вторник, 5 януари 2016 г.

Декоративен лук (Алиум)


Когато става дума за лук, първата асоциация, която възниква в нашето съзнание, е свързана с полезния зеленчук, който е неизменна част от трапезата ни и от нашата национална кухня. Но родът, към който той принадлежи, а именно Allium, предлага многообразие от видове, сред които е и предметът на настоящата публикация - лук, който не служи за храна, но притежава особено висока декоративна стойност. Декоративният лук е растение, което разкрасява градината, предлагайки различни видове височина, форми, цветове, периоди на цъфтеж и всичко това без да изисква голямо внимание по отношение на грижите по него. 


Алиумът не може да остане незабелязан - пролетта и лятото са неговите активни сезони, по време на които разгръща максимално своята красота! Обикновено цъфтежът започва през пролетта и продължава до средата на лятото, като това зависи от конкретния вид. Той привлича с прекрасните си цветове, които са най-често сферични, но има и доста ветрилообразни разновидности. От всяко съцветие излизат венчелистчета, които наподобяват звездички. Цъфти в бяло, розово, синьо, лилаво, жълто, като съществуват алиуми - джуджета и алиуми - гиганти (до 1,50м височина). Привлича пеперуди и пчели.


Факторът, който насърчава всеки любител на цветята да засади декоративен лук в своята градина, е не само прекрасният му външен вид, но и изключително лесното му отглеждане. Алиумът е многогодишно и студоустойчиво растение - характеристика, която e от значение, имайки предвид климатичните особености по нашите ширини. Луковиците на декоративния лук не измръзват през зимата и спокойно могат да прекарат този сезон в земята. Засаждат се през есента (октомври или ноември месец, преди земята да започне да замръзва) на слънчево и защитено от вятър място, на дълбочина два пъти размера на луковиците и на разстояние 10-15 см. Разстоянието на засаждане варира и зависи пряко от големина на грудките и ефекта, който искаме да постигнем.


Целодневното слънчево огряване се харесва наистина много на алиумите. Те виреят и на места с частична сянка, но придобиват тънки стъбла и бледи цветове. Хубаво е теренът да е предварително прекопан, а самата почвена смес да е въздушна, лека и богата на хранителни вещества. Торене не се прилага, но е добре да прибавим угнил оборски тор към почвената смес. Въпреки че поначало декоративният лук е градинско цвете, той може да се засади и в саксия, като се препоръчва тя да бъде по-дълбока и със съобразен размер спрямо височината, до която достига избрания вид. В следващото видео се показва начинът на засаждане на алиумите в градината:


През пролетта стартира растежът, като първоначално се появяват листата и едва след това и цветовете. Счита се, че дъждовната вода е достатъчна за задоволяване на нуждите на алиума. Но в периоди на суша, поливането се явява необходимост, като то трябва да е умерено и редовно. Най-разумният съвет, който можем да приложим и на практика, е да следим състоянието на горния почвен слой - ако той е сух, това означава, че трябва да полеем. Преполиването води до загниване и последващо унищожаване на луковиците. Оскъдното напояване допринася за слаб и дребен цъфтеж и пречи на образуването на хубави луковици. 


Алиумът се размножава чрез разделяне на луковиците, като от луковицата - майка се отделят страничните луковици (детки) и се засадят отново. Подходящият за това сезон е есента. Декоративният лук има способността да се саморазмножава и по този начин да оставя невредим в земята години наред. Ето защо eжегодно пресаждане не е необходимо да се прави - едва след 3-4 години след засаждането алиумите ще имат нужда от разредяване. 


Не отрязвайте листата след приключване на цъфтежа. Получавайки слънчева светлина и посредством фотосинтезата, те ще дават сили на луковицата - в нея ще се натрупа резерв от хранителни вещества, които ще помогнат за растежа и развитието през следващия сезон. Към края на лятото ще пожълтеят и увехнат. Така започва периодът на почивка за това растение, който съвпада със зимните месеци у нас. 


Декоративният лук е устойчив спрямо вредители и заболявания. Потенциалните проблеми, които могат да възникнат са най-вече загниване на луковиците вследствие на неотцедлива почва, заддържане на вода в нея и преполиване. Ако цъфтежът е слаб или отсъства, то причината за това е в местоположението на алиумите - засадени са вероятно на сянка и не получават достатъчно количество слънчева светлина.


В заключение можем да кажем, че алиумът е перфектно решение за придаване на очарователен облик на градината и е подходящ за начинаещи и неопитни цветари. Заради изящния си вид се използва и за декорации, аранжировки и букети. А за всички, които се чудят дали декоративният лук притежава аромат - да, той притежава и не е по-различен от аромата на обикновения лук, като може да бъде усетен при стриване на която и да е част от растението. Имайки предвид произхода му, това е съвсем нормално, колкото и странно да ни звучи "цвете с аромат на лук"!