вторник, 19 юли 2016 г.

Черната роза от Халфети


Черният цвят в повечето случаи се свързва с негативна символика и въпреки това, когато се отнася за цветя, той навява уникалност, нестандартност и рядкост. Растение, което може да бъде открито в естествения си вид, само на едно място от нашата Земя, винаги пробужда любопитството, а щом се онася до кралицата на цветята - розата, несъмнено обагрена в този специален цвят, тя би събрала всички погледи  върху себе си. Ето защо си заслужава  в настоящата публикация да обърнем внимание на един неповторим вид и да се пренесем в Ориента и турският град Халфети, където единствено можем да видим истинска черна роза!


Халфети е малка област в Турция, която е разположена на източния бряг на река Ефрат и се намира на 120 км от Шанлъурфа. Днес разграничаваме Стария Халфети, които преди години е бил потопен, заедно с още няколко малки селца, под водите на река Ефрат, и е бил възстановен по-късно, от Новия Халфети - преместеният на 15 км разстояние град, вледствие на наводнението. Местността разгръща цялото си очарование чрез вълнуваща разходка с лодка, по време на която посетителите могат да се насладят на прекрасни гледки - старинни каменни къщи, останки от древни дворци и палати, типичните минарета и други исторически монументи, които могат да се видят под и над нивото на водата. Градът е послужил за вдъхновение на турската кинопродукция и там е заснет турският сериал  "Черна роза" ("Karagül").Освободено от всякакви предрасъдъци, местното население искрено се радва на черните цветове и вярва в тяхната приказна мистичност. Според тях този рядък вид роза изразява надеждата, оставянето на всичко старо и започването на нещо ново, както и смелото впускане в пътешествие из непознатото. Символизираща още новите възможности и шансове, тя измества отрицателните усещания, които биха се проворикирали вследствие на асоциациите с най-мрачния цвят. 


Впечатляващата роза от Халфети е наричана още "плачещото арабско момиче" и не се различава по форма от обикновената, но черният ѝ цвят е качеството, което така силно я отличава и я прави уникална. Освен че расте единствено на това място, тя е сезонно цвете и цъфти само през лятото и то в малобройни количества. Възможно е да има цъфтеж и през пролетта, като характерното за него е, че е много тъмно червен и с течение на времето се превръща в черен до настъпването на летните месеци. За развитието на розите важна роля играят специфичната почва по брега на река Ефрат и особеното PH - ниво. Интересен факт е, че този вид, ако бъде засаден на друго място, той ще цъфти в тъмни червени нюанси, но няма да достигне така атрактивния черен оттенък. Ето защо премесването на града и наводненията се оказали изключително неблагоприятни за черните рози. Местните жители ги пресадили в новите градини, но новата среда не им се отразила много добре и така техният брой значително намалял. 


Смята се, че да видиш напълно разцъфнала се истинска черна роза е събитие, което се случва веднъж в живота и носи късмет. Затова, ако имате възможността да бъдете по тези части от югоизточната ни съседка през лятото, без притеснения и страх, се огледайте за внушителната естествена черна роза и погледнете от положителната страна на нещата! :) Всички, които желаят да притежават в своята градина рози, с цвят максимално доближаващ се до този на гореразгледания вид, могат да се доверят на различни видове с тъмночервени нюанси, сред които е и "Black Baccara": 


Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com