вторник, 26 юли 2016 г.

Калифорнийски мак (Ешолция)


Ако се чудите какво да засадите в слънчевите части на вашата градина, калифорнийският мак е идеалното решение! Непретенциозен характер, красив и дълготраен цъфтеж, студоустойчивост и разпространение чрез самозасяване са част от преимуществата на това прекрасно растение.


Родом от САЩ и Мексико, калифорнийският мак е известен с това, че е националното цвете на Калифорния, където на 6 април всяка година се почита "Денят на калифорнийския мак". Историята разказва как  индианците  в миналото го използвали предимно като храна, лекарство и за добиване на олио, докато днес освен че заема значителни територии като диворастящо растение, той се е превърнал и в обичано градинско цвете. Любопитен факт е, че в националния резерват "Antelope Valley California Poppy", намиращ се в северните части на Лос Анджелис, в периода от средата на месец февруари до средата на месец май, можем да се насладим на безкрайните цветни килими от калифорнийския мак. За да се запази максимално натуралното състояние на вида, насажденията не се поливат, нито подхранват, а цъфтежът и развитието им зависи изцяло от дъждовните води и естествената среда. Подобни паркове се срещат на сравнително много места по тези територии.


Калифорнийският мак е изключително лесен за отглеждане и това го прави предпочитано растение, което може да разнообрази градината с красиви цветове през летните месеци. Поради непретенциозния си характер, той е подходящ за начинаещите градинари, които без много усилия, биха постигнали прекрасни резултати. Отглежда се предимно като градниско цвете, но е възможно да се засади и в саксии или сандъчета. Важна особеност за доброто развитие и цъфтеж е наличието на слънчева светлина - най-доброто местоположение е това, което е огрявано от слънцето, тъй като растението отваря своите цветове само при такива условия. Ако го засадите на сенчести места, ще има много оскъден цъфтеж или изобщо няма да има наличие на такъв. Подходящ е за декориране на алеи или бордюри, защото не израства на голяма височина (най-много до 30-40 см).


По нашите земи се отглежда като едногодишно растение, което се засява през пролетта или есента. Препоръчително е да се засее направо в градината, тъй като кореновата му система е чувствителна и при пресаждане би се повредила доста лесно. Успешно се размножава по естествен път чрез самозасяване, което обикновено се осъществява през есента, след периода на цъфтеж, който от своя страна продължава от май до октомври. Основните цветове са жълто и оранжево, а новите хибридни видове обогатяват цветовата палитра с розови, кремави, бели и многоцветни багри. Съществуват прости и кичести сортове. Годността на семената обикновено е около 5 години, а времето за покълването им е около 15 дни. Растението е студоустойчиво и издържа на засушаване. Не е податливо на заболявания и вредители. Не се нуждае от подхранване - достатъчно е да го засадите в богата на хранителни вещества почва, която да не задържа влага, която от своя страна би довела до загниване. Освен че е атрактивно за всички, обичащи цветята, калифорнийският мак силно привлича пчели и други насекоми!

Използвана информация и снимков материал: https://en.wikipedia.org/, www.pinterest.com, www.google.com