четвъртък, 24 март 2016 г.

Какво трябва да знаем за цъфтежа на цветята?


Цветята имат невероятната способност да се отблагодаряват за положените по тях грижи и внимание чрез своя цъфтеж. Всеки го очаква с нетърпение и всеки се надява любимото му цвете да го радва колкото може повече и продължително с красивите си цветове.


Може би на много от вас се е случвало да закупите прекрасно цъфтящо растение и скоро след това то да загуби своите цветове или след време изобщо да не придобие такива. И в този момент се появяват разочарованието и хилядите въпроси, но и от тази ситуация има изход. Факт е, че търговците полагат огромни усилия (най-вече чрез интензивната употреба на изкуствени торове), за да приведат съответното растение в отличен търговски вид за продажба и това е съвсем логично. Но по-важното е как да съумеем да запазим доброто състояние на цветето и да подсигурим до колкото е възможно здравото му развитие и цъфтеж. Пред тази задача се изправяме и когато отглежданите от нас цветя дълго са ни дарявали с чудесни цветове и неочаквано спрат да го правят. За да се справим с даден проблем, е необходимо да стигнем до причината, която го е породила и решението в повечето случаи ще се появи само. Ето защо е добре да бъдем информирани - в настоящата публикация ще разгледаме общите фактори, които оказват влияние върху цъфтежа на цветята и какво трябва да направим, за да се наслаждаваме на пленяващи цветове.Фактори, оказващи влияние върху цъфтежа на цветята

Нарушен или неосигурен период на почивка
На първо място е необходимо да се проучат характеристиките на отглеждания вид, какви са оптималните условия за добро развитие, какво "обича" и какво "не обича". Също така всеки вид си има своя период на цъфтеж и период на покой, и ние трябва да знаем през кое време от годината се осъществява единият и съответно - другият. Рядко се срещат цветя, които цъфтят непрекъснато и целогодишно, така че не очаквайте от отглежданите от вас растения да ви даряват постоянно с цветове. Чрез осигурен и ненарушен период на почивка, любимите ви цветя ще бъдат заредени с нови сили за развитие и цъфтеж. Цъфтежът изразходва огромно количество от силите и енергията на растението и то се нуждае от възстановяване, по време на което растежът и цъфтежът са спрени. Именно поради това се ограничава поливането, спира се подхранването и се намаляват осветлението и топлината. Много от летните цветя "заспиват" през зимата, а зимните - през летните месеци. Растенията обикновено дават своите знаци, че е дошъл моментът за почивка, като например - окапване или пожълтяване на листата, изтъняване на стеблата, изсъхване на цялата надземна част. "Събуждането" става със започването на следващия сезон, като се активира нормалния режим за съответния вид, най-напред чрез зачестяване на поливането. 

Липса на подхранване или преторяване
Подхранването на цветята е неизменна част от развитието им, без което те няма как да бъдат здрави и даряващи красота. То се осъществява чрез осигуряване на богата на хранителни вещества почва и чрез периодично торене, чиято честота зависи от съответния вид. Три основни елемента са включени в състава на подхранването и оказват изключително влияние върху развитието, а от там и върху цъфтежа - азот, фосфор и калий. Азотът стимулира ранния пролетен растеж, здравия зелен цвят, силните корени, стебла и листа. Фосфорът помага за образуването  на захар по време на фотосинтезата, която от своя страна насърчава растежа и укрепва стеблата, а калиийят регулира обмяната на веществата и стабилизира растението. Правилното торене е това, което не оставя "гладно" цветето,  и което не го пренасища с хранителни вещества. Хранителните елементи трябва да присъстват в съответстващото на нуждите на конкретния вид количество и затова е изключително важно да се запознаем с тях предварително. И двете крайности - липса на подхранване и преторяването, оказват неблагоприятно въздействие върху цъфтежа. За предпочитане са естествените методи за торене, за които можете да получите подробна информация в публикацията : Как да обогатим почвата за цветята с естествени средства? в този блог. 


