Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


сряда, 11 януари 2017 г.

Циклама


Цикламата е уникално растение, което пленява с красивите си цветове, наподобяващи криле на пеперуда, и зелените си кръговидни листа, които често са обагрени със сребристи шарки. Родом от южните територии на Европа и части от Мала Азия, в естествената си среда тя вирее на 1000 м надморска височина, сред скали и каменисти местности, а короните на дърветата, средните и големите храсти старателно я пазят от жарките слънчеви лъчи и от ветровете. У нас се отглежда като стайно цвете, за което можем да кажем, че се е установило трайно в нашите домове и сърца. Радва с вдъхновяващ и обилен цъфтеж, когато повечето цветя спят своя зимен сън - това е една отлична причина  да бъде толкова специална и обичана!

Пленяващата циклама символизира дълготрайните чувства и истинската обич. Тя се счита за цветето на дълбоката и искрена любов, а да подариш на някого циклама, означава, че даряваш нежност. Вярва се, че олицетворява още и майчината любов. Привлича щастието, радостта и споделената любов, вдъхва увереност, спокойствие и сигурност на всички у дома. Съществува мнение, че е трудна за отглеждане - в известен смисъл тя е капризна и се нуждае от повече внимание, но за постигане на желаните резултати е важно да се знаят основните направления и условия, които благоприятстват развитието на едно здраво и богато цъфтящо растение и ако те се спазват, то несъмнено ще се наслаждавате дълго на прекрасната циклама.

Подходящото местоположение е това, което е хладно (оптималните температури са между 10-15°) и е предпазено от директните слънчеви лъчи. Високите температури и горещият въздух ( от отоплителни системи) се отразяват зле. Ако в помещението въздухът е много сух, поставете в близост до саксията съд с вода. Счита се, че е зависима дотолкова от нивото на осветеност и неговото постояннство, че би могла да промени нюансите си при цъфтежа.

Цикламата обича влагата, но това в никакъв случай не означава, че обожава и преполиването - напротив, пренасищането с вода води до изключително бързо загниване на грудката, а оттам и унищожаване на цялото растение. Препоръчва се поливане в чинийката или по крайщата в саксията до два пъти в седмицата. Някои градинари прилагат още един познат метод за напояване - потапят саксията в съд с вода за 10-15 минути и след това за още толкова я оставят да се отцеди. Какъвто и метод да изберете, трябва да знаете, че директното поливане върху грудката е пагубно за вашата циклама. Проверявайте периодично горния слой на почвата - ако при разравяне е сух, то това означава, че е време за напояване. Избягвайте и другата крайност - засушаването, защото то причинява падане на цветовете и листата, а скорошно загиване.


Цикламите нямат големи изисквания по отношение на почвата, като единственото, което на всяка цена трябва да се спази е тя да бъде пропусклива и хранителна. Не се нуждаят и от големи саксии, затова подберете такава със среден размер.  Повечето циклами по пазарите и борсите са внос от чужбина, и са засадени в торфени смеси и е препоръчително тяхното пресаждане след закупуването им. Примерна почвена смес е тази от листовка, оборски тор, градинска почва, едрозърнест пясък. Засадете грудката на малка дълбочина, като оставите непокрит с почва нейния връх, откъдето всъщност започва растежът. 

Подхранването се извършва веднъж месечно с течен тор за цъфтящи растения - то започва от есента и приключва през пролетта (месец април). В началото на зимата използвайте торове, които са богати на фосфор, защото те ще окачат благоприятно влияние в стимулирането и удължаването на цъфтежа. Грудката на цикламата се пресажда в нова и свежа почвена смес през септември, като основното правило за засаждането ѝ е следното: грудката се засажда на плитка дълбочина, като 1/3 от нея трябва да бъде над почвеното равнище. Тя трябва да се постави в изправено положение, защото в противен случай растението ще има неправилен растеж. Ако грудката е покрита изцяло с почва и е засадена надълбоко, тя обикновено загнива.

