Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


събота, 11 юни 2016 г.

Зокум


Носещ екзотичната красота на Средиземноморието и навяващ усещането за море, олендърът трайно заема челните позиции в класацията на най-харесваните растения. Всеки, който отглежда това удивително природно творение се потапя в тази атмосфера и се наслаждава през летните месеци на богатите цветове, вариращи в розовата, бялата, жълтата и червената гама. Имайки предвид климатичните особености по нашите ширини, олеандърът у нас виреее най-вече като саксийно цвете, въпреки че в по-топлите части от страната и най-вече по Черноморието, расте отлично и в градината, където остава целогодишно. И без значение как го наричаме - олеандър, нериум, лян или зокум - това невероятно цвете приковава вниманието върху себе си и ни кара да го обичаме, и обичаме.

Зокумът обожава слънцето и топлината -  ето защо местата, огрявани изцяло и директно от слънцето, са най-подходящи и дори можем да ги определем като задължителни, ако искаме да се радваме на добре развиващи се здрави растения. Поноса и частичната сянка, но слънцето е фактор, който оказва влияние и върху цъфтежа - колко по-сенчеста е средата, толкова по-оскъден ще бъде той. Водата е не по-малко важно условие за доброто виреене на зокума - той се нуждае от обилно и редовно напояване през летните месеци. През зимния период поливането е ограничено до веднъж пъти месечно, като с настъпването на пролетта то постепенно се увеличава. През горещите дни някои градинари "къпят" зокумите с вода, с цел да повишат влажността на въздуха. Счита се, че въпреки силната си зависимост от вода, зокумът е издръжлив на засушаване.

Почвената смес е добре дренирана, като може да бъде съставена от листовка, прегорял оборски тор и пясък. Подхранването се осъществява 2-3 пъти през летния сезон с тор за цъфтящи растения, а през зимата торене не се прилага, тъй като се счита, че това е периодът на почивка. Възрастните растения се пресаждат веднъж на няколко години. Хубаво е ежегодно да се добавя нов почвен слой свежа почва. Младите растения се пресаждат всяка година, обикновено през пролетта, като се съобразява размерът на растението и големината на саксията. Съвсем логично е правилото, че с порастването на цветето, се увеличава и големината на саксията, но това става постепенно - не се препоръчва да се засаждат младите зокуми в твърде големи за размера им саксии.

Възможни вредители са щитоносните въшки (розови или жълти насекоми), листните въшки (малки зелени насекоми), акариите (кафяви, червени или жълти насекоми). В борбата с тях помага сапунената вода. Сапунената вода може да се прилага чрез пръскане на силна струя, но за по-добър резултат използвайте напоени с нея парчета памук и внимателно изтривайте заразените листа - по този начин механично ще премахнете вредителите. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога. Имайте предвид, че сухият въздух предразполага разпространението на неприятели.

Зокумът е топлолюбиво растение и у нас вирее в повечето части от страната като саксиино цвете, което с настъпването на по-ниските есенни температури се прибира за презимуване у дома. За по-топлите райони това не се отнася, тъй като там зимата е по-мека и зокумите успешно я прекарват навън. Преди да го приберете, трябва да го почистите от прецъфтелите цветове и да го подрежете, като му придадете желаната форма. Поначало олеандърът би оцелял при слана, стига корените му да не са увредени, но не се препоръчва да го оставяте на температури по-ниски от 0°. През зимните месеци поливането е ограничено и не се подхранва, като най-подходящата среда е светло помещение (достатъчни са 6 часа дневно светлина) с хладни температури. През пролетта поливането се увеличава и при отпадане на опастността от слани, растенията се изнасят навън. Ако са с неприветлив и умърлушен вид, това не бива да ви притеснява - много скоро ще възвърнат своя свеж и прекрасен облик.


Въпросът с подрязването на зокума е любопитен, тъй като, от една страна чрез подрязването се създава интересна и различна форма на растението, а от друга - стимулира се неговото развитие и цъфтеж. Стандартният начин за подрязване е да се оставят по 2-3 листни възела на всяко стъбло и останалата част над тях да бъде премахната. Важно е да се запомни, че разрезът се прави непосредствено над листния възел и е под диагонал. Това е идеалният начин да превърнете своя олеандър в прекрасен гъст храст. За освежаване на цялостния вид се прилага т.нар. "основна резитба", при която клонките се изрязват до основата - този метод е удачен и когато стъблата са много високи и безформени (тогава често и цъфтежът е оскъден или липсва). От мястото на разреза поникват по три нови клонки и по този начин растението се сгъстява. Освен това броят на цветните пъпки ще се увеличи, тъй като те се появяват на младите разклонения. Най-подходящото време за подрязване на зокума е в края на месец септември и началото на октомври. Подрязването след това би забавило пролетния растеж.

Един от начините за размножаване е чрез вкореняване на резници във вода. Най-подходящи за вкореняване са тези с дължина 8-12 см, без цъфтеж и цветни пъпки. Премахват се долните листа, като се оставят 2-3 от връхните. Поставят се в чист стъклен съд с вода (около 2-3 пръста). Добавяйте вода в чашата при необходимост, така че нейното  нивото да се задържа едно и също. До 3-4 седмици ще започне вкореняването и когато корените достигнат дължина 4-5 см, засадете резниците в  почвена смес. Полейте добре и след това намалете поливането до появата на нови листа.

Друг метод за размножаване е чрез вкореняване на резници в пясък. Лично аз смятам, че той дава по-бързи и успешни резултати. Това, което е необходимо да направите е следното: отрежете пластмасова бутилка наполовина и използвайте долната част за саксия. На дъното поставете камъчета за дренаж и я напълнете с пясък. Хубаво е да добавите малко дървени въглища и канела за по-успешно вкореняване. Оставете засадените резници на сянка и поддържайте пясъка влажен. До няколко седмици ще забележите появата на нови листа, което е знак за наличие на коренчета. След около месец ще видите през прозрачната импровизирана саксия бели и здрави корени. Внимателно я разрежете, разделете вече вкоренените резници и ги засадете по отделно в малки саксиики или кофички. Отнема време, докато младите зокуми се стабилизират и придобият сила.

Независимо кой начин на размножаване ще изберете, имайте превид, че във всички случаи за успешното вкореняване, е необходима топлина (18-20°), ето защо най-подходящото време за тази дейност е пролетта и лятото.

Използвана информация: