вторник, 8 март 2016 г.

Дамско сърце


Изглежда невероятно как природата е съумяла да създаде растение с толкова перфектна и съвършена форма, каквато е тази на цветовете на дамското сърце. То превръща градината в приказно място, от което струи романтичния полъх на пролетта. И тази атмосфера се запазва години наред, тъй като дицентрата е многогодишна. Приковава вниманието най-напред върху своите чудесни цветове във форма на сърчица и едва след това и върху перестите си листа, които придават допълнителна изящност на растението. Неговата родина откриваме в гористите местности на Северна Америка и Източна Азия, а в условията на нашите географски ширини го отглеждаме най-вече като градинско цвете, които цъфти предимно през пролетта.


Стара японска легенда разказва за младеж, който се влюбил в красива и много богата госпожица. За да спечели любовта на девойката, той я ухажвал с множество подаръци. Най-напред ѝ подарил двойка от най-разкошните зайчета, за да ги отглежда като домашни любимци. След това, зареден с вяра и надежда, че неговата любов ще стане споделена, младият мъж ѝ дарил пантофки от най-скъпата коприна, но и това не впечатлило момичето. Отчаян и огорчен той похарчил последните си спестявания, за да ѝ подари най-прекрасните обици на света. Дамата взела и този дар, но не променила своето отношение и за пореден път отказала да се омъжи за него. Младежът знаел, че вече няма какво да ѝ даде, взел своя меч и сложил край на живота си, пронизвайки сърцето си. На мястото, където той умрял, изникнало цвете, познато в наши дни като "дамско сърце". Въздействието на това предание се засилва още повече, ако разгледаме съставните части на неговия цвят - ще получим двете зайчета, пантофките, обиците и пронизаното с нож сърце - невероятна илюстрация, нали ?


Повечето митове и истории, идващи от родните земи на дамското сърце, го свързват с нещастната и отхвърлена любов, но реално символиката на това цвете е красноречива и еднозначна. Дамското сърце означава свободно и открито изразяване на чувствата, дълбоката и страстна любов между двама души, силната чувствителност към заобикалящия свят, състраданието и безусловна любов към всяко създание, връзката, която остава отвъд живота и смъртта и неумиращата любов. Интересно поверие разкрива, че ако откъснеш клонче с разцъфнали се цветчета, и го поставиш в пазвата си, то несъмнено ще срещнеш очаквания любим човек. Да подариш това цвете се счита за романтичен жест и не само поради необикновената форма на цвета, говореща сама по себе си за посланието. А да го отглеждаш в градината си - това е радост за очите и нестихваща надежда за обич и красота. 


Растението е студоустойчиво, цъфти през пролетта, като е възможно да повтори цъфтежа си през лятото. Освен в добре познатия розов и бял цвят, цъфти в жълто и червено, като самият цъфтеж се задържа около две седмици. Най-подходящото място за отглеждане е това с частична сянка, която да предпазва нежните листа и възхитителните цветове от следобедното слънце. Силните ветрове могат да пречупят цветовете и поради тази причина трябва да изберем местоположение, което е защитено от такива. Засажда се предимно в градината, но е допустимо и отглеждането му в саксия. За постигане на по-голям декоративен ефект, могат да се засадят няколко корена един до друг, на разстояние 30-40 см помежду им.


Дамското сърце обича водата, а редовното поливане удължава дълготрайността на цветовете. Въпреки това трябва да се внимава с напояването и в никакъв случай да не се прекалява, защото това ще доведе до загниване на корените. Във вегатативния период и по време на цъфтеж поливките трябва да са по-чести, но умерени. Тук е моментът да отбележим, че след преминаването на цъфтежа, то трябва да се полива редовно, но умерено, като не се пропуска напояването в по-хладните часове на горещите дни. Ако спрете да поливате през летните месеци, периодът на покой ще започне много по-рано и е възможно да се наруши жизненият цикъл на цветето. Почвата трябва да е въздушна, пропусклива и богата на хранителни вещества. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, листовка, угнил оборски тор. Поддържайте я влажна, но не и постоянно мокра. Подхранване обикновено не се прилага. Счита се, че дицентрата се чувства добре на един и същи терен до 5-6 години, като след това е необходимо да се пресади с цел разреждане и възобновяване. 


Размножаването става през пролетта или есента най-вече чрез разделяне на коренището или чрез вкореняване на стъблени резници. Най-лесният начин за захващане е чрез разделяне на корените, като се препоръчва след изваждането им да се оставят за няколко часа да изсъхнат и след това внимателно да се разделят и засадят на избраното място. Размножаването чрез резници също не е трудно, като вкореняването им отнема около 4 седмици - от основата на растението се взимат резници с дължина около 10 см, засаждат се направо в почвата и се покриват с буркан. Характерно за това растение е и саморазмножаването. 


С настъпването на есента надземната част постепенно започва да пожълтява, а след това и изсъхва. През зимните месеци дицентрата остава в пълен покой, а коренището успешно понася минусовите температури и презимува в земята. Хубаво е преди застудяването, като превантивна мярка, да сложим известно количество почва в неговата основа. Със затоплянето на времето през следващата пролет, цветето се събужда и покарва. Оптните цветари съветват със стартиране на активния период да дадем сила на растежа, добавайки добре угнил оборски тор около растението, който ще окаже благоприятно влияние и върху цъфтежа. Дамското сърце е устойчиво по онтошение на вредители и заболявания. Единствените проблеми, които могат да се проявят, са свързани със загниване на коренището вследствие на преполиване или заддържане на вода в недренирана почва. Любопитен факт е, че съществува катерливо растение (Dactylicapnos macrocapnos), родом от Хималайте, чийто цветове в голяма степен наподобяват тези на дамското сърце (Dicentra scandens). Ето защо често се случва двете растения да се утъждествяват с едно и също наименование. Отглеждат се на места с частнична сянка, студоустойчиви са и цъфтят през лятото. Изискват повече пространство, защото се катерят и увиват, като израстват на голяма височина. Цветовете са леко издължени, в жълти багри. 


Други интересни, нестандартни и рядко срещани у нас видове дамско сърце (част от които са хибридни и се предлагат в търговската мрежа предимно във вид на семена) можете да разгледате в следващите снимки: Dicentra "Burning Hearts", Dicentra "Ivory Hearts", Dicentra "Love hearts".


В заключение на тази статия е хубаво да се замислим над цветното послание, което отправя това изящно цвете, а именно - всяка болка може да доведе до красота, ако си склонен да се справиш със своите емоции. Достатъчно е да оцениш себе си, избягвайки от неприятните чувства и хора, и запазвайки своята обич за тези, които те ценят, уважават и обичат истински. 
Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com