петък, 11 март 2016 г.

Годеция


Нашата градина не би била същата без присъствието на чудесната годеция - едногодишно растение, което ни покорява със своята красота през пролетта и част от летните месеци. Родом от американските земи, у нас годецията е подходяща за засаждане най-вече в градината, декорирайки цветните лехи и бордюри, като се допуска и отглеждане в саксии. Според езика на цветята годецията символира искреното удоволствие и чистите чувства. Характерно за годецията е, че стъблата ѝ са силно разклонени, а цветовето пленяващо гъсти. Ето защо тя се използва и като отрязан цвят в букети и други декорации. 


Обагрените в бяло, розово, лилаво или червено цветове на годецията привличат не само човешкото око, но и пчелите, пеперудите и някои птици. Често  наблюдателните градинари ги оприличават на цветовете на други цветя, например - тези на азалията, но лично на мен ми напомнят до голяма степен и на цветовете на т.нар. "английско мушкато" (алба). Височината, до която израства това растение достига до 60 см, като съществуват видове, които я надвишават и които се нуждаят от укрепване,  завръзване и предпазване от течение и ветрове, тъй като могат да се пречупят. Разпространени са и т.нар "джуджета", които не израстват на голяма височина (20-30см) и са подходящи най-вече за отглеждане в саксии. 


Годецията не е претенциозна по отношение на отглеждане и се нуждае от малко грижи. Добре ѝ се отразяват слънчевите места, защото именно в тази среда растежът се ускорява. Препоръчва се избягването на директната слънчева светлина и засаждане на терен с шарена сянка. Издържа на температура до -3º и обикновено се самозасажда, като след цъфтежа семената сами падат в почвата. Почвата трябва да е средно богата на хранителни вещества и да е пропусклива. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, торф, пясък, малко количество угнил оборски тор. Поддържайте я влажна, но не и мокра, защото ако прекалите с поливането, корените ще загният. Избягвайте и другата крайност - засушаването, защото то също води до загиване на цветето. По време на растежа и развитието си, растението се полива през ден, а в горещите летни дни - всяка сутрин или вечер. 
Подхранвайте  в началото на активния сезон с течни торове, които съдържат азот, калий и фосфор. В останалия период е удачно торенето с торове (веднъж на 20 дни), които са богати най-вече на калий - той ще допринесе за богат и продължителен цъфтеж. По отношение на  заболявания и вредители годецията е устойчива. Сред вероятните неприятели на годецията са най-вече листните въшки, които се третират първоначално със силна струя чиста или сапунена вода. Ако това няма успех, се преминава към използване на съответните инсектициди. Ако почвата е твърде влажна и плодородна, е възможно вашата годеция да бъде нападната от попово прасе. Най-често срещаният проблем е загниването на кореновата система, което се причинява от преполиване и недренирана почва. Понякога самите семена биват атакувани от вирус, който ги уврежда и вследствие на това, се произвеждат растения с непривлекателен и деформиран вид. 


Както стана вече ясно, размножаването се осъществява чрез семена, които се засяват директно в градината и не е необходимо да правите разсад. Най-подходящото време за това е март или април месец. Препоръчително е да ги засеете на разстояние около 30 см и дълбочина 1-2 см, защото годецията не обича да бъде притискана и гъстото израстване на растенията ще пречи на доброто им развитие. Не пресаждайте покаралите растения, защото коренчетата им са изключително слаби и едно преместване би ги наранило и унищожило. Ето защо е важно да намерите най-подходящото за този вид цвете място, където то ще се установи трайно. Ако желаете, можете да засеете семената и в саксия, която да държите задължително навън, тъй като годецията успешно вирее на открито. 


Събирането на семена от годецията се осъществява след приключване на цъфтежа, като е необходимо да изчакаме около месец за узряването им и чак тогава да ги съберем. Сигурен показател за правилния момент е придобиването на кафяв цвят на цветните кутийки. Семената се държат на сухо и тъмно място през зимата. Любопитен факт е, че те запазват своята кълняемост за дълготраен период от време, срокът им на годност е от 3 до 4 години. За повече информация относно правилното събиране и съхранение на цветни семена, прочетете статия Как да съберем и съхраним семената на любимите цветя ? в този блог.


Три са основните фактори, оказващи влияние върху цъфтежа на годецията - слънцето, водата и премахването на прецъфтелите цветове. Към редовното поливане и слънчево местоположение, можем да добавим и препоръчителното месечно подхранване с течни торове за цъфтящи растения. Ако не искате вашата годеция да се развива на височина, можете да отрежете горните ѝ връхчета (методът се нарича "пензиране") и така освен разклоненията ще се увеличат и цветните пъпки за сметка на височината. 
Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com