Размножаването на цикламата е труден процес и неговата успешност зависи от самия вид, но за сметка на това търговската мрежа изобилства от семена и големи растения на достъпни цени. Все пак, за тези, които имат желание да опитат да размножат това чудесно цвете, се препоръчва това да стане чрез семена. Семената се събират след активния сезон, когато са добре узрели и се засяват от август до декември в почва и малки саксиики, като се покриват със стъкло. Покълват до един месец и след това се оставят на индиректна светлина. Специалистите съветват преди засяването да накиснем семената във вода за 24 часа. Вкореняването на листа или стъбла от растението във вода или почва е неуспешно!

Съществува още един интересен начин, чрез който да увеличите броя на цикламите - размножаване чрез разделяне. За неговото пълно реализиране също се изисква търпение и време. След прецъфтяването си цветовете образуват семена, които след узряването си падат в саксията и така се самозасяват. През следващият сезон от оцелелите семена поникват нови малки растения. Големите грудки се изваждат от почвата и се разделят с повишена прецизност, след което се засаждат на малка дълбочина в отделни саксии. Новопокаралите циклами са с дребни листенца - те са изключително крехки и все още не са образували грудки. Разделяме и тях, като внимаваме почвата по стъблата да не се премахва и предпазваме от нараняване коренчетата. Мъничките циклами, които всъщност представляват разсад, ги засаждаме в малки саксии, също на плитко ниво. Именно този процес можем да проследим и нагледно в следващото видео:


След активния сезон на цъфтеж, настъпва времето за покой на цикламата. Обикновено тази фаза започва през април или май и продължава до септември. Видимо растението изглежда изцяло загинало, защото на повръхността няма и следа от живот, но в почвата грудката е жива. Премахнете изсъхналите листа и цветове, и преместете саксията на хладко и сухо място, като не е за предпочитане то да бъде навън, имайки предвид горещите температури през лятото по нашите ширини. В периода на почивка поливането е строго забрането, тъй като ако се прилага, ще причини загниване на грудката. Няма нужда и от подхранване. Това са всъщност общите правила за всички цветя, които изпадат в спящ период и за да се радваме в останалата част от годината на здрави и цъфтящи растения, е добре да ги съблюдаваме стриктно. С настъпването на есента пресадете грудката в нова, богата на хранителни вещества дренирана почва. Възобновете поливането в рамките на нормалното за активния сезон. Скоро любимата циклама ще се събуди от своя сън и новият растеж ще започне.

Сред най-често срещаните проблеми в отглеждането на цикламата е пожълтяването на листата. Това обикновено се дължи, от една страна, на високи температури или липса на влажност, както на въздуха, така и на почвата, и от друга - на преполиване. Поради същите причини често се наблюдава и бързо окапване на цветовете. Ако липсва цъфтеж, а листната маса е добре развита, то това е сигурен белег, че сте прекалили с торенето. Винаги премахвайте прецъфтелите цветове и изсъхналите листа. След залагането на цветните пъпки, не премествайте растението. Цикламата в естествената си среда вирее най-вече в страните в близост до Средиземно море и нейният активен период, както вече бе споменато, е от есента до пролетта. Ако по това време я оставите в помещение с високи температури, то тя ще се почувства сякаш е настъпило лятото и ще "превключи" в спящия режим. Ето защо няма да имате, нито цъфтеж, нито добър вид на растението.

Възможни вредители са листните въшки и акарите, като за тяхното нашествие говорят малкитe (недоразвити) и деформирани листа. Те се третират първоначално със сапунена вода и едва след това с инсектициди, ако няма положителен резултат. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога. Влажната среда, създадена от преполиване, неотцедлива почва или прекалено висока въздушна влажност, е предпоставка за развитието на гъбични заболявания, които водят до сигурно унищожаване на растението. Като превантивна мярка спрямо загниване можете да добавите към почвената смес в саксията 1-2 ч.л. канела. Използвана информация: