Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята. Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Дамското сърце дицентра

Дамското сърце цъфти през пролетта

Невероятно е как природата е съумяла да създаде растение с толкова перфектна и съвършена форма, каквато е тази на цветовете на дамското сърце. То превръща градината в приказно място, от което струи романтичния полъх на пролетта. И тази атмосфера се запазва години наред, тъй като дицентрата е многогодишна. Приковава вниманието най-напред върху своите чудесни цветове във форма на сърчица и едва след това и върху перестите си листа, които придават допълнителна изящност на растението. Неговата родина откриваме в гористите местности на Северна Америка и Източна Азия, а в условията на нашите географски ширини го отглеждаме най-вече като градинско цвете, които цъфти предимно през пролетта.

Символика на цветето дамско сърце

Според езика на цветята дамското сърце символизира свободно и открито изразяване на чувствата, дълбоката и страстна любов между двама души, силната чувствителност към заобикалящия свят, състраданието и безусловна любов към всяко създание, връзката, която остава отвъд живота и смъртта и неумиращата любов.  Хубаво е да се замислим над цветното послание, което отправя това изящно цвете, а именно - всяка болка може да доведе до красота, ако си склонен да се справиш със своите емоции. 

Достатъчно е да оцениш себе си, избягвайки от неприятните чувства и хора, и запазвайки своята обич за тези, които те ценят, уважават и обичат истински. Да подариш това цвете се счита за романтичен жест и не само поради необикновената форма на цвета, говореща сама по себе си за посланието. А да го отглеждаш в градината си - това е радост за очите и нестихваща надежда за обич и красота. 

Бялото и червеното дамско сърце ли са най-впечатляващи?

От къде можем да закупим коренище или разсад дамско сърце?

Дамското сърце можем да си закупим от големите вериги, които предлагат продажба на семена, луковици и цветя, както и от цветарските онлайн магазини. Растението е студоустойчиво, цъфти през пролетта, като е възможно да повтори цъфтежа си през лятото. Освен в добре познатия розов и бял цвят, цъфти и в червено, като самият цъфтеж се задържа около две седмици.

Бялото дамско сърце се среща по-рядко

Хибридните видове дицентра са рядко срещани

Любопитен факт е, че съществува катерливо растение (Dactylicapnos macrocapnos), родом от Хималайте, чийто цветове в голяма степен наподобяват тези на дамското сърце (Dicentra scandens). Отглежда се на места с частнична сянка, студоустойчиво е и цъфти през лятото. Изисква повече пространство, защото се катери и увива, като израства на голяма височина. Цветовете са леко издължени, в жълти багри. Други интересни, нестандартни и рядко срещани у нас видове дамско сърце (част от които са хибридни и се предлагат в търговската мрежа предимно във вид на семена) са Dicentra "Burning Hearts", Dicentra "Ivory Hearts", Dicentra "Love hearts".

Засаждане на дамското сърце

Можем ли да засадим дамското сърце в саксия?

Най-подходящото място за отглеждане е това с частична сянка, която да предпазва нежните листа и възхитителните цветове от следобедното слънце. Силните ветрове могат да пречупят цветовете и поради тази причина трябва да изберем местоположение, което е защитено от такива. Засажда се предимно в градината, но е допустимо и отглеждането му в саксия. За постигане на по-голям декоративен ефект, могат да се засадят няколко корена един до друг, на разстояние 30-40 см помежду им.

Отглеждане на дамско сърце в градината

Дамското сърце обича водата

Дамското сърце обича водата, а редовното поливане удължава дълготрайността на цветовете. Въпреки това трябва да се внимава с напояването и в никакъв случай да не се прекалява, защото това ще доведе до загниване на корените. Във вегатативния период и по време на цъфтеж поливките трябва да са по-чести, но умерени. След преминаването на цъфтежа, то трябва да се полива редовно, но умерено, като не се пропуска напояването в по-хладните часове на горещите дни. Ако спрете да поливате през летните месеци, периодът на покой ще започне много по-рано и е възможно да се наруши жизненият цикъл на цветето.

Дицентрата се пресажда рядко

Почвата трябва да е въздушна, пропусклива и богата на хранителни вещества. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, листовка, угнил оборски тор. Поддържайте я влажна, но не и постоянно мокра. Подхранване обикновено не се прилага. Счита се, че дицентрата се чувства добре на един и същи терен до 5-6 години, като след това е необходимо да се пресади с цел разреждане и възобновяване. 

Дамското сърце се засажда в градината

Размножаване на дамското сърце

Размножаването става през пролетта или есента най-вече чрез разделяне на коренището или чрез вкореняване на стъблени резници. Най-лесният начин за захващане е чрез разделяне на корените, като се препоръчва след изваждането им да се оставят за няколко часа да изсъхнат и след това внимателно да се разделят и засадят на избраното място. Размножаването чрез резници също не е трудно, като вкореняването им отнема около 4 седмици - от основата на растението се взимат резници с дължина около 10 см, засаждат се направо в почвата и се покриват с буркан. Характерно за това растение е и саморазмножаването. 

Зазимяване на дамското сърце

С настъпването на есента надземната част постепенно започва да пожълтява, а след това и изсъхва. През зимните месеци дицентрата остава в пълен покой, а коренището успешно понася минусовите температури и презимува в земята. Хубаво е преди застудяването, като превантивна мярка, да сложим известно количество почва в неговата основа. Със затоплянето на времето през следващата пролет, цветето се събужда и покарва.

Дамското сърце е студоустойчиво

Стартиране на растежа на дамското сърце през пролетта

Опитните цветари съветват със стартиране на активния период да дадем сила на растежа, добавайки добре угнил оборски тор около растението, който ще окаже благоприятно влияние и върху цъфтежа. Дамското сърце е устойчиво по онтошение на вредители и заболявания. Единствените проблеми, които могат да се проявят, са свързани със загниване на коренището вследствие на преполиване или заддържане на вода в недренирана почва. 




Източници на информация: 
www.ehow.com,  www.garden.orgwww.hollowtreetales.wordpress.comwww.flowermeaning.com

Коментари

Популярни публикации

Доверете ми се и за графичния дизайн, които мога да създам за вас


Копирането и разпространението на съдържанието, без изричното цитиране и уведомяване на автора, е забранено!