вторник, 19 януари 2016 г.

Променлива роза (Лантана)


Лантаната е средиземноморски храст, който произхожда от тропическите части на Америка. По нашите ширини цъфти през летните месеци и спокойно можем да кажем, че вирее отлично в умерения климатичен пояс. Неслучайно е наричана още "променлива роза" - нейният цвят в известна степен наподобява този на кралицата на цветята и е съставен от многобройни малки цветчета,  по които се преливат различни багри. Характерно за нея е, че в етапите на своя цъфтеж, тя променя цветовете си. При разтриване на листата се освобождава силен аромат, на който не бива да се поддаваме, тъй като растението е отровно. 


Когато е без цъфтеж, лантаната не привлича вниманието, тъй като няма нищо необикновено и открояващо в листата и стъблата ѝ. Но за сметка на това с появата на първите цветове приковава погледите върху себе си и удивлява с интересните съчетания на цветове - бели, жълти, лилави, розови, оранжеви. Използва се като декорация на алеи и огради, като според желанието се оформя като нисък храст или се оставя да расте на височина. Може да бъде засадена както в градината, така и в саксия. Лантаната държи далеч от нас комарите и други неприятни насекоми, но привлича пеперудите. Опитните цветари оформят растението във вид на дърво (за повече информация прочетете статията Как да придадем на цветята форма на дръвче? в този блог) или му придават висяща форма в подходящите за това саксии.


Променливата розичка не е капризна и е лесна за отглеждане. Обожава светлината, топлината и слънцето. Основното правило при нея е следното: повече светлина, по-обилен цъфтеж. Лятото може да се отглежда навън, на слънчеви места със следобедна сянка. Чувствителна е към студа (не издържа при трайно застудяване и минусови температури) и поради това е необходимо да се прибире у дома през зимните месеци. Ако е засадена в градината, внимателно се изважда с корените и се премества в саксия. Напролет отново се връща в градина или съответно навън в саксия и така се запазва през годините. Подходящата за нея почва е тази, която е добре дренирана и е богата на хранителни елементи. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, листовка, пясък.  


Поливането трябва да е умерено и регулирано. Лантаната толерира периоди на засушаване, но не бива да се прекалява с тях. Ако я оставим прекалено дълго без вода, цъфтежът ще намалее, листата ще започнат да увяхват, а впоследствие можем да загубим и цялото растение.  Не бива да се допуска и другата крайност - преполиването, което от своя страна води развитието на гъбични заболявания, загниване и увреждане на корените. Достатъчно е да следим горния слой на почвата - той ще ни подскаже кога цветето има нужда от напояване. Препоръчва се поливането през лятото да е във вечерните часове. 


Подхранване се извършва веднъж на 15-20 дни от месец април до септември с тор за цъфтящи растения - това всъщност е активния период на развитие и цъфтеж. Торенето винаги се прави заедно с поливката. Лантаната, която се отглежда в саксия, се пресажда, когато корените изпълнят наличното пространство и се появат през дупките на дъното на саксията. Тя се развива бързо и обикновено младите растения се пресаждат всяка година напролет. На по-възрастните видове е достатъчно да подмените горния слой почва, като добавите нова и свежа такава.  


През есента (в края на октомври) променливата роза се подрязва, като се намалява около 1/3 от дължината на всяко стъбло. Това подрязване има за цел стимулирането на растежа и заздравяването на растението. През зимните месеци се осигурява период на покой. Поливките се ограничават, не се наторява и се оставя в помещение с хладни температури (между 6° и 12°). Резитба се извършва и през пролетта, като нейната задача е оформяне на лантаната - подрязват се издължените и неправилни клонки и така се създава хармоничност. Прави се и т.нар. "прищипване" - махат се върховете на стъблата, за да се разклони растението и да не се развива на височина. Така се увеличават и цветовете през активния сезон. 


Най-важният фактор за цъфтежа се оказва светлината. Винаги премахвайте прецъфтелите цветове - така ще го насърчите. С преминаването му растението образува зелени плодове, които след като узреят стават черни. Те също трябва да се отстраняват, за да се стимулира продължителен цъфтеж. Семената на променливата роза са отровни за човека, но служат за храна на някои птици и гризачи. 


Лантаната не е застрашена от нашествие на много вредители или развитие на заболявания. Тъй като тя обича да бъде огрявана от слънцето през по-голямата част от деня и ако времето е тихо, сухо и горещо, е възможна появата на типичните за лятото и за тези условия неприятели, а именно акарите. Те се разпространяват бързо и навременното им забелязване и третиране е от основно значение. Други възможни вредители са белокрилките. Те се появяват най-вече, ако отглеждаме лантаната в затворени пространства, които не се проветряват често. Когато растението е в период на цъфтеж не се препоръчва използването на инсектициди - ето защо съветите са насочени към употребата на естествени средства за борба с тези насекоми. Пример за такива е сапунената вода, към която се добавят кори от цитрусови плодове, и с която се обработват проблемните растения поне 3 пъти в рамките на седмица. За да предпазим градината си от вредители е хубаво да засадим лавандула, която да ги отблъсква. Сред най-големите врагове на лантаната са преполиването и силният студ - въпреки че се счита, че тя толерира ниски температури, той се нарежда сред тях. Ако се отглежда на сянка и се полива прекалено много, то има голяма вероятност от развитието на гъбични заболявания. 


Един от най-използваните методи за размножаване е чрез вкореняване на резници във почва или вода. Най-успешни резултати се постигат през пролетта и лятото. Подходящи за вкореняване са връхните резници, които се взимат от стъбла, които не са цъфтели. Тяхната дължина трябва да е около 10 см, като разрезът се прави под наклон и над листен възел. Премахват се долните му листа, като се оставя една двойка в горната част. На дъното на малка саксийка или пластмасова кофичка се поставят камъчета, които се покриват с торф и пясък.  Резникът се засажда в тази смес, като предварително може да се използва и вкоренител (не е задължително). Полива се обилно, покрива се с прозрачно фолио или найлонов плик и се оставя на осветено място с постоянна температура, като при вкореняване през лятото е задължително да държите резниците на сянка. Последващо напояване се извършва само когато почвата е суха. Обикновено се вкоренява за 3 седмици. Ето и нагледен преглед на този процес:


В заключение и обобщение на тази публикация, можете да проследите нагледно в следващия видеоклип най-важните моменти в отглеждането на лантаната - съвети и практики, които бяха разгледани в статията: