понеделник, 21 март 2016 г.

Цветята на нощта


С настоящата статия ще се потопим в красотата на тъмната част от денонощието и ще останем удивени и очаровани от приказната атмосфера, която могат да създадат растенията, цъфтящи по това време. Наистина има огромна доза магия в настъпването на нощта и събуждането на цветната градина в тъмнината. И не е необходимо да бъдеш вълшебник, за да я създадеш  - достатъчно е да засадиш някои от специфичните видове и да се насладиш на завладяващия им аромат и пленителната им изящност. 

 Бругманзия (Brugmansia)
Бругманзията е известна още като Датура и расте под формата на малко дръвче или храст. Заради формата на цветовете си, достигащи до 20 см дължина, е наричана още "ангелски тромпет". Произхожда от Южна Америка и е характерна с това, че с идването на нощта тя започва да излъчва невероятно силен аромат, сравняван с тропически парфюм и привличащ насекоми и малки птици. През деня също можем да усетим приятния мирис, но в никакъв случай неговата интензивност не може да се сравни със завладяващия аромат през нощта, който се долавя и от далечно разстояние. За нашия климат е препоръчително да се отглежда в саксия, която да се прибира през зимните месеци. Важно е да се отбележи, че всичките части на растението са отровни. Грамофонче (Ipomoea alba)
Това растение е известно още като "лунно цвете" и представлява катерещ се вид с красиви бели цветове. В естествената си среда (субтропичните ширини) е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. С настъпването на нощта цветовете му се разтварят и отделят силен аромат. Тубероза (Polianthes tuberosa)
Туберозата е нежно цвете, завладяващо с чудесен нощен аромат, носещ се от белите му дълготрайни цветове. Изключително ценно е за парфюмерийната индустрия. У нас се отглежда трудно, защото е силно чувствително към студове и ниски температури, но въпреки това летните месеци формират добри условия. Опитните градинари съветват да засадите грудки от това растение в саксия през есента и да я държите у дома през зимата. Със затоплянето на времето можете да го пресадите в градината или да го оставите в саксията. 
Нощен флокс (Zaluzianskya capensis)
Произхожда от Южна Африка и дарява силен нощен аромат, който съчетава в себе си уханията на мед, ванилия и бадеми. Цветовете му са бели и се отварят през нощта, а през деня са затворени. Привлича пчели и пеперуди, отличен вариант е за декориране на алеи и пътеки.Декоративен тютюн (Nicotiana alata)
Наричано още "жасминов тютюн", това растение е отглеждано заради негова декоративна стойност и аромата му през нощта. Повечето видове цъфтят в късния следобед и вечерта. Цветовете са звездовидни, издължени (като тромпет) и привличат силно нощните пеперуди. Съществуват видове в различни цветове, сред които бели, лилави, розови, червени и зелени, а някои от тях наподобяват уханието на фрезията. Растението е отровно и за разлика от обикновения тютюн, не се консумира.Нощен жасмин 
Нощният жасмин е вечнозелен храст, известен още като "кралицата на нощта". Израства на височина до 4 метра и цъфти през нощта, отделяйки силен аромат, като от него още по изгрев слънце няма и следа. Това растение, произхождащо от Източна Индия, може да се отглежда и в саксия, но навън. И въпреки че е отровно, то присъства като неизменна част от всяка ароматна градина, не толкова заради декоративни качества, а поради уханието, усещащо се дори и на 20-30 м разстояние. Нощна красавица (Mirabilis jalapa)
Червените, розовите, белите или жълтите цветове на нощната красавица разцъфтяват с пълна силна в късните следобедни часове. Освен че са атрактивни на вид, те са изключително ароматни - разпръскват ухание, наподобяващо това на лимона. Позната е още и под името Мирабилис и е лесна за отглеждане. Любопитен факт е, че от един корен могат да се появят различно обагрени цветове. Вечерта иглика (Oenothera biennis)
Както се досещате от наименованието, Вечерната иглика цъфти само през нощта, като приковава погледите върху себе си със своя блясък в тъмнината. Произхожда от Северна Америка и е известна със своите лечебни качества. Маслото от вечерна иглика притежава редица положителни свойства, оказващи благоприятно влияние върху хормоналната и нервна система на човека, заздравяването на рани и облекчаването на болки с различен произход, подмладяването и регенерацията на кожата. Йонотера (Oenothera)
Това е лесно за отглеждане тревисто растение, което цъфти вечерно време, като е възможно да го видим с отворени цветове и през деня само при мрачно време. Цветовете са едри и ароматни. Йонотерата е известна още като "нощна свещ". Матиола (Matthiola incana)
Матиолата е прекрасно цвете, което цъфти през нощта и носи възхитителен сладък аромат.  Среща се в различни цветове, като всеки един от тях е различен аромат. Студоустойчива е и е лесна за отглеждане. Можете да я засадите в градината или в сандъчета. Уханието на познатата още като "нощна виолетка" или шибой матиола драстично се усилва с настъпването на нощта. Вечерница (Hesperis matronalis) 
Наименованието на това растение произлиза от това, че ароматът му става интензивен с настъпването на вечерните часове и нощта. Цъфти в бледи кичести цветове - бяло, лилаво.


Хемерокалис (Hemerocallis citrine)
Хемерокалисът е красиво многогодишно растение, чийто лимонов аромат се усилва през нощта. Цветовете му са жълти и големи, а стеблата удължени. Не е капризен по отношение на отглеждането.

Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com