сряда, 5 октомври 2016 г.

Как да подготвим мушкатата и сакъзчетата за зимата?


Мушкатото по традиция е сред най-любимите цветя и смело можем да кажем, че е неизменна част от всеки дом. С появата на все повече и по-разнообразни видове, тази традиция се превръща в страст, особено голяма за истинските ценители на красотата на това растение. Всички ние се наслаждаваме от сърце на прекрасния му обилен цъфтеж през топлите месеци от годината, но със захлаждането на времето и настъпването на есента, се изправяме пред въпроса - как да съхраним обичаното мушкато през зимния сезон, за да можем да му се радваме и през следващите години? Именно на този въпрос ще отговори настоящата статия!


Условно можем да разделим методите за зазимяване на два основни: първият е съхраняване на мушкатото в саксията на отглеждането му, а вторият - чрез вкореняване на резници от старите растения. Общото при двата способа е, че растенията и съответно резниците трябва да бъдат оставени в светло помещение (не е задължително да е силно осветено), с температура около 5º, като е необходимо да се поливат най-много до два пъти месечно (достатъчно е и само веднъж). Подхранване не се осъществява, защото това е времето, в което те се възстановяват от отминалия вече активен период. Следователно, през тези месеци нямаме нито цъфтеж, нито развитие на старите растения и това не бива да ви притеснява, защото е съвсем нормално. Мушкатата и сакъзчетата лесно се събуждат с покачването на температурите, с увеличаване на светлината и поливането им, и не на последно място със свежия въздух на очакваната пролет. 


Вкореняването на резници от мушкато е лесно изпълним процес и е с висока степен на постигане на успешни резултати. Заложените през есента чепки придобиват добра коренова система до пролетта, когато се засаждат (при вкореняване във вода) или пресаждат (при вкореняване в почва) в подходящи саксии с настъпването на по-топлото време. Още същата година ще се възхищавате да чакания цъфтеж. В един момент запазването на пеларгониите чрез вкореняване на резници от тях, ще се превърне в неотменима задача, тъй като възрастните растения се подновяват на 2-3 години обикновено по този метод. За повече информация относно вкореняването, прочетете публикацията Размножаване на растенията чрез вкореняване на резници в този блог.


Някои видове мушката издържат на температури под 0º до -5 º и въпреки че леката слана не би ги увредила, се препоръчва да бъде избягвана. Ето защо с настъпването на застудяването и зимата у нас саксиите и сандъчетата с прекрасните мушката и сакъзчета трябва да бъдат прибрани. Както вече бе споменато, те се съхраняват в хладни стаи с умерено количество светлина, но преди това те трябва да се подготвят за този период. Какво означава това? На първо място, е важно да знаете, че не бива растенията да бъдат мокри, когато се прибират. Освен това задължително се почистват, като се премахват не само прецъфтелите цветове и изсъхналите листа, но и цъфтящите цветове и пъпки. Това се прилага, за да се осигури пълен покой на растенията, освен ако не желаете ги оставите да цъфтят и през зимата, но на закрито. Последното не се препоръчва, защото нереализираната почивка, ще окаже значително негативно влияние върху цъфтежа през следващия сезон. След почистването е добре да се направи подрязване на пеларгониите - дългите стъбла се скъсяват, като се оставят по 2-3 листни възела от основата на всяко клонче, а получените резници се използват за вкореняване. Ако се притеснявате от рязко падане на температурите, можете предварително да покриете растенията с хартиени пликове или найлон.

 

Съществуват още няколко интересни методи за съхраняване на тези цветя, които по-скоро се определят като нестандартни, но това не им пречи да са ефикасни. Много градинари изваждат мушкатата от почвата, почистват ги добре и ги складират в мазето или в гаража, окачени върху опъната връв с корените нагоре. Могат да се завържат на снопчета и да се закачат за пирон. За тях няма значение наличието на светлина, по-скоро се нуждаят от оскъдна такава или от тъмнина. По този начин се решава проблемът с пространството, който се оказва доста често срещан, особено когато се отглеждат многобройни саксии. 

       

Друг вариант е след като се извадят растенията от почвата, да се премахне излишната пръст и да се завият във вестници. Отново се съхраняват в хладни помещения, като веднъж месечно, вестниците се мокрят леко с вода. Разновидност на този способ е поставянето им в кашони или картонени пликове с корените нагоре. Във всички случаи е желателно да се надпишат етикети със съответния цвят и име и да се закрепят или залепят за растението - така ще знаете със сигурност кое цвете къде е оставено.Последните няколко начини за съхранение можете да проследите в следващото видео:


Няма гарантирана 100 % -това сигурност при всеки един от разгледаните варианти за съхраняване на мушкатата и сакъзчетата през зимните месеци. Опитът е най-добрият показател за това кой от тях ще бъде най-удачен за вас. Най-точният съвет би бил този - да опитате повече от един способ, за да бъдете максимално подсигурени. А ако все още имате съмнение относно отглеждането на тези удивителни цветя, то прочетете и разгледайте статията Мушкато в този блог, която ще ви убеди, че си заслужава поне да пробвате. След това бъдете готови да се влюбите!


Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com