снасят по младите леторасли през есента. С настъпването на пролетта яйцата се излюпват и се появяват ларвите, които скоро се превръщат във въшки. Размножават се много бързо, като се образуват и крилати екземпляри, които могат да се окажат истинско нашествие в розовата градина. Позиционират се по младите стъбла, по цветните пъпки и от долната част на листата. Листните въшки изсмукват соковете от клетките на растенията, като вледствие на тяхното влияние листата се завиват, а растението спира своя растеж. Още при първоначалното им забелязване, те трябва да бъдат третирани с препарати, тъй като по-натъшната борба с тях става доста трудна. Добра и успешна практика е пръскането на розите със сапунена вода, за която можете да получите допълнителна информация в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в този блог. Препоръчителни и примерни инсекцитиди срещу зелената листна въшка за дозировка от 10 л вода са: Вазтак 100ЕК – 3 мл, Децис 2,5ЕК – 5 мл; Карате 2,5ЕК – 5 мл, Моспилан 20СГ 3 гр (*)

Акари (паяжинообразуващи акари) / (Tetranychus urticae)


Царицата на цветята не може да избегне и друг от най-разпространените вредители, а именно - акарите. Те презимуват в почвата, разпространяват се изключително лесно и бързо и намират своето убежище най-вече по младите части от растението - по долната страна на листа, по цветните пъпки и стъблата. От там акарите смучат сок и "бележат" своя път като оставят финна паяжина. Засегнатите участъци придобиват светлозелен цвят, след това пожълтяват и изсъхват. Растенията се третират веднага след като се забележи наличието на този вид вредител, като задължително се почиства от изсъхналите и увредени части. Счита се, че гореспоменатата сапунена вода помага също и в борбата с акарите. Препоръчителни и примерни инсекцитиди срещу акарите при розите за дозировка от 10 л вода са: Омит 57Е – 10 мл, Талстар 10ЕК – 3 мл, Ортус 5СК – 5 мл, Би58 – 10 мл, Санмайт 20ВП – 7,5 г (*)

Цветен дръшкопробивач / Agrilus cuprescens

James W. Amrine Jr., West Virginia University, Bugwood.org

Цветният дръшкопробивач е вид бръмбар, чиято вреда е насочена върху стъблата и цветните пъпки. Той напада вътрешната част на стъблата, проправя си тунели в нея и прегризвайк цветната дръжка цветната на розата, с нея пада и цветната пъпка. В следствие на това цъфтежът освен че може да отслабне, е вероятно и да се изгуби като цяло. Дръшкопробивачът прекарва зимните месеци под формата на ларва в основата на стъблата или в тяхната сърцевината, като се активира през пролетта. Външен белег за наличието на този вредител е издуването на места на стъблата. Може да оцелее и в изсъхналите стъбла - ето защо е задължително тяхното премахване през есента и/или пролетта, дори само като превантивна мярка. Любопитен факт е, че той се разпространява и при малините и боровинките - следователно, добре е да не засаждаме рози в близост до тях, както и в близост до диворастящи рози. Здравите и редовно подрязваните рози са предпоставка за избягването на този неприятен нашественик в градината. Третира се с препоръчителни и примерни препарати, като: децис и буприд или други тиофосфорни препарати (*)Заболявания по розите

Преди да разгледаме често срещаните видове заболявания по розите, ще изясним понятието за "фунгицид". По своята същност фунгицидите представляват пестициди, които се борят с гъбични заболявания. Те биват системни (те се абсорбират от повръхността на растението и имат лечебно действие) и контактни (те остават на повръхността на растението и са предназначени за превантивно действие; при тях се налага повторно приложение).

Брашнеста мана / (Sphaerotheca pannosa var. rosae)


Брашнестата мана е вид гъбично заболявание и представлява бели налепи върху листата, цветовете и летораслите на розата. Получава се обикновено от продължителни дъждове или често мокрене на листата (особено във вечерните часове), също така при високи температури и задържане на вода по розите. Големите температурни амплитуди и засушаването на почвата са благоприятни за развитието на болестта. Засегнатите участаци се премахват. Примерни и препоръчителни препарати са: Байфидан 250ЕК - 0.02%, Вектра 10СК - 0.025%, Саназол 25ЕК - 0.02%, Фоликур 250ЕВ - 0.04%, Топсин М 70 ВДГ - 0,12%, ТОПОАЗ 100ЕК, ШАВИТ 25ЕК(*) 

Разпространена още е и т.нар. "лъжебрашнеста мана", чиито признаци наподобяват в голяма степен тези на брашнестата мана, като различието се състои в появата на жълтеникави петна по листата, които стават в последствие червено-кафяви. Освен това по долната страна се образува кремав или синкав налеп. Заболяването се предизвиква от резки температурни колебания и влага. Примерни и препоръчителни препарати са: Дитан ДГ 30гр, Ридомил Голд МЦ68ВГ (*)

Сиво гниене и ръжда по розите


Сивото гниене представлява гъбично заболяване и се развива при висока влажност в съчетание с високи температури, като обхваща предимно пъпките и цветовете на розите. Младите пъпки стават кафяви и произвеждат цветове с неправилна форма, а по разцъфтелите се цветове се появяват кафяви петна. Засегнатите части се отстраняват. Препоръчителен и примерен препарат за третиране е топсин М70ВГД (*).

