Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


сряда, 29 юни 2016 г.

Вкореняване на рози по метода "Бурито"


Розата неслучайно е царицата на цветята - със своята изящност и  величественост тя ни подтиква да я обожаваме всеки летен ден чак до настъпването на зимния период. Без съмнение тя е неизменна част е от нашата градина, а с появата на все повече и все по-впечатляващи нови видове, тя заема още по-голямо място, както у дома, така и в сърцата на всички, които обичат да се наслаждават на красотата на природата. Отглеждането на рози се превръща в страст, а притежаването на многобройни и разнообразни видове - в нестихващ стремеж. Ето защо е изключително полезно да знаем по какъв начин да размножаваме и съответно вкореняваме резници от това невероятно и обичано растение. И колкото повече варианти усвояваме, толкова по-голяма е вероятността на открием най-подходящия за нас.


Преди време попаднах на интересен метод за вкореняване на рози, който е лесно приложим и общото мнение е, че дава успешни резултати по всяко време на годината. Добрите отзиви ме провокираха да го изпробвам и да споделя с читателите на блога резултатите, които се оказаха задоволителни. Този начин за размножаване на рози се нарича "Бурито" и е известен още като "вкореняване на резници във вестници", защото именно страници от такива се използват като основен материал. Наименованието "Бурито" произлиза от едноименното мексиканско ястие, което представлява царевична питка (наподобяваща арабските питки), в която се разпределя плънка и след това се сгъва. По подобен начин постъпваме и с нашите резници рози, като ги овиваме в намокрени вестници. 

Първата стъпка е да отрежете и подготвите резниците. Те се взимат от здраво майчино растение и са с дължина 15-20см и с дебелината на молив - това е оптималният размер, като успешно вкореняване може да се получи и с по-тънки и къси резници. Важно е да направим разрез под диагонал непосредствено над листния възел на стъблото (листният възел е мястото, от което покарват листата) - така ще се предотврати загниването на резника от една страна, а от друга - от мястото на отрязването при възрастното растение много скоро ще се появят нови листа и разклонения. Хубаво е горната част на резника да бъде обработена по идентичен начин - с разрез под наклон над листен възел. Листата на резника се премахват, като оставя една двойка от връхните. Това се прави с цел те да не отнемат енергия и  хранителни вещества, които са се натрупали в резника. 



Втората стъпка се състои в завиването на резниците във вестник. В единия край на двоен лист поставете резниците, завийте на руло и прегънете долната част. Горната част също можете да прегънете или да я оставите отворена. Третата стъпка е навлажняването на вестниците с вода. Те трябва да бъдат влажни, но не и прекалено мокри, защото резниците ще загният. Оставете излишното количество вода да се отцеди, поставете завитите резници в найлонова торбичка (цветът няма значение) и затворете добре. Препоръчителните температури за качествено вкореняване са не повече от 18°. Вестникът се отваря и  проверява на около 10 дни, при нужда се навлажнява (ако е напълно изсъхнал) и отново се опакова. След няколко седмици се появяват бели образувания, които предшестват възникването и на коренчетата. Хубаво е да засадите вкоренените резници направо в градината и да ги захлупите с буркан или бутилка. Ето защо е добре да се съобразите до известна степен с настоящия сезон и температури.

Като обобщение можем да кажем, че с малко материали и в три лесни стъпки, можете да постигнете отлични резултати, които ще бъдат вероятно потвърдени и след като приложим няколко експерименти. За да имате и нагледна представа за гореописаната техника за вкореняване на рози, изгледайте и следващото видео: