събота, 11 юни 2016 г.

Зокум (Олеандър)


Носещ екзотичната красота на Средиземноморието и навяващ усещането за море, олендърът трайно заема челните позиции в класацията на най-харесваните и отглеждани растения. Всеки, който отглежда това удивително природно творение се потапя в тази атмосфера и се наслаждава през летните месеци на богатите цветове, вариращи в розовата, бялата, жълтата и червената гама. Имайки предвид климатичните особености по нашите ширини, олеандърът у нас виреее най-вече като саксийно цвете, въпреки че в по-топлите части от страната и най-вече по Черноморието, расте отлично и в градината, където остава целогодишно. И без значение как го наричаме - олеандър, нериум, лян или зокум - това невероятно растение приковава вниманието върху себе си и ни кара да го обичаме, и обичаме.Преди да разгледаме особеностите по отглеждане на олеандъра, е важно да отбележим, че всичките му части са отровни и поради това трябва да бъдем внимателни при работа и контакт с него - препоръчва се използването на ръкавици и обилното измиване на ръцете.


Зокумът обожава слънцето и топлината -  ето защо местата, огрявани изцяло и директно от слънцето, са най-подходящи и дори можем да ги определем като задължителни, ако искаме да се радваме на добре развиващи се здрави растения. Слънцето е фактор, който оказва влияние и върху цъфтежа - колко по-сенчеста е средата, толкова по-оскъден ще бъде цъфтежът, а в някои случаи той изчезва. Зокумът понася частнична сянка, но в никакъв случай тя не би била за предпочитане пред пълното слънчево огряване.


Водата е не по-малко важно условие за доброто виреене на зокума - той се нуждае от обилно и редовно напояване през летните месеци. През зимния период поливането е ограничено веднъж до два пъти месечно, като с настъпването на пролетта то постепенно се увеличава. През горещите дни някои градинари "къпят" зокумите с вода, с цел да повишат влажността на въздуха. Счита се, че въпреки силната си зависимост от вода, зокумът е издръжлив на засушаване.

Снимката е предоставена от Генка Пърева

Почвената смес трябва да бъде добре дренирана, като може да бъде съставена от листовка, прегорял оборски тор и пясък. Подхранването се осъществява 2-3 пъти през летния сезон с тор за цъфтящи растения, а през зимата торене не се прилага, тъй като се счита, че това е периодът на почивка.

Снимката е предоставена от Генка Пърева
Снимката е предоставена от Генка Пърева

Възрастните растения се пресаждат веднъж на няколко години. Хубаво е да се добавя почва, ако корените се показват на повръхността. Младите растения се пресаждат всяка година, обикновено през пролетта, като се съобразява размерът на растението и големината на саксията. Съвсем логично е правилото, че с порастването на цветето, се увеличава и големината на саксията, но това става постепенно - не се препоръчва да се засаждат младите и крехки растения в твърде големи за размера им саксии.

Снимката е предоставена от Генка Пърева
Снимката е предоставена от Генка Пърева


Възможни вредители са щитоносните въшки (розови или жълти насекоми), листните въшки (малки зелени насекоми), акариите (кафяви, червени или жълти насекоми). В борбата с тях помага сапунената вода - за да разберете как лесно да я приготвите, прочетете публикацията Как се прави сапунена вода за цветя? в този блог. Сапунената вода може да се прилага чрез пръскане на силна струя, но за по-добър резултат използвайте напоени с нея парчета памук и внимателно изтривайте заразените листа - по този начин механично ще премахнете неприятните вредители. Използвайте ръкавици!  Имайте предвид, че сухият въздух предразполага развитието на вредители, ето защо е препоръчително пулверизирането на листата в случай на недостатъчна въздушна влажност.


Както беше споменато по-горе в публикацията, зокумът е топлолюбиво растение и у нас вирее в повечето части от страната като саксиино цвете, което с настъпването на по-ниските есенни температури се прибира за презимуване у дома. За по-топлите райони това не се отнася, тъй като там зимата е по-мека и зокумите успешно я прекарват навън. Преди да го приберете, трябва да го почистите от прецъфтелите цветове и да го подрежете, като му придадете желаната форма. Поначало олеандърът би оцелял при засягане от слана, стига корените му да не са увредени, но не се препоръчва да го оставяте на температури по-ниски от 0 градуса. През зимните месеци поливането е ограничено, подхранване не се осъществява и най-подходящата среда е светло помещение (достатъчни са 6 часа дневно светлина) с хладни температури. През пролетта поливането се увеличава и при отпадане на опастността от слани, растенията се изнасят навън. Ако са с неприветлив и умърлушен вид, това не бива да ви притеснява - много скоро ще възвърнат своя свеж и прекрасен облик.

