събота, 23 януари 2016 г.

Как да направим добре дренирана почва?


Добре дренираната почва (независимо дали е в градината или в саксията) е условие за развитието на здрави и силни растения. Дренажът възпрепятства задържането на вода, което от своя страна причинява задушаване на корените, тъй като въздушните пространства в почвата се запълват с вода и кислородът не достига до корените. Въпросното задържане на вода се получава основно при прекалено поливане или валежи, както и при непропускливи почви (например, глинените) или високо ниво на подпочвените води.

Как да разберем, че почвата се нуждае от дрениране? За градинската почва начинът на проверка е да изкопаем дупка с дълбочина около 60 см в почвата и да налеем в нея вода. Ако водата се задържи за повече от 2 дни, то това е ясен знак, че почвата е непропусклива и се нуждае от дренаж. Почвата в саксиите също издава своите потребности, свързани с дренирането ѝ - когато се задържа вода в саксията (когато е на повръхността или когато не се оттича в чинийката), когато листата жълтеят, окапват или цветето не се развива и загива без видими други причини, когато повръхността на почвата дълго време е мокра, когато корените са черни, мокри и меки, а почвата е с неприятна миризма. 

Материали,  които можем да използваме за дренаж са: черупки от яйца, черупки от орехи, едър речен пясък, други малки камъчета, стиропор, наситнени керемиди или тухли, счупени керамични саксии, чакъл.


На първо място е необходимо да се измие добре саксията и да се провери дали дупките на дъното ѝ са достатъчно големи. Ето и видео, в която е показано как да направите дупки в пластмасови съдове или саксии, като използвате остър предмет (нож, ножица или отвертка) :


И още едно видео, в което е показан метод за пробиване на дупки най-вече за керамични саксии (използва се студена вода, бургия и електрическа бормашина):


След това на дъното на саксията се слага слой от избрания материал, най-често това е чакъл или други дребни камъчета. Върху този слой се изсипва подходящата почвена почвена смес за съответното растение и се полива добре. Наблюдавайте и се убедете, че водата се оттича добре. Някои градинари покриват и повръхността на почвата с чакъл с цел да я предпазят от силните дъждове, но това не е задължително. Идентично е дренирането на градинската почва, а в случаите, когато самият терен е с много валежи и високи нива на подпочвени води, се изграждат специални съоръжения от специалисти.

Използвана информация и снимков материал: www.google.com