петък, 29 януари 2016 г.

Кампанула


Кампанулата (Campanula isophylla) е невероятно растение с нежни цветове, което ни дарява с буен цъфтеж от пролетта чак до настъпването на хладните есенни дни. Нейната родина е красивата Италия и именно заради това често е наричана "италиански камбанка", но тя се свързва и с други имена - Витлеемска или Йерусалимска звезда, звездовидна камбанка и др. 


В нейната естествена среда, кампанулата расте по южните скали на италианските Алпи, създавайки впечатляващи висящи килими от гъсти цветове. Със следващите снимки се пренасяме в западните части на Италия, областта Савона в Лигурия (червеният знак на първата снимка показва ориентировъчно къде се намира областта) - ето че дори и в скалите намира своето място, което ѝ дарява живот, а тя удивлява и предизвиква хиляди усмивки!


Името ѝ в превод от латински означава "малка камбанка" и се среща в два цвята - бял и син, стигащ до нюансите на лилавото, а всичките ѝ листа са еднакви - сърцевидни и зелени. Интересното е, че бялата кампанула е наричана "девойка", а синята - "момък". Изключително лесна е за отглеждане, многогодишна е, расте много бързо и привлича силно вниманието с нестихващия си цъфтеж и форми. Ето защо е любимка на много градинари и се отглежда предимно като саксийно цвете. Подходяща е за засаждане във висящи саксии или в обикновени саксии, които се поставят на височина, защото така изглеждат най-добре падащите водопади от цветове.


Кампанулата обича светлината и топлината, но най-удачни за нея са местата със следобедна сянка, която ще я предпази от горещините през летните месеци. Трябва да бъде защитена още от вятър и дъждове. Необходимо е да се поддържа влажността на почвата, особено, когато израства, но в никакъв случай не допускайте преполиване и заддържане на вода, защото те ще доведат до загниване на корените. Осигурете ѝ богата на хранителни вещества почва, която да е добре дренирана (ако почвата е много кисела, можете да добавите малко вар). Добре ѝ се отразява и пулверизирането с чиста вода.


Премахвайте веднага прецъфтелите цветове и ще видите как много скоро те се заменят с нови пъпки. Периодът на цъфтеж обикновено приключва с идването на есента и тогава трябва да се подготви за зимния период, през който почива. Отрежете старите цъфтящи клони до основата. През зимата оставете кампанулата на хладно място, с температури около 4 градуса, но не повече от 10 градуса, защото високите зимни температури ще съкратят цъфтежа през следващия сезон на цъфтене. Ограничете поливането до веднъж на 2-3 седмици.


Размножаването е лесно и става или чрез делене на корените, или чрез резници. Вземете резник, дълъг около 5 см и състоящ се от поне 3-4 двойки листа и го засадете в почвена смес в малка саксийка, като оставите само горните листа. Полейте добре и покрийте саксийката с прозрачно фолио, като я оставите на топло място със средна светлина. Резникът ще се вкорени за около 3 седмици. Методът на размножаване чрез разделяне на корените е много по-бърз и лесен - извадете растението от саксията, внимателно отделете част от корените и ги засадете в друга саксия, а останалите върнете на мястото им. За да се приложи този способ, е необходимо цветето да бъде гъсто, здраво и много добре развито.


Кои са често срещаните проблеми при кампанулата и как да ги разрешим ?
Кампанулата обича водата, но когато почвата задържа твърде много вода, почти сигурна е появата на гъбични заболявания по растението. Решението е използване на подходящ фунгицид, който лесно може да бъде намерен в търговската мрежа, но и задължително пресаждане на цветето в нова и суха почва. Ако листата пожълтяват и изсъхват, то това е причинено от прекалено много вода, светлина или подхранване. Съобразете изискванията за правилна грижа относно горните фактори и състоянието ще се подобри. Ако растението е с дълги и висящи стебла, но са без цвят, то е изложено на прекомерна топлина и решението на този проблем е да го предпазите от горещите и директни слънчеви лъчи. Листните въшки са възможен вредител по кампанулите, но и за тях има решение - напръскайте растенията с инсектицид, като преди това можете да пробвате сапунена вода за справяне с проблема (за повече информация относно направата на сапунена вода, прочетете : тук ).

Снимката е предоставена от Нина Иванова 
Снимката е предоставена от Нина Иванова 
Снимката е предоставена от Нина Иванова 

Други видове кампанула: 

Campanula elatines, Campanula fragilis, Campanula garganica и 
Campanula pyramidalis

Campanula portenschlagiana / muralis, Campanula poscharskyana, 
Campanula persicifolia и Campanula carpatica

Campanula 'Plena' (Campanula x haylodgensis): 
Използвана информация и снимков материал: http://forum.flowersnet.info/www.google.com