вторник, 27 септември 2016 г.

Как да съберем и съхраним семената на любимите цветя ?


Как да съберем и съхраним семената на любимите цветя ? Този въпрос се оказва изключително важен за всички, които желаят да запазят и умножат броя на любимите си цветя по метода на размножаването чрез семена - лесен, достъпен, икономичен  и много приятен за изпълнение. Ако съберете в точния момент семената на желаните растения и ги съхраните правилно до тяхното засаждане, то несъмнено ще имате една благоприятна възможност да се радвате на прекрасните видове година след година. Да предвидим правилното време за събиране на семена е първият етап от тяхното съхранение, а самото колекциониране можем да опрелим като един поетапен процес, тъй като при повечето цветя и самият цъфтеж не е едновременен, а се разпрострира дългосрочно във времето (например, летните цветя, чиито силен период е лятото до ранна есен). Важно е да се отбележи, че не бива да откъсваме прецъфтелите цветове - те трябва да бъдат оставени върху растението, за да могат семената да узреят добре, защото неузрелите семена не са качествени и вероятността за тяхната кълняемост е много ниска. Обикновено събирането на семена се осъществява в края на активния сезон, в слънчево и сухо време, като по-опитните градинари препоръчват следобедните часове.


Растенията ще ви подскажат кога семената им са узрели и са готови за събиране, стига да им отделите малко време за наблюдение и да се запознаете с жизнения им цикъл. Узряването на семената променя техния цвят от зелено в жълто, кафяво или черно, а самите семена стават сухи и лесно отделяеми. Ако не ги съберете именно в този момент, много скоро те ще се отделят напълно, ще се разпръснат и ще се самозасеят. Никога не събирайте мокри прецъфтели цветове и съответно семена! За отлични резултати винаги избирайте най-хубавите цветове, които съдържат максимума на сортовите белези, като можете да ги отбележите по време на цъфтеж, например, чрез завързване на конец върху стъблото.  


През зимата семената се съхраняват в хартиени пликове, на тъмни и сухи места, с температури над нулата (оптималните са около 5-10º). Преди да се поставят в пликчетата, семената трябва да бъдат напълно сухи, защото в противен случай те ще загният. До същия резултат ще се стигне и ако бъдат съхранявани в найлонови торбички. За улеснение и информация можете да залепите етикет върху хартиеното пликче, с името, цвета на растението и годината на събиране на семената, или просто да ги напишете върху него. Обикновено събраните семена се засяват през пролетта направо в градината или се прави ранен разсад в парник. Някои семена са студоустойчиви и се засяват през есента, за да могат  да преминат през зимния период на покой и през следващия сезон да покълнат. Срокът на годност на семената на  повечето цветя е до 5-6 години. За покълването им е нужна светлина, топлина, поливане и плодородна почва. Добре е да знаете, че при някои видове наследствените белези не се запазват напълно и новото поколение растения е възможно да не прилича изцяло на предишното. Освен това някои цветя трудно се размножават чрез семена и за тях остава вариантът за размножаване чрез вкореняване на резници - метод, описан в статията Размножаване на растенията чрез вкореняване на резници в този блог.


В извод можем да заключим, че колекционирането и съхранението на цветните семена е едно практично занимание и когато е осъществено правилно, то ще ви гарантира качествен посадъчен материал. Семената, събрани от отглежданите цветя в градината, често се оказват по-добър вариант в сравнение с тези, които се продават в търговската  мрежа, тъй като вече са приспособени към условията на средата на виреене, а и ви носят сигурност относно красотата на вида, на която сте се любували през изминалата година. 
Използвана информация и снимков материал: