неделя, 10 януари 2016 г.

Как да придадем на цветята форма на дръвче?


Нестандарният, но красив и впечатляващ вид на познатите ни растения винаги приковава вниманието, като идеален пример за това са цветята, оформени като дръвче. Постигането на такава форма се реализира чрез периодично подрязване и се оказва сравнително труден и дълготраен процес. Макар да изисква голяма доза търпение и време, той не е невъзможен. С малко повече късмет усилията ви ще бъдат възнаградени с удивителните крайни резултати. Всичко зависи от вашето постоянство, правилен подход за оформяне и не на последно място удачен избор на растение. В настоящата статия ще разгледаме универсална практика, която ще ни разкрие как можем да се справим с това интересно предизвикателство.


Първата стъпка и основното условие за успех е осигуряването на здраво и добре развито растение. За постигането на тази цел то трябва да бъде отглеждано в среда с оптимални условия на живот, като се вземат под внимание съответният вид и неговите предпочитания и изисквания по отношение на следните фактори - светлина, температура, почва, напояване, размер на саксията. Предмет на оформяне могат да бъдат цветя, които са достигнали подходяща големина и възраст - следователно, нововкоренените растения не са подходящи за тази дейност. Опитните специалисти съветват да изчакаме поне година, за да може младите растения да се стабилизират и да развият достатъчно листна маса, която да подлежи на подрязване. Добре е да обърнем внимание на начините за стимулиране на растеж и съответно увеличаването на обема на надземната част.Растежът се провокира от редовното подхранване с торове или естествени средства. Сред основните елементи за растеж е азотът - той е част от състава на жизнено важни органични съединения и от белтъчните вещества. Можем да го доставим в почвата чрез торене с амониева селитра ( 1-2 с.л. за 10 литра вода) или с т.нар. "настойка от коприва" ( 1 кг прясна коприва се оставя да кисне за 2-3 седмици в 10л вода, след което за употреба се разрежда - 1 л от настойката за 10л вода). Подхранването с мая също оказва благоприятно влияние в това отношение - за повече информация прочетете статията Полезните качества на маята и нейното приложение в цветарството .


Пазарът изобилства от торове, които са специалицирани за растеж на цветята и съдържат необходимите за това вещества в подходящо количество, но ако желаем да използваме натурални торове, то е добре да се запознаем и с публикацията Как да обогатим почвата за цветята с естествени средства?, която също е част от този блог.  Не на последно място правилното отглеждане е своебразна гаранция за отлично развитие. Точният размер на саксията е достатъчно важен - ако растението е засадено в прекалено голяма саксия, то ще съсредоточи силите си в изграждане на коренова система, която да запълни пространството в нея. Това става за сметка на развитието на надземната част. Ако саксията е малка, то тогава отново ще наблюдаваме забавен растеж.


След като имаме здраво възрастно растение, което е с достатъчно разраснали се стъбла и разклонения, можем да пристъпим към същинската част от процеса, а именно подрязването. То обикновено се осъществява през пролетта или в някои случаи - през есента (зависи от съответния вид). Всички нови издънки, които покарват в долната част на стъблото, трябва да бъдат отрязани до основата. Върхът на растението се оставя да се развива свободно и когато достигне желаната от вас височина, се "прищипва". Всички нови ниски леторасли се режат, както и прецъфтелите цветове, изсъхналите клонки и листа. Така се оформя малко дръвче, което се нуждае от периодично дооформяне и грижи - това, което трябва да следваме като насока е да поддържаме основното стъбло на височита и да премахваме всички разклонения в долната част. 


Издънките в основата могат да бъдат запазени, ако решите да преплитате няколко отделни стъбла върху основата, но това зависи строго от конкретния вид. За постигане на последния ефект засадете няколко резника или вече вкоренени растения близо едно до друго в една саксия, като с тяхното нарастване оплитайте стъблата им.Задължителна част от процеса на оформянето е да прикрепите стъблото към здрава дървена, пластмасова или метална пръчка, която ще служи за подпора - завържете растението за нея, като леко и внимателно притегнете. Ролята на тази опора е да предпазва от силни ветрове или други външни неблагоприятни въздействия, счупване от естествената тежест. Освен това тя държи цветето изправено и му дава правилна вертикална посока на растеж. След като то достигне желаната височина е време да се покижим и за т.нар. "корона" на нашето цветно дръвче. По правило нейната дължина е 1/3 от височината на цялото растение. Така, например, растение с височина от 60см, ще има корона с диаметър 20см. Ако на стъблата в горната част има наличие на повече от 3-4 двойки листа, премахнета върховете на всяко едно от тях - така ще се оформи една прекрасна топка.  


Типичен пример за превръщане на обикновено растение в дръвче е щамбовата роза. Характерното при нея е, че се прави облагородяване на шипка чрез присаждане на калем от благородна роза. Избира се именно шипката за основа, тъй като тя расте бързо и може да образува така желаното стъбло. Процесът отнема около 3 години. Обикновено щамбовата роза достига височина око 1,5м, като се оформя богата корона с цветове. 


В извод можем да кажем, че подходящи растения, на които можете да придадете формата на дърво са: мушкато, хибискуси, фуксии (обички), лантана (променлива розичка), азалии, глицинии, бугенвилия, олеандри, гардении, фикуси и др.


В заключение на темата можете да изгледате следващите два видеоклипа, които показват нагледно как можете да придадете форма на дърво на ароматната гардения:
Използвана информация и снимков материал: www. google.com,
http://forum.flowersnet.info/http://forum.flowersnet.info/http://bodiceceg.blogspot.bg/http://ww2.vivaidemichele.it/