понеделник, 9 май 2016 г.

Африканска теменужка (Сентполия)


Африканска теменужка, стайна теменужка, африканска виолетка и сентполия са наименованията, под които е известно едно удивително и пленяващо със своите цветове растение. Носеща духа на своята родина - Танзания, сентполията се е превърнала в обичано и предпочитано по нашите ширини цвете, защото е лесна за отглеждане и по-важното - радва с нестихващ цъфтеж през цялата година. Смята се, че носи щастие и късмет в дома, символизира добротата, хармонията и истинското приятелство.


Спокойно можем да заявим, че това растение така силно завладява, че води до пристрастяване, като поражда желание за притежание на всички цветове и разновидности, а цветовата гама е наистина богата - нюанси на синьо, лилаво, червено, розово, бяло, жълто - и достига до двуцветни и многоцветни вариации. Сентполиите образуват впечатляващ килим от багри, който присъства целогодишно у дома - качество, което няма как да не бъде оценено. Често са сравнявани с глоксиниите, защото освен сходен външен вид, те принадлежат към едно и също семейство и имат идентични предпочитания.  Пазарът изобилства от разнообразие от видове, сред които и множество хибриди. Типичен пример очарователната сенполия от вида Rob's Vanilla Trail (R.Robinson), която се отличава със своите кичести цветове, наподобяващи до известна степен тези на бегонията:


Африканската теменужка обича светлината, като вирее отлично на умерени до добре осветени места, но във всички случаи директните слънчеви лъчи и горещините трябва да бъдат избягвани. Неблагоприятно за нея е преместването, затова е хубаво да осигурите едно подходящо място, което да остане постоянно. През зимните месеци, когато денят е по-къс и съответно слънчевата светлина е намалена, тя може да се допълни с изкуствена (необходими са до 16 часа светлина на ден). Препоръчително е в този период саксията да се върти периодично (веднъж седмично), за да може цветето да се развива разномерно от всички страни - ако това не се приложи, страната, която е изложена на светлината ще бъде по-развита от другата и така растението няма да има красив, симетричен вид. Идеалните дневни температури са между 18º и 24º, а нощните - между 15º и 18º, като резките температурни промени не се отрязяват положително.


Най-лесният начин да унищожите сентполията е да я държите постоянно във влажна, неотцедлива почва и да поливате прекомерно много. Най-сигурният знак за нуждата от вода, е състоянието на горния слой на почвената смес - ако е сух, това означава, че е време за напояване. Поливайте с вода, която е със стайна температура и не мокрете листата, защото това ще доведе до появата на кафяви петна по тях  и последващо загниване. Ако водата е много студена, тя ще предизвика свиване и опадане на листата и цветовете. Препоръчва се да поливате по вътрешните крайща на саксийката или да поставите саксията в подходящ съд с вода за около 10-15 минути и след това да изчакате още толкова да се отцеди. Запомнете, че трябва да поддържате почвата влажна, но не и мокра. Това означава, че между две поливки трябва да се осигури период, през който почвата да изсъхне напълно. През пролетта и лятото напояването е по-често, докато през есента и зимата - то се намалява. 


Подходящата почва е добре дренираната и богатата на хранителни вещества. Примерна почвена смес е съставена от градинска почва, угнил оборски тор, торф, пясък. Пресаждане се прави само когато корените изпълнят цялото разполагаемо пространство и се появят през дупките да саксията. Подходящият за това сезон е пролетта. Имайте предвид, че сентполията не обича големи саксии - ето защо максималният размер саксия, в която можете да засадите или пресадите растението, е тази с диаметър не повече от 15-20 см. Това е важен фактор, който освен върху растежа, влияе и върху цъфтежа.


Подхранвайте веднъж на три седмици заедно с поливката. През есента намалете торенето до един път в месеца, а през зимата не прилагайте такова. Най-необходими и значими за сентполията са фосфорът, калият и азотът. Други желани и полезни елементи са: желязо, магнезий, мед, цинк, молибден, бор - всички те благоприятстват доброто и уравновесено развитие. Всички те се съдържат в повечето течни торове за цъфтящи растения, които се предлагат на пазара. Внимавайте да не прекалите с торенето, защото това може да доведе до загиване на цветето. Ето защо специалистите ни съветват на намалим дозата за подхранване, която е предложена на опаковката на съответния продукт. 
   

Характерно за африканската теменужка е, че цъфти най-често 2-3 месеци последователно, а след това настъпва период на покой, който обикновено трае 20-30 дни. За да имаме повече цветове е изключително важно да подберем правилния размер саксия - растението не расте на височина и както вече бе споменато - обича малките саксиики. Кореновата система се развива до изпълване на обема на саксийката и след това силите и енергията му се съсредоточават в образуването на цветове. Винаги премахвайте прецъфтелите цветове, за да насърчите образуването на нови. Хубаво е да се отстранява и част от листната маса, когато е многобройна, за да се увеличи цъфтежът. При недостатъчна светлина, растението спира да цъфти, а стъблата и листата стават удължени и с неприветлив вид. И обратното, ако е много силна - тя може да предизвика увреждане на надземната част и съкращаване на цъфтежа. Смяната на местоположението на растението може да доведе до спиране за известно време на цъфтежа. Не на последно място, правилните грижи и условия на отглеждане са своебразна гаранция за красив и неуморен цъфтеж.