Неподходяща почва или неправилно пресаждане
Неподходящата почва се свързва главно с наличието на вредители в нея и с несъответстващата ѝ киселинност спрямо нуждите на растението. Винаги използвайте обезпаразитена почвена смес, като не пренебрегвайте и прилагането на превантивни мерки и след засаждането на цветето. Пример за такива мерки е поливането с много слаб разтвор на калиев перманганат във вода, който ще послужи за дезинфекция (внимателно и последователно пуснете няколко кристалчета в 2 л бутилка с чиста вода до постигане на бледорозов цвят на водата).
Какво представлява киселинността на почвата? Киселинността е непосредствено обвързана с химичните, физичните и биологичните процеси в почвата, която от своя страна реагира по относително еднакъв начин и нейната реакция се обозначава с показателя pH. Този индекс (рН) отразява концентрацията на водородни йони в почвения разтвор и според количеството им реакцията може да бъде: неутрална (рН = 7), кисела (pH<7) и алкална (pH>7). Киселинността е важна за усвояването на хранителните вещества на почвата, а от там и за развитието и цъфтежа им. Така, например, растение, което обича кисела почва няма да вирее и да цъфти нормално в друг вид почва. Следователно, трябва да разучим добре в каква почва се чувства най-добре цветето, преди да го засадим.
Неправилното  пресаждане се изразява в преместване на растението в неподходящо време - температурно (в горещини или студове) или сезонно, в погрешен избор на размер на саксията (много голяма или много малка), в засягане или унищожаване на кореновата система при пресаждането.


Недостиг на светлина или твърде много светлина
Светлината е тясно свързана с процеса фотосинтеза, затова нейната липса или прекалена сила биха оказали негативно влияние върху развитието и цъфтежа. Всички цъфтящи растения имат нужда от светлина, като задължителната дневна доза е не по-малко от 10-12 часа. Тъй като през зимните месеци денят е по-къс, слънчевата светлина може да се замени с изкуствена. Имайте предвид, че най-много светлина влиза от южния прозорец, след това от източния, западния и северния. Препоръчва се избягването на пряката слънчева светлина.

Горещина или ниски температури
Температурата е основен фактор за развитието и цъфтежа. Общото правило е, че топлината стимулира и повишава цъфтенето, но горещината води до прекратяването му, както и до  завяхване на растението. От друга страна, понижаването на температурите забавя жизнените процеси, а падането на термометрите под определени градуси причинява измръзване и съответно загиване. Растенията биват топлоустойчиви, студоустойчиви и топлолюбиви и според изискванията на вида, когото отглеждате, е необходимо да осигурите оптимални температури, за да се чувства добре и да ви радва продължително с цъфтеж. Имайки предвид климата у нас, е задължително прибирането на чувствителните към ниски температури растения, в помещения със средни температури, къде ще бъдат защитени от зимните външни условия и ще бъдат запазени до настъпването на пролетта.


Преполиване или засушаване
И тези две крайности трябва да бъдат избягвани, ако желаем да получим силен цъфтеж. Преполиването води до загниване на корените, а от там и често до загиване на самото растение. Прекомерното количество вода причинява и опадане на цветните пъпки. Отсъствието на напояване или рядкото поливане лишава цветето от необходимите хранителни вещества, то остава "гладно" и спира своето развитие. Дори и да се стигне до цъфтеж в тези ситуации, то той е оскъден и неприветлив. Затова проучете внимателно предпочитанията относно водата на вида, когото притежавате. Важно е да отбележим още, че по време на почивката на растенията е желателно рядкото поливане. Към тази група фактори е хубаво за прибавим и влажността на въздуха, като необходима предпоставка за доброто състояние на редица видове (най-вече за тези, които в естествената си среда виреят във влажните тропически гори). В домашна среда влажността на въздуха се увеличава най-често чрез използването на пулверизатори и чиста вода.Преместване на саксията
При някои видове преместването на саксията им след като пъпките са вече образувани, води до тяхното падане и така се прекратява цъфтежът. Ето защо не бива да променяте местонахождението на растението след като забележите, че процесът на пъпкообразуване е вече започнал. Типичен пример за такъв вид е коледарчето (коледничето).

Възраст на растението
Възрастта на растението също е определящ фактор за цъфтежа. Младите растения при някои видове не цъфтят през първата година от развитието си и това е нормално за тях. Старите растения понякога загубват способността си за цъфтене и за да запазите вашето цвете е добре навреме да вземете резник от старото растение и да го вкорените. Така ще подновите растението и няма да го загубите. Относно вкореняването, можете да получите изчерпателна информация в публикацията Размножаване на растенията чрез вкореняване на резници в блога


Вредители
Вредителите оказват пагубно влияние не само върху цъфтежа, но и върху цялостното състояние. Те могат да засегнат както надземната част на цветето (листа, стебла), така и кореновата система и своевременната защита или третиране биха спасили растението. Търговската мрежа изобилства от различни препарати за борба с вредителите, но ако желаете да приготвите домашни рецепти, даващи успешни резултати, то прочетете статията Как се прави сапунена вода за цветя? в този блог.


Неправилно подрязване на растението
Неправилното подрязване на растението се свързва с неправилния момент за извършване на резитба, прекалено изрязване на клонките или неизвършване на такава. Ето защо е задължително да бъдем наясно дали, кога, как и колко се подрязва отглеждания от нас вид. 
Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com