Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


сряда, 6 януари 2016 г.

Как да обогатим почвата за цветята с естествени средства?


Силните и обилно цъфтящи растения виреят в здрава и богата на хранителни вещества почва. Разнообразните изкуствени торове реализират бързи резултати, като снабдяват цветята с необходимите вещества. Това понякога става на наистина висока цена - ускореното действие на тези продукти ни подтиква да ги използваме все по-често, без да се замисляме, че съдържащите се в тях химикали имат не чак толкова благоприятно действие. Разбира се, не трябва да ги отричаме напълно, тъй като при правилна и умерена употреба се оказват необходими и ефикасни. Натуралното подхранване е евтина, достъпна, полезна и безвредна алтернатива за торене. При него органичните вещества се разтварят по-бавно в почвата и макар резултатите да не са толкова бързи, те са дълготрайни.  


Макроелементите са веществата, чието присъствие в почвата трябва да е в най-високи количества. Азотът (N) отговаря за растежа на стъблата и листната маса, а синтезът му в тъканите на младите растения е много по-голям в сравнение с количествата при възрастните. С него е хубаво да подхранваме в началото на вегетационния период, като избягваме дъждовните дни, тъй като се възприема, че елементът лесно се отмива от почвата. Удачно наторените с азот цветя се отличават с бързо развитие и отлична продуктивност, със силни разклонения и наситени багри. Фосфорът (P) благоприятства разрастването на кореновата система, формирането на цветните пъпки и развитието на цветовете. Калият  (K) помага за укрепването на растителната тъкан (правейки я по-устойчива) и подобрява цъфтежа. Удачно е подхранването с калий и фосфор през целия летен сезон.

Нека разгледаме едни от най-ползотворните естествени средства, които обогатяват почвата и помагат за благосъстоянието на любимите ни цветя. Черупките от яйца  са един от най-големите източници на елемента калций - ето защо е изключително полезно тяхното приложение в обогатяването на почвата. Ефектът от тях е най-вече укрепващ и стабилизиращ състоянието на растенията. Могат да се използват за дренаж, като се поставят на дъното на саксията или за подхранване, като се смесят с почвената смес. Във всички случаи е задължително те да са добре измити и подсушени. След това обикновено се стриват на прах за по-лесна употреба. Здравите черупки могат да послужат за отглеждане на разсади, като в черупката се сипва малко почва и се засяват семената. Опитните градинари споделят, че натрошените черупки от яйца помагат в борбата с някои вредители (охлюви, червеи и др.) - неприятелите биват наранени от повръхността на черупките, вслествие на което загиват след пълна дехидратация. 


Торбичките от чай са чудесно средство за подхранване на растенията. Те съдържат разнообразни билки и полезни вещества, които ще стабилизират състоянието на вашите цветя. Ето защо след употреба не ги изхвърляйте, а ги изсушете и добавете към почвата. Другият вариант е да ги съберете в съд и да ги залеете с топла вода. След като тя се оцвети и изстине, полейте саксиите и се наслаждавайте на добрите резултати. С най-благоприятно влияние се оказват чайовете от лайка, мента, глухарче, лавандула, розмарин, невен, мащерка, маточина и др. 

Всички ние възприемаме обелките от плодовете за отпадъци, но всъщност те имат положително приложение за естественото обогатяване на почвата. Подходящи за използване са обелките от здрави цитрусови плодове (портокали, лимони, грейпфрути, мандарини), банани, ябълки, круши и др. Всички те са прекрасен източник на азот, калий, фосфор и редица други полезни вещества. Измийте добре плодовете преди да ги обелите и след това нарежете обелките им на малки парчета. Можете да ги добавите директно към почвената смес или да ги оставите за известно време (около 20 дни) да изсъхнат. Сушенето се реализира на слънчево и сухо място. Добре изсушените обелки могат да се смесят с почвата на цветята или за по-голямо удобство да се смелят в чопър или друг подобен уред, който ще ги превърне в прах. Освен за натурално подхранване, компостът служи и за решаването на проблемите с някои вредители, тъй като последните не обичат миризмата му (идваща най-вече от цитрусовите обелки).   

Заслужава си да обърнем специално внимание на действието на банановите обелки. От тях можете да приготвите специална рецепта за цъфтеж, която е удачна за подхранване на всички цветя, като особено силно влияние има върху розите. Сложете в стъклен буркан нарязаните обелки и го напълнете с вода. При необходимост поставете тежест върху тях, така че те да са изцяло във водата. Затворете буркана и изчакайте около седмица. Ферментацията ще отключи полезните хранителни елементи. След този период блендирайте ферментиралите бананови обелки (можете да отделите водата и да я запазите за поливане). С полученото пюре се тори през активния сезон при залагането на цветните пъпки с цел насърчаване и увеличаване на цъфтежа. Счита се, че банановите обелки отблъскват листните въшки. 


Содата за хляб намира широко приложение в готварството, козметиката и почистването на дома. Малцина знаят колко полезна може да бъде и в градинарството.  С нея лесно можем да се справим с прахта и другите частици, които попадат върху листата на растенията (най-вече стайните такива). Достатъчно е да минем по тяхната горна и долна повръхност с навлажнена микрофибърна кърпа, която предварително сме потопили в разтвор от вода и сода (щипка сода за 1 л вода). Содата бикарбонат има превантивно действие спрямо мана и  гъбични заболявания, а при наличието на такива, може да се справи с тях, ако са в начален стадий на развитие. За целта се приготвя спрей от 1 л. вода, 1 ч.л. сода и няколко капки течен сапун, с който се пулверизират цветята. Содата може да ви помогне в борбата с някои вредители, като например - листните въшки. Смесете 1 с.л. сода в 1/3 ч.ч. олио и от тази смес отделете 2 с.л., след което ги разтворете в 1 ч.ч. вода. Обработват засегнатите участъци. Запазете свежестта на букетите за по-дълго време, като добавите във водата им 1/2 ч.л. сода. Счита се, че щипка сода към водата за поливане ще насърчи цъфтежа. Градинарските инструменти и саксиите можем да дезинфекцираме със специална течност, приготвена от 1/2 ч.ч. сода и 1 с.л. веро, които се смесват в 4 л топла вода.

Бирата притежава изумително приложение в градинарството и се обособява като отличен инсектицид. Благодарение на съдържащия се в нея алкохол, тя успешно се справя с вредителите и може да възпрепятства някои заболявания по растенията. Ако забележите нашествие на неприятели, като например листните въшки, то третирайте засегнатите участъци с памук, напоен с бира. Подобна практика се реализира и без наличието на проблем - ако желаете листата на растенията ви да бъдат бляскави и привлекателни, то можете да ги почистите с памук, напоен с бира. Пивото се отличава и като чудесно средство за подхранване - богато е на магнезий, калий, калций, фосфор и др. полезни елементи. Неговото ползотворно действие се дължи още и на маята и захарта, включени в състава му. Торенето с бира обикновено се осъществява през пролетта, когато стартира активния сезон. Достатъчно е да полеете с 1/2 ч.ч. бира любимите си цветя или да добавите от напитката към водата за поливане. Много скоро ще забележите бърз растеж и впечатляващ цъфтеж. Имайте предвид, че съществува мнение, според което не бива да се прекалява с употребата на бирата в сферата на цветарството, тъй като алкохолът в нея може да увреди растенията, ако се прилага често и в големи количества. Именно поради това съображение някои специалисти съветват да подхранваме с изветряла бира. 


Канелата съдържа хормона на растежа. Отлично средство е за борба с гъбичните заболявания по растенията. Ако поръсите почвата с канела, това ще предотврати загниването на семената или резниците, които искате да вкорените. Държи мравките далече от вашите растения и дом. Оказва се, че захарта е любима не само на хората, но и на цветята. Тя храни полезните микроорганизми в почвата и подобрява нейната структурата, повишава нивата на азот, стимулира образуването на корени, контролира гъбичните заболявания (като кафявите петна), засилва цъфтежа. Добавете 1 с.л. захар в почвата (на една саксия) и след това полейте с вода, за да може захарта да се усвои. Маята за хляб е богата на множество потребни елементи (фосфор, калий, натрий и др.) Притежава общоукрепващо влияние, стимулира растежа и цъфтежа.