Ако се спазват и съблюдават нуждите на сентполията, то вероятността от заболявания и проблеми е наистина малка. Последните се проявяват обикновено при неправилно отглеждане. Жълтите петна по листата се провокират от поливане със студена вода особено в горещите летни дни или при изложение на ниски температури. По-тъмните такива се причиняват от излагане на директна слънчева светлина и изгаряне от слънцето. Растението остава малко, формират се оскъдни цветове, а стъблата не порасват - това са типичните симптоми на наличието на прекомерна светлина. Ако листата са набръчкани, с последващо пожълтяване и изсъхване, това означава, че напояването е недостатъчно и въздушната влажност е ниска. 


При прекалено поливане пък е вероятно растението да развие гъбични заболявания, които засягат най-напред кореновата система. В този случай прекратете поливанията и оставете почвата да се засуши, след което третирайте с фунгицид, според оказанията на опаковката. От твърде висока влажност може да се провокира появата на сива плесън (сиво гниене) по листата, която представлява гъбично заболяване. Премахнете увредените части, оставете почвата да изсъхне и използвайте фунгициди. Ето защо е строго забранено мокренето на листата и стъблата. Сред възможните вредители са листните въшки, които се отстраняват механично с напоен със спирт памук или със съответните инсекцитиди. 


Размножаването на африканската теменужка се осъществява най-лесно чрез вкореняване на листа във вода или направо в почва. Най-удачното време за това е пролетта или в моментите на покой на растението, въпреки че се смята за сполучливо и целогодишно. Важно е майчиното растение и самите листа, които ще използваме за вкореняване, да бъдат здрави и добре развити. Резниците се взимат от средния ред на листната маса, като не бива да бъдат нито много млади, нито много стари. Хубаво е да се направи диагонален разрез в долната част на дръжката на листото, за да се улесни появата на коренчетата. Някои цветари отрязват и горната му половина, за да не се хаби излишна енергия и сила. Топлото време е предпоставка за по-бързо вкореняване. Обикновено коренчетата се появяват до месец. При вкореняване, както във вода, така и в почва, се препоръчва листото да не докосва дъното на съда, в който е потопено или съответно засадено - и в двата случая това обикновено е пластмасова чашка.


В следващото видео е показан нагледно интересен метод за вкореняване на листа от сентполия в почва. Особеното в случая, че те се засаждат в малки и недълбоки чашки, които се поставят в висока пластмасова кутия с капак. Поддържа се влажността на почвата и импровизираният парник се проветрява  периодично. Предпазва се и от директните слънчеви лъчи. Възможно е новозасадените теменужки да не цъфтят през първата година.


Ако искате да вкорените сентолия директно в почва, то засадете в смес от пясък и торф отрязаните листа. Саксията се полива добре и се покрива с прозрачно фолио или тънък найлон, за да се осигури необходимата влажност. Същият ефект може да се постигне и чрез захлупване с буркан. Резниците се оставят на сенчесто и топло място за около шест седмици. Поддържайте почвената смес влажна, но не и постоянно мокра. Избягвайте намокрянето на листата. Когато се появят нови мънички листенца от основата, то това означава, че процесът по вкореняването е успешен. Следва период на приспособяване за младите растения за около месец.Периодично премахвайта найлоновото фолио, първоначално за няколко часа, а след това увеличете това време. Веднъж седмично към водата за поливате добавете съвсем малко количество течен тор за подхранване, който е богат на азот - така ще насърчите развитието на растението. Два месеца и половина след засаждането на листата за размножаване в почва, можете спокойно да пресадите вкоренените сентполии поотделно в малки саксии. 


Успешно се оказва и вкореняването на листата от африканската теменужка във вода. На вашето мнимание ще представя един интересен метод. Напълнете малка чашка с вода почти до горе и обвийте отвора ѝ с алуминиево фолио, като го уплътните добре по ръбовете. След това с помощта на остър предмет (удобна е употребата на клечка за зъби) направете малки дупки по фолиото, като техният брой зависи от това колко листа ще вкореняваме. Поставете листата в дупките, така че стъблата да достигат водата. Фолиото от една страна предотвратява допира на листата с водата, а от друга - възпрепятства изпаряването на водата. След около месец би трябвало да са налице младите коренчета и малки листенца. Изчакайте още малко и ги засадете самостоятелно в отделни саксийки.


Експеримент - вкореняване на сентполия във вода

Признавам, че последният метод за размножаване предизвиква голяма доза любопитство. Ето защо реших да го изпробвам и да споделя с читателите на блога самия процес и резултатите от него. За целта подготвих три различни по големина листа от африканска теменужка и ги поставих в стъклена чаша с вода, която покрих плътно с алуминиево фолио. Датата на стартиране на експеримента е 13 ноември 2017г.Очаквайте обновяване!Използвана информация и снимков материал: www.google.com , www.pinterest.com