Ръждата по розите също е гъбично заболяване, което презимува в окапалите листа под формата на спори. Ето защо почистването на градината в края на есента е задължинелно. През пролетта първите белези за развитието на болестта са появата на червени петънца по листата, които от своя страна засягат първо по-старите листа, а след това и младите. Скоро листата пожълтяват и окапват. Заболяването се предизвиква от висока влажност, прекалено торене с азот, заддържане на влага. Всички засегнати участъци се премахват. Рано напролет се препоръчва пръскане с бордолезов разтвор 1%, а при първа поява на ръждата се третира с фунгицид. Примерни и препоръчителни препарати са: ориус 25ЕВ, фоликур 250ЕВ - 8мл, династи 25ЕВ (*) 

Черни листни петна


Заболяването е гъбично и започва да се разпростратява най-напред в долната част на растението. При първи признаци се третира с препарати, съдържащи цинк и мед. Лечението обикновено се прилага в края на сезона, през есента - пръска се с 3% железен или меден сулфат, като дозировката е 30гр за 10л вода. Превантивно пръскане с примерни и препоръчителни препарати: ИМПАКТ 25 СК, ФАЛКОН 460ЕК или ФОЛИКУР 250ЕВ. Подобно на това заболяване е друга гъбична инфекция, а именно - "червените листни петна". По листата в средата на лятото се появяват червени до виолетови петна, като впоследствие листата пожълтяват и окапват. Заразата се запазва в окапалите листа и се развива в условията ва висока влажност и умерено топло време. Препоръчителни и примерни препарати са: топсин М70ВГ, дитан ДГ (*)


Домашна рецепна за справяне с ръжда, брашнеста мана и черни петна по розите

Примерна схема за пръскане и подхранване на рози на Жанета Динева

Моето лично мнение е да не прибягваме към прерарати, ако няма видима нужда от това. Аз съм привърженичка на употребата на естествените средства в градинарството, но понякога те се оказват безсилни пред някои проблеми. Ето защо е редно да разгледаме и другата гледна точка. Предложената схема е примерна, изпитана е от авторката и според нея дава положителни резултати. Важно е да се отбележи, че състоянието на растението, климатичните особености, степента на увреждане и засягане, са фактори, които са строго конкретни. Ето защо прилагането на една или друга схема е индивидуално и е препоръчително да се съгласува с мнението на специалист. По отношение на показаните дози също е удачна консултацията с агроном, тъй като те са по изчисление на авторката. Ето каво ни съветва и предлага Жанета Динева:

" Като инсектицид може да се използва и препарата за бълхи и кърлежи АЙКЪН ИЛИ      ФЕНДОМА,тъй като активното им вещество Циметропин е и в препарата Моспилан,но лично аз не съм ги използвала и ако само като междинно пръскане в влажно време като сега. Скор действа само през пролетта, като максималното му действие у до края на април "В извод заключаваме, че за да може една роза да разгърне целия си потенциал и да ни радва продължително със своята красота, то тя трябва да полужи необходимите грижи и внимание. Болестите и вредителите са неизменна част от отглеждането на каквито и да било растения, но своевременната превенция и съответното правилно лечение биха ни помогнали много в борбата с тях. Търговската мрежа изобилства от разнообразни препарати, които в повечето случаи дават отлични и бързи резултати. И въпреки неблагоприятните влияния върху околната среда, които са съпътващи с тяхната употреба, те се използват много повече от естествените срества, които можем да приготвим у дома. Последните, от тяхна страна, също имат благоприятен ефект, но характерно за тях е по-бавното действие. Ето защо често биват и пренебрегвани. Може би по отношение на натуралните средства за подхранване на почвата се доверяваме много повече и ги прилагаме по-често в сравнение с естествените средства за борба с вредители. Независимо какъв метод ще изберем е важно да вземем под внимание състоянието на растенията, тяхната възраст, особеностите на околната среда и на климата, и не на последно място е препоръчително да се консултираме със специалист. Към тези препоръки можем да прибавим и съвета да пробваме първо действието на екологично чистите средства и след това ако нямаме желания резултат да прибегнем към другите продукти! Спазването на основните правила в отглеждането на розите е предпоставка за избягване на заболявания и вредители!


В заключение е важно да се отбележи, че третирането с каквито и да било препарати (независимо дали са инсектициди или фунгициди)  НЕ се извършва в слънчево, сухо и горещо време. Не се препоръчва и пръскането, когато е ветровито. За да е ефикасно, то трябва да се приложи поне 2-3 часа преди дъжд, за да могат растенията да абсорбират препаратите. Преди пръскане (например, предходната вечер) полейте обилно розите, така че те да се хидратират във всичките си части. В противен случай рискувате да ги изгорите. 


(*) Настоящата статия няма за цел да рекламира конкретни продукти, а единствено да покаже ПРИМЕРНИ препарати за подхранване и предпазване от вредители при розите! 

Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com