събота, 6 февруари 2016 г.

Как да направим саксии за цветя от автомобилни гуми?


Рециклирането на стари вещи винаги е било интересно и най-вече полезно занимание. Чрез него се вдъхва нов живот на предмети, които вече не могат да бъдат използвани по обичайното им предназначение. Освен това, то е полезно за околната среда и най-вече е отличен вариант за спестяване на парични средства. В настоящата публикация ще разгледаме как с малко труд и творческа мисъл можем да преобразим старите автомобилни гуми, които са извън употреба, в красиви градински саксии.Идея № 1
Ще започнем с най-лесния и бърз начин за създаване на саксия от автомобилна гума. Единственото, с което ще трябва да се снабдите е стара гума, малко камъчета за дренаж, почва и любимите ви цветя. Ако желаете да придадете цветно настроение, то към списъка на необходимите продукти, ще трябва да добавите и цветните бои (може да ползвате и цветен спрей), с които ще оцветите гумите.  Изберете подходящо място в гадината, където саксията ще остане за постоянно, защото след като се напълни с почвената смес, нейното преместване ще се усложни. Поставете я в хоризонтално положение на равна повърхност и запълнете долната част с камъчета, след това изсипете приготвената почвена смес и изравнете нивото. Саксията е готова за засаждане. 
Ако саксиите бъдат подредени една върху друга, то тогава ще трябва върху дъното на горните да поставите найлон във вътрешната част и да повторите гореописаната процедура. 

Идея № 2
За реализирането на тази идея ще са необходими: стара автомобилна гума, остър нож, шило, ръкавици и дълго дебело дърво (което ще послужи за лост). Преди да се заловите за работа, сложете ръкавиците. Най-напред направете дупка с шилото върху външната страна на гумата и след това с помощта на острия нож я разширете. Започнете да разрязвате и когато разрезът стане достатъчно голям, прокарайте дървото през него, което от своя страна ще ви помогне да повдигнете горната част на гумата и така ще улесни разрязването ѝ докрай. В следващото видео можете да проследите описания процес на работа и нагледно:


Идея №3
Със следващата идея ще затрудним малко горепосочения пример, но за сметка на това крайният резултат е много по-красив и удивителен. Нужни ще ви бъдат: автомобилна гума, остър нож, ръкавици, тебешир или креда (или друг материал, с който можете да оставите следи върху гумата), чаша или друг кръгъл предмет (който ще използвате като шаблон). С тебешира очертайте кръг в близост до вътрешната част на гумата - той ще ви служи като ориентир за следващите стъпки. С помощта на чаша отбележете кръговете, с острия нож направете разрезите откъм вътрешната част на гумата и премахнете излишното парче. 
След това продължете разрезите до средата на кръговете. С малко повече сила и търпение, обърнете гумата наобратно, като страната с шарките остане във вътрешната част на бъдещата саксия. 
Ако желаете да придадете друга форма, то тогава очертайте не кръгове, а друг вид шаблон, например - триъгълници. Ето и крайния резултат:


Идея № 4
Лесно изпълнимо предложение с изящен ефект. Необходимите материали са: автомобилна гума, остър нож, лепило, боя, дървена плоскост. За по-добра прецизност можете да използвате тебешир или креда и да очертаете предварително два правоъгълника, започващи от най-висока част на гумата, като оставите разстояние помежду им (това разстояние ще представлява дръжката на саксията). Не разрязвайте докрай гумата, както и долната страна на правоъгълниците, защото целта е те да бъдат обърнати наобратно и да се залепят за дървената плоскост (за още по-добра визия, могат да се изработят и крачета за нея). Премерете добре разстоянията от дръжката до крайните точки на разрезите - те трябва да бъдат симетрични и еднакви по дължина и за двете страни. Можете да боядисате саксията в избрания цвят и след като изсъхне да напълните дъното с почвена смес и да засадите желаното цвете (в този случай пробийте дупки на дъното, за да осигурите оттичане на водата) или да поставите друга саксия в нея с подходящ размер.


Идея № 5
Тази е идея е насочена към всички, които биха искали да прикрепят саксията, направена от гума, за стената или да създадат свободно висяща саксия. Подходяща е най-вече за летния сезон, като допълнение на екстериора - декориране на беседки, тераси и др. Поставете гумата в изправено положение и в долната ѝ част пробийте дупки. Осигурете дренаж, изсипете нужното количество почва и засадете избраните цветя. Лесно ще окачите саксията към стената, като използвате здрав и голям пирон, но не се препоръчва да се полива на това ѝ местоположение. Използвайте синджир или верига, за да закачите саксията (например, за клон на дърво), като двата края на синджира свържете с S-образна кука. 


Идея № 6
Тази идея е за създаване на различни животни от гуми и може би е най-трудната, защото се изисква повече умения и креативност. Но със сигурност с упоритост, труд и търпение, бихте създали истински шедьоври за вашата градина. А вдъхновение можете да почерпите от следващите примери за сръчност и вероятно известна доза талант:

Използвана информация и снимков материал: http://www.fabartdiy.com/http://diyshowoff.com/,