Да добавим дървени въглища към почвената смес е една перфектна идея. Учените разкриват, че този продукт има благоприятно въздействие, изразяващо се в подобряване на почвата и нейната структура, повишаване на въздушната циркулация в нея, увеличаване на абсорбацията на вода, изтегляне на токсините, поддържане на "добрите бактерии" и предпазване от развитието на гъбични заболявания. Дървените въглища служат за отличен дренаж, който можете да поставите на дъното на саксията. Те се натрошават на по-малки парчета или се стриват на прах и под избраната форма се прибавят към почвената смес, в която ще се вкореняват резници. Другият вариант е да потопите резника в прах от дървените въглища и след това да го засадите. Идентично действие има и дървесната пепел - има подхранващо действие, дължащо се на съдържанието на калий, калций и фосфор и предпазващо по отношение на загниване. Препоръчителното количество дървесна пепел за 1 литър вода е 1 супена лъжица. Известно е още, че ако добавите 1 супена лъжица пепел към почвата на китайската роза и след това полеете с вода, нейните пъпки няма да окапват преди да разцъфтят.

Пепелта от цигари е успешно средство за борбата с вредителите, най-вече поради съдържащия се в нея никотин. Пепелта от няколко цигари се залива с 1,5 литра вряща вода, оставя се няколко дни да престои и се прецежда. С водата се поливат растенията. Другият начин на употреба е директно да смесим пепелта с почвената смес.  


Етеричните масла представляват летливи масла и са кондензирана версия на съответния източник. Консистенцията им позволява да се задържат върху листата и останалите части на растенията и така да разгърнат максимално своето влияние (понякога в продължение на седмици). Имат способността да отблъскват вредителите и да привличат "добрите" насекоми (напр. пчелите, които опрашват растенията), оказват благоприятно действие при лечението на някои заболявания и допринасят за силен и по-ароматен цъфтеж. Интересен факт е, че неприятелите по цветята не избират случайно своята "жертва" - те следват и са привлечени от специфичните сигнали на растението, които могат да са последици от засушаване, хранителен недостиг и др. Високо ароматните масла маскират тези т.нар. "феромони", объркват насекомите и по този начин ги отдалечават. Поради наситеността си, се използват в разреден вид, като основната рецепта е: 10 капки (или 1 с.л.) етерично масло за 1л. чиста вода, към която може да се добави и малко количество течен сапун. С тази смес се пулверизират растенията рано сутрин, обикновено веднъж седмично. Сред най-често употребяваните етерични масла са лавандуловото (против вредни насекоми, особено срещу листни въшки), това от мента, евкалипт, чаено дърво,  цитрусовите масла, и др. Изключително полезно е рициновото масло, тъй като стимулира пъпкообразуването и цъфтежа. В този период цветята се поливат с разтвор от 1 ч. л. рициново масло в 1 л. чиста вода.Желязото се установява сред съставните части на всеки вид почва, като неговите нива варират в зависимост от нейното състояние. Когато количеството му е оскъдно, растенията видимо страдат от тази липса - цветовете стават бледи или с променен цвят, а листата - жълти.  Това е съвсем нормално, тъй като то участва в образуването на хлорофила (зеленият пигмент, с участието на който се реализира фотосинтезата). Най-големи нужди от наличие на желязо в почвата имат киселолюбивите цветя, като азалии, гардении, камелии, рододендрони и др. Един от начините да доставим този елемент в почвената смес чрез натурални източници е като добавим към нея железни стърготини или ръждиви пирони.

Кибритени клечки са успешно средство за подхранване, тъй като са богати на фосфор, който от своя страна участва в основни жизнени процеси и допринася за увеличаване на цъфтежа и големината на самите цветове. Служат още за обеззаразяване на почвената смес от вредители. Поставете няколко клечки с главата надолу в почвата и полейте с чиста вода. След няколко дни повторете процедурата.


Използвана информация: http://funcheaporfree.com/,