понеделник, 22 февруари 2016 г.

Астилбе


Чудели ли сте се някога с какви цъфтящи растения можете да засадите сенчестите места във вашата градина? Ако отговорът е да, то настоящата публикация е предназначена точно за вас и ви представя едно интересно и привличащо погледите решение. Астилбе е многогодишно растение с красиви, колоритни и наподобяващи пера цветове, което лесно може да озари тъмните кътчета от вашия двор и да ги превърне в приказно и чудесно място. В превод името му означава "много блясък" и напълно съответства на високата му декоративна стойност, обхващаща зелените лъскави листа и внушителните цветове, които създават изтънчената атмосфера около себе си.


В естествената си среда вирее по проломите и гористите местности на Северна Америка, Европа и Азия, където климатът е хладен и влажен. Именно тези условия са го адаптирали към сянката и умерените температури. Ето защо можете да засадите астилбе в сенчестите места на вашата градина и да се радвате на запленяващия килим от бели, розови, червени, сини, оранжеви и лилави цветове през летните месеци. Съществуват около 25 разновидности и стотици хибриди, като част от тях могат да достигнат 1,20 м височина, а други видове-джуджета - до 30 см. Освен със своята изящност, растението впечатлява и с некапризния си характер и лесното си отглеждане. Правилният момент за засаждане е през пролетта или есента. Можете да засадите астилбе директно в почвата през пролетта, като изчакате времето да се затопли и да отминат рисковете от слани и студове, а цъфтежът ще започне през юни месец. Другият вариант е да го направите след преминаването на силните горещини, през ранната или средна есен, а цъфтежът ще се появи през следващата година. Прекрасното астилбе се чувства най-добре в градината, но се допуска и отглеждането му в саксии. Студоустойчиво е, като се счита, че издържа на температури до -20°. Смело можем да заявим, че предпочита хладното и влажно лято пред горещините. 

             
Най-благоприятното местоположение е това с частична сянка. Имайте предвид, че пълната сянка ще намали цъфтежа. Допуска се засаждане и на слънчеви места, но тогава напояването трябва да се увеличи многократно. Сухата почва, горещото време и силно огряващото слънце са най-лошите условия за отглеждане на това растение и те биха го унищожили. Поради тази причина намерете място, на което да има сянка поне през половината от деня. Важно е почвата да е добре дренирана, защото пропускливостта ѝ е задължителен фактор за добрия растеж, тъй като астилбето обича много вода и ако тя се заддържа, то неминуемо ще се стигне до загниване на корените. Освен това почвената смес трябва да е богата на хранителни вещества, като можете да добавите  горска почва, която да внесе лека киселинност в нея. 


Редовното поливане е от изключително значение за развитието и цъфтежа на красивото астилбе. Не допускайте в никакъв случай засушаване на корените. В зависимост от падащите валежи и състоянието на почвата, се определя моментът за напояване. Съветът на опитните градинари е да се полива през няколко дни обилно, отколкото да се полива всеки ден по малко. При високи температури поливайте два пъти дневно - сутрин и вечер. Подхранването трябва да се приложи най-много два пъти за сезон, като е задължително почвата да бъде мокра, а самото торене да се извършва рано сутрин или вечер, когато температурите са по-ниски от тези през деня. Ако корените на цветето се покажат над повръхността на земята, то незабавно добавете още един слой почва и ги покрийте. Хубаво е всяка пролет да се извършва разделяне на корените и съответно пресаждане на растенията, за да се избегне тяхното задушаване и оплитане. Подрязването на растението се осъществява в края на есента, когато стъблата придобият кафяв цвят и изсъхнат - то ще стимулира растежа през следващата година и ще придаде нов вид и сила на нежното астилбе. 


Най-лесният метод за размножаване е чрез разделяне на корените - те се подрязват леко (особено, ако са много дълги) и се потапят за няколко часа в кофа с чиста вода. След това се засаждат на избраното място, като се изкопава дупка, с дълбочина равна на удвоения размер на корените (обикновено 10-15 см дълбочина). Уплътнете добре почвата около основата на растението и полейте обилно. Препоръчва се за постигането на по-добър ефект, да ги засадите на разстояние около 30 см едно от друго. Освен това можете да ги разположите на групи - в ъглите на градината по 5 или повече броя или между вечнозелените храсти или други растения (например, хортензия, хоста и др.). Астилбето е устойчиво по отношение на заболявания и вредители. Изключително подходящо е за засаждане около поточета или изкуствени езерца и би било едно чудесно допълнение към шадравана във вашия двор, придавайки му цвят и стил. Любопитен факт е, че, растението привлича пеперуди, а откъснатите цветове могат да се използват в аранжировката на букети или пък да бъдат запазени, като се изсушат.

                                   
             Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com