Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


сряда, 5 октомври 2016 г.

Как да подготвим мушкатата и сакъзчетата за зимата?


Мушкатото по традиция е сред най-любимите цветя и е неизменна част от всеки дом. Всички ние се наслаждаваме от сърце на прекрасния му обилен цъфтеж през топлите месеци от годината, но със захлаждането на времето и настъпването на есента, се изправяме пред въпроса - как да съхраним обичаното мушкато през зимния сезон, за да можем да му се радваме и през следващите години? Именно на този въпрос ще отговори настоящата статия!

Условно можем да разделим методите за зазимяване на два основни: първият е съхраняване на мушкатото в саксията на отглеждането му, а вторият - чрез вкореняване на резници от старите растения. Общото при двата способа е, че растенията и съответно резниците трябва да бъдат оставени в светло помещение (не е задължително да е силно осветено), с температура около 5º, като е необходимо да се поливат най-много до два пъти месечно (достатъчно е и само веднъж). Подхранване не се осъществява, защото това е времето, в което те се възстановяват от отминалия вече активен период. Следователно, през тези месеци нямаме нито цъфтеж, нито развитие на старите растения и това не бива да ви притеснява, защото е съвсем нормално. Мушкатата и сакъзчетата лесно се събуждат с покачването на температурите, с увеличаване на светлината и поливането им, и не на последно място със свежия въздух на очакваната пролет. 

Вкореняването на резници от мушкато е лесно изпълним процес и е с висока степен на постигане на успешни резултати. Заложените през есента чепки придобиват добра коренова система до пролетта, когато се засаждат (при вкореняване във вода) или пресаждат (при вкореняване в почва) в подходящи саксии с настъпването на по-топлото време. Още същата година ще се възхищавате да чакания цъфтеж. В един момент запазването на пеларгониите чрез вкореняване на резници от тях, ще се превърне в неотменима задача, тъй като възрастните растения се подновяват на 2-3 години. Някои видове мушката издържат на температури под 0º до -5 º и въпреки че леката слана не би ги увредила, се препоръчва да бъде избягвана. Ето защо с настъпването на застудяването и зимата у нас саксиите и сандъчетата с прекрасните мушката и сакъзчета трябва да бъдат прибрани. Както вече бе споменато, те се съхраняват в хладни стаи с умерено количество светлина, но преди това те трябва да се подготвят за този период. Какво означава това? На първо място, е важно да знаете, че не бива растенията да бъдат мокри, когато се прибират. Освен това задължително се почистват, като се премахват не само прецъфтелите цветове и изсъхналите листа, но и цъфтящите цветове и пъпки. Това се прилага, за да се осигури пълен покой на растенията, освен ако не желаете ги оставите да цъфтят и през зимата, но на закрито. Последното не се препоръчва, защото нереализираната почивка, ще окаже значително негативно влияние върху цъфтежа през следващия сезон. След почистването е добре да се направи подрязване на пеларгониите - дългите стъбла се скъсяват, като се оставят по 2-3 листни възела от основата на всяко клонче, а получените резници се използват за вкореняване. Ако се притеснявате от рязко падане на температурите, можете предварително да покриете растенията с хартиени пликове или найлон.

Съществуват още няколко интересни методи за съхраняване на тези цветя, които по-скоро се определят като нестандартни, но това не им пречи да са ефикасни. Много градинари изваждат мушкатата от почвата, почистват ги добре и ги складират в мазето или в гаража, окачени върху опъната връв с корените нагоре. Могат да се завържат на снопчета и да се закачат за пирон. За тях няма значение наличието на светлина, по-скоро се нуждаят от оскъдна такава или от тъмнина. По този начин се решава проблемът с пространството, който се оказва доста често срещан, особено когато се отглеждат многобройни саксии. 

Друг вариант е след като се извадят растенията от почвата, да се премахне излишната пръст и да се завият във вестници. Отново се съхраняват в хладни помещения, като веднъж месечно, вестниците се мокрят леко с вода. Разновидност на този способ е поставянето им в кашони или картонени пликове с корените нагоре. Във всички случаи е желателно да се надпишат етикети със съответния цвят и име и да се закрепят или залепят за растението - така ще знаете със сигурност кое цвете къде е оставено. Последните няколко начини за съхранение можете да проследите в следващото видео:

Използвана информация: