понеделник, 15 февруари 2016 г.

КлеродендронВ настоящата публикация ще се потопите в света на прекрасните и екзотични клеродендрони. Родът, към който те принадлежат, обхваща повече от 400 вида, които произхождат от тропическите и субтропическите части на Африка и Азия. В естествената си среда клеродендроните растат под формата храсти, лиани или дървета, а у нас се отглеждат като саксиини цветя. Любопитен факт е, че наименованието "клеродендрон" в превод означава "дърво на съдбата", като е известно още под названията "невинна любов" или "волкамерия".  Очарователните растения впечатляват със своя обилен цъфтеж и носят интересна символика - вярва се, че даряват щастие и сполука в дома - достатъчни причини да ги обичаме и да им се радваме.


Клеродендронът е топлолюбиво растение, което не понася студовете и сланите. Счита се, че горещините и температурите над 30° не биха го увредили, но при такива под 5° има реална опасност от измръзване. Подходящото местоположение е това, което е добре огрявано от слънцето, като за предпочитане са местата със следобедна сянка. Задължително е да избягваме директните слънчеви лъчи. Възприето е, че на колкото по-светло място се намира саксията, толкова по-силен ще бъде и цъфтежът, който от своя страна започва през пролетта и продължава през цялото лятото. Освен от топлина и светлина, клеродендроните се нуждаят от свеж въздух. Ето защо е наложителното честото проветряване, ако ги отглеждаме в затворение помещения. Растенията се чувстват отлично в условията на висока въздушна влажност и поради това се препоръчва периодичното им пулверизиране с чиста вода.


В нашата страна цветарите поначало и при възможност отглеждат своите саксии с клеродендрони навън през летните месеци, като ги прибират с настъпването на есента в помещения с хладни температури (около 10°). През зимния сезон настъпва период на покой, по време на който поливането и количеството светлина се ограничават, а торене не се прилага. Целта е растението да получи почивка и да възстанови силите си за новия сезон, който започва през следващата пролет. Възможно е листната маса да опадне частично или изцяло, но това не е повод за безпокойство, тъй като със затоплянето на времето ще покарат нови листа.


По време на активния етап осигурете редовно напояване. Клеродендронът обожава влагата и обилните поливки, но бъдете внимателни да не прекалите с тях и не позволявайте водата да се заддържа в почвата, защото това ще доведе до развитието на гъбични заболявания и последващо загниване на кореновата система. Не допускайте и другата крайност - засушаването, защото то също причинява увреждане. Следете състоянието на горния слой на почвата - ако при разравяне е сух, това означава, че е дошъл моментът за напояване. Заедно с поливката се осъществява и подхранването - през пролетта и лятото (от април до август) се тори веднъж на 2-3 седмици с течни торове, които съдържат макроелементите: азот, калий и фосфор, и микроелементите: желязо, цинк, манган, магнезий, мед, бор, молибден.


Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и да е с добър дренаж. Примерната смес е съставена от листовка, торф, пясък и угнил оборски тор. Удачно е добавянето на малко количество кисела почва, каквато е горската. Клеродендронът се пресажда всяка година през пролетта, като най-важното в този процес е подмяната на старата почвена смес с нова такава. Можете да засадите растението в същата саксия, ако тя е с подходящ размер спрямо състоянието на кореновата система и надземната част или в противен случай - да използвате по-голяма.


Подрязването при клеродендроните стимулира сгъстяването им и ги превръща в красиви и плътни храсти. Те растат изключително бързо, като максималната им височина в естествената среда е около 13 м, докато в саксия достигат до 3 м. Практиката показва, че най-удачният момент за резитба е пролетта или есента. Опитните градинари споделят, че подрязват клеродендроните си през есента с цел  да насърчат образуване на нов растеж през следващия активен сезон. Общото правило е да намалим дължината на всяко стъбло с 1/2, като отрязаните стъбла можем да използваме за размножаване.


Размножаването най-лесно се осъществява чрез вкореняване на резници в почва или във вода и е най-успешно през пролетта и началото на лятото. Резниците се взимат от връхните стъбла на здраво майчино растение, като разрезът е диагонален и над листен възел. Трябва да са с дължина 10-15 см. Премахват се долните листа и се оставя една двойка от горните. Обикновено се вкореняват за около 2 седмици в съд с вода или се засаждат направо в почвена смес (торф и пясък), като се покриват с буркан. Факторите, които благоприятстват процеса, са топлината (температури 15-18°) и влагата - поливайте периодично по малко, като избягвате мокренето на самите резници. Именно чрез захлупването им с буркан се създава парников ефект, който поддържа нивото на влажността. Същият резултат можете да получите и ако поставите саксийката в разрязана на половина пластмасома бутилка, след което да залепите частите ѝ с тиксо и да я затворите с капачката. Появата на новите листенца е знак за наличие на коренчета. Изчакайте известно време и започнете да отваряте за няколко часа своебразния парник, за да могат нововкоренените резници да се климатизират. След около месец можем да пресадим младите клеродендрони в по-големи саксии и да започнем да ги третираме като възрастни растения.


Нека разгледаме и най-често срещаните пробреми при клеродендроните. Ако листата им имат неприветлив вид, пожълтяват и скоро след това падат, това означава, че сте прекалили с поливането. Решението е да оставите почвата да се засуши за известно време и да продължите с регулираното напоявате. Липсата на цъфтеж може да се дължи на доста причини - недостиг на хранителни вещества или преторяване, неосигуряване на период на покой или през зимата растението е било изложено на топли температури, оскъдна светлина, нужда от пресаждане. Пъпките падат при студено време или резки температурни разлики, сух въздух, дълготрайно засушаване на почвата, тъмнина. Сред възможните вредители са листните и щитоносните въшки и акарите. Опитайте да се преборите с тях най-напред с естествени средства, като пример за такова средство е сапунената вода, за чието действие и приложение можете да се информирате в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в този блог. Ако това не помогне, използвайте инсекцитиди. При преполиване или неотцедлива почва се развиват гъбични инфекции, които причиняват загниване.


Като завършек на статията ще се запознаем с едни от най-разпространените видове клеродендрон. Клеродендрон Томпсън (Clerodendrum thomsoniae) произхожда от земите между Камерун и Сенегал и представлява вечнозелена лиана с овални зелени листа и цветове в грациозната комбинация от червено и бяло. Към този вид приспадат Clerodendrum thomsoniae "Delectum", характеризиращ се с цикламени и розови цветове, и Clerodendrum thomsoniae "Variegatum", който впечатлява с листа в зелено и бяло и типичните цветове в бяло и червено.

   

Clerodendrum splendens привлича със своите червени цветове. Произхожда от западните части на Африка и за него се счита, че е по-чувствителен към ниски температури в сравнение с останалите видове. 


Clerodendrum ugandense или така известният "угандийски клеродендрон" ни покорява със сини или лилаво-бели цветове, от които излизат дълги тичинки в същите багри. 


Clerodendrum bungei се отличава с големи ароматни листа и нежни цветове в розови и лилави нюанси.  


Clerodendrum paniculatum не е подходящ за отглеждане в саксии, тъй като достига големи размери. Той украсява градината, като често се засажда в близост до огради, алеи или пътеки. Притежава оранжеви цветове. За нашия климат е удачно с настъпването на есента да направим сериозна резитба, след което да го пресадим в саксия и така да прекара зимата, прибран у дома. 


Clerodendrum fragrans (C. philippinum) е спиращ дъха клеродендрон с ароматни бели цветове, които приличат на безброй малки розички, събрани в съцветие. Първата ми асоциация, когато го видях, беше сравнението му с едно от любимите ми мушката от сорта Rosebud и по-точно с Appleblossom Rosebud. Този атрактивен вид достига височина до 1,5 м. 
Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com