петък, 8 януари 2016 г.

Как да запазим цветята в букетите свежи за по-дълго време?


Съществуват лесно приложими хитрини, с които можете да удължите живота и свежестта на вашите букети, без значение дали букетът е подарък или е направен от любимите ви градински цветя. 

Кога и как да отрежете цветята?  Отрежете градинските цветя сутрин или вечер, когато стъблата са пълни с вода. Обедните горещини се оказват стресиращи за растенията и когато се откъснат по това време, ще загубят устойчивостта си. Избягвайте цветята, които са напълно разцъфнали или тези, чийто цвят няма да се задържи още дълго - най-подходящи са тези, които започват да цъфтят, т.е пъпката на цветето се е разтворила, показвайки цвета му. Винаги използвайте добре подострен нож или градинарска ножица. Отрежете под наклон, защото така стъблото няма да опира на дъното на вазата и ще се улесни поемането на вода. Ако стъблото на цветето отделя специфичен сок, то рязането трябва да се осъществи под вода. Колкото може по-скоро след отрязването на цветето, го поставете в съд с чиста гореща вода на свежо и тъмно място (за няколко часа или най-добре за цяла нощ). Молекулите на топлата вода ще се придвижат по-бързо по стъблото нагоре, а цветята в хладния въздух ще загубят по-малко вода - съчетанието на тези ефекти ще допринесе за увеличаване на живота им.


Каква ваза да изберем?  Размерът на вазата трябва да бъде съобразен с размера на отрязаните цветя - достатъчно широка и дълбока, за да позволи  добра циркулация на въздуха. Не пълнете вазата с вода догоре. 


Как да подготвим отрязаните цветя ?  Премахнете всички листа от долната половина на стъблата, така че във водата да няма листа, и отново подрежете стъблата отдолу. Препоръчва се вазата с цветя да се държи в хладно помещение, да не се излага на директни слънчеви лъчи или на много ниски температури, както и да се държи далеч от източници на топлина. Някои цветя загубват своята свежест и увяхват по-бързо, ако са поставени с други видове цветя или в близост до плодове. Сменяйте водата всеки ден и подрязвайте стъблата на цветята, за да запазите свежестта на букета. Препоръчва се комбинацията от топла вода и хладен въздух. 


Методи за запазване свежестта на букета:
Сипете във водата 1/4 чаша сода или друга газирана напитка, в която има захар - захарта ще запази цветовете за по-дълго време, а ако вазата е прозрачна и искате да запазите водата чиста, то използвайте чиста напитка сода. Същият ефект ще се получи и ако сложите само захар във водата. 

      

Едно пръскване на цветята с лак за коса би запазило цветовете така, както лакът за коса пази вашата коса. То се извършва на крачка разстояние от вазата, върху обратната страна на листата и венчелистчетата. 


Смесете 2 супени лъжици ябълков оцет с 2 супени лъжици захар и ги добавете към водата във вазата преди да поставите цветята в нея. При всяка смяна на водата извършвайте същата процедура. 

          

За да удължите живота на вашия букет, е необходимо да сведете до минимум развитието на бактериите във водата. Добавете няколко капки водка или чист спирт, заедно с 1 супена лъжица захар към водата във вазата и повтаряйте същото при всяко сменяне на водата. 

        

Добавете една таблетка аспирин (дозата е за 2 литра вода) или 1 супена лъжица сол (за 1 литър вода) във водата на вашите цветя.


При закупуването на букет никога не можете да знаете със сигурност кога са били набрани цветята. Затова избирайте цветя на пъпки и използвайте намокрена хартия или вестници, ако се налага по-дълготрайно пренасяне.В търговската мрежа се предлагат специални продукти за запазване на трайността на букетите, като стабилизатори и консерванти. Можете да намерите още и т.нар. цветарски гъби - основи за букет (пиафлори). Цветарската гъба се оставя да се накисне във вода в достатъчно широк съд, без да се притиска. След това стъблата на цветята се забождат в нея според желаната аранжировка. Необходимо е периодично напояване на гъбата, тъй като водата се изпарява и се поема от цветята. Цветарските гъби гарантират поддържане на цветята живи и в добро декоративно състояние възможно най-дълго, тъй като освен, че са напоени с вода, те съдържат консерванти, стабилизатори и вещества, предпазващи от гниене. 

         

Използвана информация и снимков материал: http://www.elfite.net/www.pinterest.com