събота, 2 април 2016 г.

Идеи за красиви саксии


В настоящата статия ще разгледаме интересни предложения за изработване на уникални саксии за вашите цветя. Общото, което ги обединява е, че са лесноизпълними, материалите за тях са достъпни, а с малко повече креативност и търпение със сигурност ще постигнете удивителни резултати. С тях ще придадете нов вид на старите саксии или ще създадете истински градински шедьовър с нови такива. Затова, не губете време, а разгледайте внимателно колекцията от идеи, които тази публикация събра на едно място за вас. И се захващайте за работа!


Идея №1
За да реализирате тази идея ще са ви необходими известен брой саксии в различни размери, с които да направите така атрактивните човечета и в тях да отглеждате любимите цветя. Добавете към нужните продукти въже или здрава връв, чрез които ще свържете отделните части на фигурата, както и самите саксии помежду им. Можете да използвате както пластмасови саксии, така и керамични, а големината им зависи най-вече от мястото, което сте предвидили за тях и от вашите предпочитания.  
       

Сглобяването на човечето-саксия става по следния начин: за глава се използва по-голяма саксия, обърната с отвора нагоре, в която ще засадите избраните растения, тялото е съставено от две саксии със същия размер (обърнати с отворите едни към други), ръцете и краката са направени от множество по-малки саксии. Всички елементи се свързват чрез въже, като саксиите трябва да са с достатъчно големи дупки, през които то да мине. За да не се изплъзва въжето, след като сте го прокарали през дупката на саксията, направете здрав възел. Оцветете и изрисувайте саксиите, за да им придадете още по-внушителен вид. В следващото видео можете да проследите примерна изработката на такъв вид композиция:Идея № 2
Тази идея може да бъде изпълнена по два начина. Първият метод е използвайки саксии с различни размери, да ги подредим в стъпаловиден вид. Общото правилото, по което ще се ръководим е, че винаги в една голяма саксия поставяме в нейната среда по-малка такава, която трябва да бъде с отвора надолу, и така редуваме до постигане на желаната височина. Преди всеки горен етаж, запълваме с почвена смес долния. Започваме първият ред с най-голямата саксия и завършваме с най-малката по обем - така се постига невероятен декоративен резултат.


Другият вариант е да изберем една голяма саксия за основа, да я напълним с почва и в нея за поставим дървен или железен кол. Той ще послужи за опора, върху която ще нанижем останалите саксии и ще образуваме своебразна кула. И в този случай преди да сложим следваща саксия, запълваме предишната с почва. Хубаво е в този вид саксии да засаждаме едногодишни цветя, защото практически те са невъзможни или поне достатъчно трудни са пренасяне, но за сметка на това, са изключително ефектни. Подходящи са гъстоцъфтящи растения, например - петунии, бегонии, ''циганче" и др.Идея №3
Ако имате стари, надраскани и непотребни сд-дискове, то не ги изхвърляйте, защото ще им намерите впечатляващо приложение. Ще ви бъдат необходими няколко такива, водоустойчиво лепило и саксия, като за декорацията ще използваме задната част на диска. Някои дискове са съставени от два слоя - премахнете прозрачния слой, защото той няма да бъде от полза. Нарежете с ножица дисковете на различни по вид и размер парчета и ги почистете с полиращ препарат, който ще им придаде допълнителен блясък. С помощта на лепилото внимателно залепете парчетата върху саксията, а ако желаете можете да фугирате разстоянието между тях. Получава се изящна и отразяваща светлината мозайка.


Идея №4
С тази идея ще превърнете пластмасовите бутилки в интересни саксии. Разрежете наполовина една пластмасова бутилка от 2 л, като използвате горната ѝ част за саксия, а долната - за подложка. Премахнете капачката и поставете най-отдолу камъче за дренаж (на отвора на гърлото на бутилката във вътрешната част) и напълнете с почвена смес. Ако желаете да дадете по-завършен вид на саксията, то разрежете бутилката на три части (както е показано на картинката), като от средната част оформете лента полукръгове с помощта на ножица (без да разрязвате докрай) и я залепете за саксията. И в двата случая оцветете и нарисувайте частите на тази забавна саксия по ваш вкус и преценка.


