събота, 20 май 2017 г.

Божур


Божурите са сред любимите пролетни цветя, чиито цъфтеж всяка година очакваме с огромно нетърпение. Те ни радват с привлекателните си форми и омайващ аромат в периода на късната пролет и началото на лятото. У нас най-разпространени са кичестите божури в червен, розов и бял цвят, които достигат височина до 1 метър и се причисляват към групата на храстовидните божури. Годсподстващото мнение е, че божурът произхожда от Китай, а името му в превод означава "най-красивият". Интересен факт е, че продължителността на живот на тези удивителни растения може да надхвърли 100 години - изключително издържливи и щедро отблагодаряващи се за малкото положени грижи с впечатляващи цветове. Божурът дарява щастие и благоденствие за дома и се вярва, че предпазва от негативни енергии и привлича успехи и богатство.                                         
                     

Основен фактор за доброто развитие на божурите е правилният подбор на мястото, където да бъдат засадени. Божурите обичат слънчевите лъчи, но виреят успешно и на частична сянка. Опитните градинари препоръчват да осигурим място със сянка в следобедните часове, особено ако по това време температурите са високи. Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества и да е дренирана, за да гарантира добра циркулация на въздуха около корените на растението. За да засадите правилно грудките на божура, изкопайте дупка с дълбочина най-малко 40см. Съобразявайки нивото на почвата, ги поставете на дълбочина най-много 4-5 см от него, като внимавате пъпките или т.нар. "очички" да не останат на по-голяма дълбочина от посочената, защото в противен случай рискувате да се лишите от цъфтеж. Ако грудките са засадени прекалено плитко, те лесно могат да се увредят. Божурите не толерират пресаждане - ето защо е важен удачният подбор на постоянно местоположение. Обикновено през първата година след засаждането растението не цъфти, но през втората година вече можем да се радваме на красивите и пленителни цветове. 

Подхранването на божурите се осъществява три пъти годишно - през есента, когато почистваме градината и я подготвяме за зимата, рано напролет, когато растението покарва, и след приключване на цъфтежа. Добре угнилата оборска тор е отличен вариант за наторяване. Напояването се извършва веднъж седмично, като се следи състоянието на почвата и се внимава да не се задържа вода в нея. 


Божурът израства на височина и стъблата му се оказват твърде слаби, за да задържат големите цветове. В първите няколко дни от стартирането на цъфтежа той успява да стои изправен, но скоро след това стъблата падат на земята и цветовете бързо увяхват. Валежите също допринасят за тяхното утежняване. Ето защо божурът се нуждае от укрепление. Продават се специални метални конструкции, които са предназначени именно за тази цел. Те се поставят рано напролет, като насочват растението да се развива и расте в центъра на съоръжението. Предпазват го от пречупване, придавайки му елегантна и подредена форма. Тази конструкция можете да направите и сами, като използвате тел или арматурна мрежа. В следващото видео може да видите най-опростеният и лесен за изпълнение вариант за направата на такава конструкция:


Божурите са устойчиви по отношение на вредители  и заболявания. Често пъти сте забелязвали мравки по растенията и колкото и странно да ви се струва, те оказват положително въздействие върху цъфтежа. Те се хранят със захарния сироп от растението и не са вредители. Към съществените опастности за божурите можем да отнесем загниването на коренището, което се предизвиква от постоянно мокра и неотцедлива почва, както  и от преполиване. Знак за такъв процес е почерняването на стъблата и цветните пъпки, които задължително трябва да бъдат отстранени. Фактори, които влияят върху цъфтежа, като го намаляват или допринасят за липсата му, са недостигът на светлина, неправилно или скорошно засаждане, пресаждането на растението. 


Размножаването на божурите става чрез разделяне на коренището през пролетта или есента. Според някои градинари най-правилното време е периодът между Малка и Голяма Богородица - от средата на август до средата на септември. Подходящи за размножаване са възрастните растения, които са поне на 5 години. Разкопайте внимателно около грудките и ги разделете. Засаждането се осъществява по горепосочените правила.
Както беше вече споменато, божурите са изключително издържливи растения. Счита се, че някои видове могат да оцелят при температури, достигащи вледеняващите -45° С. Eто защо нашите зимни климатични условия не са проблемни за тях. В края на есента отрежете стъблата на 15-20 см от основата и подхранете с добре угнила оборска тор. През пролетта на другата година очаквайте новия растеж.


От цветовете на божурите се правят невероятни букети. Отрязаният цвят живее от една до две седмици. Специалистите съветват да отрежем дълги стъбла с пъпки, преди те да са се отворили, за да можем по-дълго време да се любуваме на чудесните букети. Според символиката на цветята букетът от божури предвещава щастие и олицетворява красотата. Неслучайно е предпочитано цвете за сватбена украса и букети.