Снимката е предоставена от Генка Пърева
Снимката е предоставена от Генка Пърева
Снимката е предоставена от Генка Пърева

Въпросът с подрязването на зокума е любопитен, тъй като, от една страна чрез подрязването се създава интересна и различна форма на растението, а от друга - стимулира се неговото развитие и цъфтеж. То се осъществява през есента, след прецъфтяването и преди зазимяването на растенията. Използвайте градинарски ножици и ръкавици за по-удобна и безопасна работа.   Стандартният начин за подрязване е да се оставят по 2-3 листни възела на всяко стебло и останалата част над тях да бъде премахната. Важно е да се запомни, че разрезът се прави непосредствено над листния възел и се препоръчва той да бъде под диагонал (листният възел е мястото, от което листото "излиза" от стеблото). Това е идеалният начин да превърнете своя олеандър в прекрасен гъст храст.


За освежаване на цялостния вид на растението се прилага т.нар. "основна резитба", при която клонките се изрязват до основата - този метод е удачен и когато стеблата са много високи и безформени (тогава често и цъфтежът е оскъден или липсва). От мястото, на което сме отрязали стеблото, поникват по три нови клонки и по този начин растението се сгъстява. Освен това броят на цветните пъпки ще се увеличи, тъй като те се появяват на младите разклонения.


Кога е най-удачният момент за подрязване на зокума? Най-подходящото време за подрязване на зокума е в края на месец Септември и началото на Октомври. Подрязването след това би забавило пролетния растеж.Подрязването е веднъж годишно, но колко голямо ще бъде то зависи от нашите предпочитания и от състоянието на растението. Така например, не е необходимо всяка година да се осъществява основна резитба, а след като веднъж е направена, всеки следващ път може храстът да се подрязва леко с цел оформяне, сгъстяване и увеличаване на разклоненията.


А ето и интересни предложения за впечатляваща форма
(храстовидна, букетна, чадъровидна или многостеблена форма) :


Снимката е предоставена от Генка Пърева
Снимката е предоставена от Генка Пърева
Снимката е предоставена от Генка Пърева
Повечето градинари размножават зокумите чрез вкореняване на резници във вода.
Най-подходящи за вкореняване са резниците с дължина 8-12 см, без цъфтеж или цветни пъпки. Премахват се долните листа на клонката, като се оставят 2-3 от връхните. В чист стъклен съд сипете малко вода (около 2-3 пръста) и поставете резниците в нея. Добавяйте вода в чашата при необходимост, така че нивото ѝ да се задържа едно и също. До 3-4 седмици ще започне вкореняването, като най-напред се появят от възела на премахнатите листа малки коренчета и след това сравнително бързо изкарват и другите. Когато корените достигнат дължина 4-5 см, засадете резниците в добре дренирана почвена смес, като нейното ниво трябва да бъде горе долу на това ниво, където е била водата. Полейте добре и след това намалете поливането до появата на нови листа. След около година пресадете в по-голяма саксия. Ето и видео преглед на този процес:


Друг метод за размножаване е чрез вкореняване на резници в пясък. Лично аз смятам, че той дава по-бързи и успешни резултати. Това, което е необходимо да направите е следното: отрежете пластмасова бутилка (например, от 5л) наполовина и използвайте долната ѝ част за саксия. На дъното поставете камъчета за дренаж (около два пръста височина) и я напълнете с пясък. Хубаво е да добавите малко дървени въглища и канела за по-успешно вкореняване. Можете да засадите резниците в пясък и в кофички от кисело мляко, например, но през тях няма да можете да наблюдавате появата на младите коренчета, както при прозрачната пластмасова бутилка. Важно е да поддържате пясъка влажен - следете състоянието на горния му слой: всички знаем, че сухият пясък е светъл, а мокрият е по-тъмен. Именно той ни сигнализира за нуждата от поливка - ако е сух и светъл, значи е настъпило времето за нея. Ако преполивате, резниците ще загният. Засадените резници оставете на сянка. До няколко седмици ще забележите появата на нови листа, което е знак за наличие на коренчета. След около месец, ще видите през прозрачната импровизирана саксия, бели и здрави корени. Внимателно я разрежете, разделете вече вкоренените резници и ги засадете по отделно в малки саксиики или кофички. Отнема време, докато младите зокуми се стабилизират и придобият сила.

Гореописаният метод за вкореняване на зокуми в пясък е проверен
и резултатите от него можете да видите на следващата снимка (резниците са заложени през пролетта в кофички с пясък, а снимката е направена през септември) :


Независимо кой начин на размножаване ще изберете, имайте превид, че във всички случаи за успешното вкореняване, е необходима топлина (18-20 градуса), ето защо най-подходящото време за тази дейност е пролетта и лятото. И не на последно място  е необходимо и малко търпение, което със сигурност ще си заслужава. Използвана информация и снимков материал:www.pinterest.comwww.google.com