Идея №5
Пробвалили сте да украсявате великденските яйца с техниката "декупаж" ? Ако отговорът е да, значи това е идеалното предложение за вас, с тази разлика, че ще декорираме саксиите не с хартия, а с плат. За предпочитане са керамичните саксии, защото са по-твърди в сравнение с пластмасовите и ще е по-лесна работата с тях. Необходими са ви: една керамична саксия, лепило, парче плат в избрания десен и цвят, ножица и четка. Лепилото се нанася с четка върху външната част на саксията и след това внимателно се залепва изрязаното парче плат, като старателно се опъва, за да се избегне получаването на гънки. "Облечени" по този начин, вашите саксии ще придобият освен колоритен, но и модерен вид. Следващото видео подробно ще ви представи този метод инагледно:

           

Идея №6
За реализирането на тази идея ще ви бъдат нужни консервени кутии (напр. от пастет, риба тон и др.) и дървени щипки за простиране. Единственото, което трябва да направите е да премахнете етикетите и да наредите по показания по-долу начин щипките. Хубаво е да пробиете по дъното на консервената кутия дупки, за да се оттича излишната вода или да я оставите цяла и в нея да поставите друга малка саксийка. Особеното е, че по този метод се създават малки саксии и той не е подходящ за големи растения. Важното е да се съобразят размерите на консервената кутия и дължината на  щипките - от това, всъщност зависи и големината на саксията.


Идея №7
Интересна идея е да облепите саксията с пръчки канела. Освен красив вид, тя ще излъчва и приятен аромат. Лесно ще залепите канелените пръчки с двойнозалепващо тиксо или силикон. Можете да подсигурите композицията и като обхванете саксията с панделка в подходящ цвят. Напълно подходящо е, например, в такава саксия да засадите любимото си коледно цвете (коледарче, коледна звезда), защото уханието на канелата се свързва преди всичко с празничния дух на Коледа.


Идея №8
Лесно ще придадете бляскав вид на саксиите, като ги украсите с пайетени ленти. Друг вариант е да използвате фолио, прежда, конци или панделки в избрани цветове, като за да ги залепите за повръхността, можете да използвате лепило или силикон. 


Идея №9


Все по-актуални стават ръчно рисуваните саксии. Те са едно истинско произведение на изкуството и внасят усещане за изящност и стил в дома и градината. За тяхната изработка са ви нужни освен специални умения, още и бои, които са подходящи за рисуване върху керамика и с които ще постигнете трайни и качествени резултати.


За всички, които не притежават художествен талант, остава възможността  да използват готови шаблони, с които се постигат не по-малко красиви и впечатляващи резултати.


В тази категория с идеи е редно да се сподели още един интересен метод за декорация. За него трябва да притежавате уред за гравиране с приставки или друго пособие, което да може да изпълни неговата функция. В търговската мрежа се предлагат т.нар. "гравиращи писалки", които ще свършат отлична работа за тази цел. Най-напред боядисайте в избрания цвят глинената саксия, изчакайте да изсъхне добре и нарисувайте с молив желаните мотиви по нея. С помощта на горепосочения уред следвайте очертанията и премахнете прахта с мека четка. 


Идея №10

Последната идея за тази статия ни връща мислено към първата такава, тъй като по изпълнение много прилича на нея, с тази разлика, че не се изработват човечета, а симпатични кончета. 


Ще ви бъдат необходими следните продукти:  2 големи саксии (за тяло), З средни саксии (за врат и глава), 16 малки саксии (за краката). За предпочитане е саксиите да са глинени. За съединяването им ще ви трябва високачествено лепило - на пазара се предлагат специализирани лепила за глина и керамика. Започнете най-напред с тялото, като съедините двете големи саксии с отвора една към друга. След това прикрепете към горната външна част на хоризонтално поставеното тяло двете средни саксии, които ще представляват врата и които предварително сте залепили с дъното една към друга. Третата средна саксия се залепя странично към врата с отвора към него. Идва ред да сътворим и краката на нашето конче - за тях ще използваме най-малките саксийки, като ги редим по следния начин: поставяме първата с отвора надолу и върху нея втората, но с отвора нагоре. Върху тях поставяме още една двойка саксии по същия начин. Така процедираме и с останалите, като съобразяваме факта, че всеки крак се състои от 4 малки саксии. Когато сме готови, залепваме четирите крака за тялото. Можете да боядисате фигурата с желани цветове, като използвате бои или спрейове, да добавите грива, опашка и юзди, за които ще ви послужат прежди, въжета и др. подръчни материали за украшение.


С малко повече фантазия и старание, по идентичен начин могат да се създадат и други животни, които лесно ще приковават погледите и ще внесат радост във вашия дом.