Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


вторник, 21 февруари 2017 г.

Подрязване на розиРозата е кралицата на цветята и несъмнено всеки любител на цветната красота притежава поне един вид в своята градина.  Сред най-важните моменти в отглеждането на розите се очертава този на тяхното подрязване. Положителното въздействие и значение на резитбата се изразява в оформяне и в стимулиране на цъфтежа. Подрязването позволява на розата да се концентрира в произвеждането на цветни пъпки и съответно в обилния цъфтеж, а не в развитието и удължаването на стъблата. Премахването на старите и изсъхнали стъбла допринася за подобряването на циркулацията на въздуха в самото растение и го предпазва от развитието на болести. 


Според общите правила резитбата се осъществява през късната есен или рано напролет. Ако изберете пролетта, то тогава е важно да знаете, че трябва да подрежете розите преди появата и израстването на новите листа, т.е. правилният период е февруари - март. Стартирането на листната маса е сигурен белег, че растението се е събудило от зимния си сън. Дори и след този период можете да премахнете изсъхналите стъбла и да придадете форма на вашите храсти, като всяко закъснение се отразява върху развитието и цъфтежа. Винаги използвайте добре подострени и чисти инструменти (градински ножици или ножове) - така ще сте сигурни, че няма да нараните растението и няма да го заразите с нежелани заболявания. За по-добра дейност и за да предпазите ръцете, осигурете ръкавици за работа от по-дебел плат.

Подрязването бива три вида - силно, умерено и леко, като то е пряко свързано със съответния вид роза, силата на растеж и моментното състояние. Лекото подрязване премахва около 2/3 от обема на растението и води до удължен храст с многобройни, но малки цветове. Силното подрязване означава отстраняване на повече от половината от растението, при което обикновено се отрязват 12-15 см от клонките. Някои цветари прилагат т.нар. "двойно подрязване" - през есента и на следващата пролет подрязват леко розите. Най-честият избор на градинарите е извършването на умерената резитба, с която се премахва около 1/3 от храста. Започнете с премахването на всички изсъхнали и загинали леторасли, старите увехнали листа или цветове, оплетените и гъсто намиращи се едни от други филизи, както и дивите издънки (приличащи на шипка). Препоръчва се още и отрязването на младите издънки, които ще познаете по това, че са с дебелина по-малка от тази на молив. Важно е в центъра на храста да няма кръстосани и сгъстени клонки. Точното място за рязане е на няколко милиметра (около 6 мм) от листния възел, под ъгъл от 45 градуса.

Новозасадените рози не се подрязват, а за едногодишните рози е най-удачно да се приложи лека резитба. Не подрязвайте розите през зимата, когато има ниски температури и сняг. Счита се, че по-силните растения се режат повече, а по-слабите и млади - по-леко. Винаги режете увредените клонки до здраво място. Прекралено старите стъбла също е препоръчително да се премахват. В следващото видео нагледно е представен процесът на подрязване на розите :Преобладаващото мнение по отношение резитбата на катерливите рози е - да се оставят да израстнат за няколко години и да "наберат" една добра височина. След това се избира най-здравото стъбло, което ще служи за ориентир и основа. Премахват се всички слаби, преплетени, недоразвити и изсъхнали клонки. Всички разклонения е препоръчително да бъдат оформени с еднаква дължина, която зависи от укреплението, върху което се развива и катери розата. При еднократноцъфтящите катерливи рози се подрязват само върховете, докато при повторноцъфтящите се извършва повторна лека резитба на цветоносните клонки след прецъфтяването на първите цветове.

Розите Флорибунда се отличават с обилния си, нестихващ цъфтеж, който образува прекрасни и внушителни букети. Характерно за тях е, че на едно клонче цъфтят многобройни цветове. Те са кръстоска между Чаено-хибридна роза и Роза Полианта и биват засаждани самостоятелно или в групи. В първият случай се оформят според общите правила. Засаждайки този вид рози в групи, ние обикновено се стремим да получим плет или оградка. Ето защо е добре да приложим леко до средно подрязване в зависимост от състоянието на растението, като премахнем увредените, тънките и оплетени леторасли. По време на цъфтеж, отрязването на прецъфтелите цветове благоприятства за по-бързата поява на новите цветни пъпки и съответно продължителния цъфтеж.

Характерно за чаено-хибридните рози  е, че цветове се образуват на три реда и цъфтежът е наличен през целия активен сезон, с краткотрайни почивки. Те се отглеждат освен за украса в градината, и за рязан цвят - това също е от значение спрямо резитбата им (във вторият случай се прилага силно подрязване). В зависимост от развитието на растението се оставят по 4 до 8 основни клона, като на силните се оставят повече пъпки, а на слабите - по-малко. Трябва да се има предвид, че първо се образуват високите пъпки, а след това и тези на по-ниските нива.

Миниатюрни рози се отличават се с дребния си размер и малките си цветове. При тях се подрязват вътрешните сгъстени клончета и според размера им се прави резитба над третата пъпка за силните стъбла и над втората пъпка за слабите такива. Подходящи са за отглеждане както в градината, така и в саксии.Плачещите и щамбовите рози са вид дървовидни рози, които са облагородени и притежават забележитени богати цветове. Характеризират се с високи стъбла, достигащи до 160 см. При плачещите рози или т.нар. "рози фонтан", клонките се спускат грациозно налоду и при тях присадката е от пълзяща роза - това ги отличава от щамбовите. По информация на български производители на такъв тип рози технологията за създаване на една щамбова роза, са необходими 3 години, като на първата година върху корена на дива шипка се облагородява междинник. Върху междинника през следващата година на височина от 1.00 м до 1.50 м се прави същинската присадка на калем от благородна роза (поначало това са полиантово-хибридни рози, които са нискорастящи, студоустойчиви, многоцветни и дребноцветни, отличаващи се с обилен и продължителен цъфтеж). Подрязването при тях се прави през пролетта с цел да се премахнат увредените и изсъхнали клонки, както и да се оформи короната.

За всички други многобройни видове рози е добре да се информирате за начина им на отглеждане и в частност метода на подрязване при тяхното закупуване. Така ще получите точната информация от специалисти, които ще ви насочат и помогнат. Колкото и да са актуални при всички сортове рози общите правила, често се случва при някой специфичен сорт да се появят и съответните специфични изисквания. За да бъдете сигурни, че ще притежавате най-здравите и най-добре оформените рози, които в замяна ще ви дарят с най-очарователните цветове, не пренебрегвайте и не омаловажавайте тяхната резитба, която се осъществява ежегодишно. 
Използвана информация: