Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


вторник, 19 януари 2016 г.

Лантана


Лантаната е средиземноморски храст, който произхожда от тропическите части на Америка. По нашите ширини цъфти през летните месеци и вирее отлично в умерения климатичен пояс. Наричана е още "променлива роза" - нейният цвят наподобява този на кралицата на цветята и е съставен от многобройни малки цветчета, по които се преливат различни багри. Характерно за нея е, че в етапите на своя цъфтеж, тя променя цветовете си. При разтриване на листата се освобождава силен аромат, на който не бива да се поддаваме, тъй като растението е отровно. 


Когато не е в цъфтеж, лантаната не привлича вниманието, тъй като няма нищо необикновено и открояващо в листата и стъблата. Но за сметка на това с появата на първите цветове приковава погледите върху себе си и удивлява с интересните съчетания на цветове - бели, жълти, лилави, розови, оранжеви. Използва се като декорация на алеи и огради, като според желанието се оформя като нисък храст или се оставя да расте на височина. Може да бъде засадена както в градината, така и в саксия. Лантаната държи далеч от нас комарите и други неприятни насекоми, но привлича пеперудите. Опитните цветари често оформят растението във вид на дърво или му придават висяща форма в подходящите за това саксии.

Променливата розичка обожава светлината, топлината и слънцето. Основното правило в отглеждането при нея е следното: повече светлина, по-обилен цъфтеж. Лятото може да вирее навън, на слънчеви места със следобедна сянка. Чувствителна е към студа (не издържа при трайно застудяване и минусови температури) и поради това е необходимо да се прибире у дома през зимните месеци. Ако е засадена в градината, внимателно се изважда с корените и се премества в саксия. Почвата е добре дренирана и е богата на хранителни елементи. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, листовка, пясък.


Поливането е умерено и регулирано. Лантаната толерира периоди на засушаване, но ако я оставим прекалено дълго без вода, цъфтежът ще намалее, листата ще започнат да увяхват, а впоследствие можем да загубим и цялото растение.  Не бива да се допуска и другата крайност - преполиването, което от своя страна води развитието на гъбични заболявания, загниване и увреждане на корените. Достатъчно е да следим горния слой на почвата - той ще ни подскаже кога цветето има нужда от напояване. Препоръчва се поливането през лятото да е във вечерните часове. 

Подхранване се извършва веднъж на 15-20 дни от април до септември с тор за цъфтящи растения - това всъщност е активния период на развитие и цъфтеж. Торенето винаги се прави заедно с поливката. Лантаната, която се отглежда в саксия, се пресажда, когато корените изпълнят наличното пространство и се появат през дупките на дъното на саксията. Тя се развива бързо и обикновено младите растения се пресаждат всяка година напролет. На по-възрастните видове е достатъчно да подмените горния слой почва, като добавите нова и свежа такава.  

През есента (в края на октомври) променливата роза се подрязва, като се намалява около 1/3 от дължината на всяко стъбло. Това стимулира растежа и заздравява растението. През зимните месеци се осигурява период на покой. Поливките се ограничават, не се наторява и се оставя в помещение с хладни температури (между 6° и 12°). Резитба се извършва и през пролетта, като нейната задача е оформяне на лантаната - подрязват се издължените и неправилни клонки и така се създава хармоничност. Прави се и т.нар. "прищипване" - махат се върховете на стъблата, за да се разклони растението и да не се развива на височина. Така се увеличават и цветовете през активния сезон. Но най-важният фактор за цъфтежа се оказва светлината, както и премахването на прецъфтелите цветове. 


Размножава се през пролетта или лятото чрез вкореняване на резници във почва или във вода. Подходящи са връхните резници, които се взимат от стъбла, които не са цъфтели. Тяхната дължина трябва да е около 10 см, като разрезът се прави под наклон и над листен възел. Премахват се долните му листа и се оставя една двойка в горната част. На дъното на малка саксийка или пластмасова кофичка се поставят камъчета, които се покриват с торф и пясък. Резникът се засажда в тази смес, полива се обилно, покрива се с прозрачно фолио или найлонов плик и се оставя на осветено място с постоянна температура, като при вкореняване през лятото е задължително да държите резниците на сянка. Последващо напояване се извършва само когато почвата е суха. Обикновено се вкоренява за 3 седмици. 

Лантаната обича да бъде огрявана от слънцето през по-голямата част от деня и ако времето е тихо, сухо и горещо, е възможна появата на типичните за лятото и за тези условия неприятели, а именно акарите. Те се разпространяват бързо и навременното им забелязване и третиране е от основно значение. Други възможни вредители са белокрилките, които нападат най-вече, ако отглеждаме лантаната в затворени пространства, които не се проветряват често. Когато растението е в период на цъфтеж не се препоръчва използването на инсектициди - ето защо съветите са насочени към употребата на естествени средства за борба с тези насекоми. Пример за такива е сапунената вода, към която се добавят кори от цитрусови плодове, и с която се обработват проблемните растения поне 3 пъти в рамките на седмица. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога.