четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Зимоустойчива глоксиния (Инкарвилея)


Настоящата статия е посветена на едно впечатляващо с красотата си и непретенциозния си характер растение, което все още не е широко познато и разпространено у нас - зимоустойчивата глоксиния (Incarvillea delavayi). Тя е многогодишно студоустойчиво растение, както подсказва и самото наименование, и вирее отлично както в саксия, така и в градината. Лесна е за отглеждане, радва с продължителен цъфтеж през летните месеци и често бива наричана "китайски тромпет", заради тромпетовидната форма на цветовете си и своята родина - Китай.Инкарвилеята се развива на добре осветени от слънцето места, но и частичната сянка и влияе положително. Предпочита дренирана и богата на хранителни вещества почва, като опитните градинари препоръчват към почвената смес да се добави и пясък. През активния сезон се полива редовно, като се внимава да не се прекали с водата, особено по време на летните жеги, защото това се отразява пагубно върху кореновата система, която загнива. Именно в тези моменти е хубаво да се осигури сянка, която да предпази растението от жарките слънчеви лъчи. Растението достига височина до 50 см, не се разклонява, а листата са със силен зелен цвят и интересно оформление. Достатъчно е подхранването да се приложи веднъж на сезон.


Подходяща е за засаждане около алеи и пътеки, както и в по-каменистите части от градината. Цъфтежът е с продължителност около 6-7 седмици, като е възможен повторен цъфтеж в края на лятото. За да го удължите, винаги премахвайте прецъфтелите цветове. В следващото видео имате възможност да проследите начина на засаждане - изкопава се дупка с дълбочина около педя и половина, поставя се грудката в нея, добавя се почвената смес (хубаво е да прибавите и малко прегорял оборски тор), уплътнява се добре около основата и се полива.


Инкарвилеята най-лесно и бързо се захваща чрез семена, които се засяват на малка дълбочина рано напролет (март-април месец) и се оставят в парник. Обикновено при топло време, с температури около 20 градуса, семената покълват за 10 дни. Порастналият разсад се разсажда навън на разстояние до 40 см, като се внимава да не се наруши цялостта на корените. Не се препоръчва последващо преместване на засадените растения. Семената се събират през есента, в сухо време и се съхраняват в хартиени торбички на хладно място. За повече информация относно правилното събиране на семената, прочетете публикацията Как да съберем и съхраним семената на любимите цветя ? в този блог. Цветарите съветват растението да се подновява на всеки 5-6 години именно чрез събиране и засяване на семена. Други варианти за размножаване са чрез вкореняване на резници под буркан (през лятото) или чрез разделяне на грудките (рано напролет или през късната есен). На пазара се предлагат както семена, така и корени инкарвилея. 

   

Както вече бе споменато, това цвете е зимоустойчиво, като най-разпространеното мнение е, че издържа на температури до -23º. Въпреки това, за да се избегне всякакъв риск от измръзване и съответно изгубване на инкарвилеята, е добре в края на есента да се почисти от изсъхналите листа и цветове и да се затрупа със слама и листа, които със сигурност ще я предпазят от студа. Отбележете мястото и напролет премахнете сламата.

Използвана информация и снимков материал: www.google.com, www.pinterest.com