понеделник, 25 януари 2016 г.

Декоративен грах


Декоративен, ароматен или сладък грах и латирус са наименованията на ароматно увивно растение, което цъфти с разнообразни цветове и се размножава бързо. Родом от Сицилия, това цвете притежава перести листа, завършващи с мустачета, чрез които се катери на височина. Цветовете му са впечатляващи и обхващат широка цветова гама и нюанси - бяло, червено, розово, лилаво, оранжево, съществуват и двуцветни видове. 


Декоративният грах е градинско цвете и се чувства най-добре именно там. Може да се засее и в саксия, като задължително трябва да му се осигури конструкция, по която да се увива и расте на височина. В нашите умерени климатични условия цъфти през пролетта до началото на лятото и по-точно до момента, в който започнат горещините. Не понася високите температури - ето защо ракрива цялата си обаятелност в по-хладно време. Силният му аромат привлича пчели и други насекоми. Важно е да се отбележи, че въпреки приятния аромат, растението е отровно и в никакъв случай не бива да се поглъща. За сметка на това декоративната му стойност е наистина впечатляваща и вдъхновяваща.


Сладкият грах е изключително лесен за отглеждане. Предпочита слънчевите места, като следобедната сянка е необходима, особено за удължаване на цъфтежа през горещите летни дни. Подходящата почва е добре дренираната и богатата на хранителни вещества. Хубаво е теренът, върху който ще засеем семената на декоративното растение, да е прекопан и наторен с угнил оборски тор. За да направим лека почвена смес, можем да смесим градинска почва, листовка, чимовка, пясък и горепосменатия угнил оборски тор.


Характерно за декоративния грах е самозасяването - начин за естествено размножаване, но се счита, че е по-удачно всяка година да засяваме семената на различни места. Следователно, размножаването става чрез семена, като правилният за това период е през пролетта  - обикновено го засяваме през март или април месец, като предварително накисваме семената във вода за една нощ с цел насърчаване на кълняемостта. Поначало семената на сладкия грах имат висок процент (около 85%) на кълняемост и би трябвало, ако са добре узрели и са били предпазени от силни студове, да имат почти пълна успешност за поникване. Те се засяват направо в градината на разстояние 5-6 см едно от друго, покриват се с пласт почва и след това се поиват добре. Времето за поникване е от 10 до 28 дни, като основно влияние за по-бързото поникване има топлото време - колкото по-топло е то, толкова по-бързо ще поникнат.  Опитните градинари споделят, че растението не обича пресаждане и поради това не съветват да правим разсади. 


Поливането е регулирано и умерено. Особено през лятото трябва да внимаваме да не изсушаваме почвата, защото това би увредило кореновата система и самото растение ще изсъхне. Тогава то се нуждае от по-често напояване в сравнение с останалото време. Поливките и дъждовете засилват цъфтежа. Заедно с поливката се подхранва веднъж на 15 дни с тор за цъфтящи растения. Подрязване се прави, когато младите стръкчета достигнат 12-15 см височина и изкарат 4-5 групи от листа - тогава премахнете върха на растението, за да стимулирате разклоняването. Така можете да създадете красив плет в близост до ограда или мрежа. За продължителен цъфтеж, премахвайте прецъфтелите цветове веднага. В края на активния сезон оставете цветовете да изсъхтах върху растението и съответно семената да узреят. След това ги съберете и съхранете на сухо и хладно място през зимата. Научете повече относно правилното събиране и запазване на цветните семена от статията Как да съберем и съхраним семената на любимите цветя ? в този блог.


Сред най-често слещаните вредители, които могат да засегнат сладкия грах, са листните въшки. Те се разпространяват изключително бързо и е възможно да са преносители на доста сериозни вируси. Ето защо своевременното им забелязване и последващо третиране е от изключителна важност. Първоначално можете да изпробвате натуралните средства за борба с тези неприятели, като например - сапунената вода (за повече информация: Как се прави сапунена вода за цветя?), и чак след това да прибегнете към инсектицити, ако няма наличие на желаните резултати. Възможно е вследствие на преполиване и/или лош дренаж на почвата, корените да загният. В такава среда се развиват гъбични заболявания, които поначало са трудни за овладяване. 


Няма съмнение, че декоративният грах лесно покорява всяко сърце и трайно заема място и в цветната градина. Всеки, който го отглежда, не е пропуснал да направи букет от цветовете на това растение. Освен със своята магнетична красота, букетът ще привлече вниманието и с невероятния си аромат, който ще изпълни изцяло стаята, в която е поставен. Използва се още и за сватбени букети и украса за специални случаи. Заради нежния си мирис, намира широко приложение и в козметичната индустрия (кремове, парфюми, гелове и др.). 

Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com