Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


понеделник, 11 януари 2016 г.

Кросандра


Кросандрата е тропическо цвете, произхождащо от Индия, Мадагаскар и Африка, и очарова с прекрасните си цветове от пролетта до есента. Цъфти в няколко цветови разновидности - в жълто, оранжево, розово до бледо червено. У нас се отглежда предимно като саксийно растение, но в естествените си среди и по местата с топъл целогодишен климат, вирее навън и достига големи височини. Притежава висока декоративна стойност и със сигурност ще ви изненада с нестихващия си великолепен цъфтеж и със своята божествена елегантност. Любопитно е, че кросандрата обича около нея да има засадени и други растения, а по външния си вид ни напомня много на други две обичани цветя - хибискуса и якобинията - имат сходни характеристики и произход. Тя се отличава с тъмнозелени, бляскави листа и цветове, които са събрани в съцветия, приличащи на житни класове.  

В Индия кросандрата е известна под наименованието "kanakambaram" и често бива засаждана в комбинация с жасмин. Заема особено важно място сред тамошните традиции и ритуали, като често се използва за декорация на храмовете по време на местните празници. Много индийки изработват гирлянди от цветове, които се използват още и за впечатляващи украшения за косата. Обича светлината и топлината, но задължително трябва да бъдат избягвани преките слънчеви лъчи, които могат да изгорят нежните листа и цветни пъпки на кросандрата. Лятото спокойно можете да я оставите на шарена сянка навън и да се възхищавате на удивителното ѝ обаяние. Запомнете, че липсата на добра осветеност води до намаляване или напълното изчезване на цъфтежа.  Ниските температури или сланата могат да доведат до загиване на цветето. Изисква зимни температури не по-ниски от 12°, а оптималните за нея през лятото са между 25° и 30°. Следователно, с настъпване на хладните есенни дни, трябва да приберем кросандрата у дома, в помещение със свеж въздух и умерени температури, като през зимата ограничим поливането, не подхранваме и се погрижим растението да реализира своята почивка, подгодвяйки се за новия сезон. Не забравяйте, че комбинацията от студено време и обилно поливане е пагубна за цветето. Някои цветари не осигуряват такъв период на почивка и споделят, че кросандрата продължава да цъфти, макар и по-слабо, и през зимата. 

Поливайте умерено с вода със стайна температура и предпазвайте от засушаване, тъй като е доста чувствителна в това отношение. Бъдете внимателни и по отношение на другата крайност - преполиването, което от своя страна води до сигурно унищоване на растението. Следете горния слой на почвата - той е индикатор за нуждата от напояване. Ако той е сух при допир, то това означава, че кросандрата трябва да се полее. Като представител на тропическите растения предпочита по-влажния въздух и поради това е добре цветето да бъде пръскано с вода от време на време. Пулверизирането се препоръчва да се прилага рано сутрин, като влажността на въздуха трябва да се поддържа около 60%.

Подхранва се до три пъти месечно по време на активния период, като се прилага заедно с поливката. Преди торенето почвата трябва да е влажна. Торовете, богати на фосфор, допринасят за увеличаване на цъфтежа. Сред другите важни хранителни елементи са: азот, калий, желязо. Удачни за използване са течните торове за цъфтящи растения. Подходящата почвена смес е добре дренирана и е богата на хранителни вещества. Препоръчва се тя да съдържа торф, листовка, пясък (около 10% от общата смес), градинска и горска почва.


Най-подходящият момент за пресаждане е пролетта - то се извършва, когато корените изпълнят цялата саксия и се покажат през нейните отвори (обикновено възрастните растения се пресаждат през 2-3 години, а младите - ежегодно). Тогава успешно се осъществява и размножаването - най-лесният метод е чрез резници, които се взимат от горните (връхни) части на растението. Резниците трябва да са от здраво майчино растение и да са с дължина 7-10см. Те се отрязват непосредствено под листен възел, като разрезът е диагонален. Премахват се долните листа и се оставят двойка от горните. Засадете резниците в малки саксийки и в смес от пясък и торф или специализирана почвена смес за вкореняване, която се продава в търговската мрежа. За достигане на положителни резултати е необходимо наличието на достатъчна влажност - най-лесно можете да я осигурите като покриете резника с буркан.

Поддържайте почвата влажна и предпазете резниците от слънчевите лъчи, като ги оставите на сянка. За вкореняване е нужна топлина - при температури около 20° то стартира бързо и успешно. Белег за наличието на корени е появата на нови листенца. Ако сте засадили резниците в прозрачни саксии или кофички, лесно можете да следите развитието на кореновата система. След като корените изпълнят съда и растението се развие на височина, пресадете в по-голяма саксия. Кросандрата може да се вкорени и във вода (добавете дървени въглища в нея, за да избегнете загниване), като младите коренчета се появяват до 5 седмици. Характерно за нововкоренените кросандри е, че растат изключително бързо и още същата година започват да цъфтят.  

Както вече бе споменато, цъфтежът на кросандрата е продължителен и обхваща топлите месеци от годината. За да го увеличите винаги премахвайте прецъфтелите цветове. След неговото приключване е добре растението да се подреже, като се намали около 1/3 от дължината на стъблата. Резитбата се прилага с цел оформяне и насърчаване на цъфтежа. Отрязаните резници могат да се използват за вкореняване. Извършва се още и т.нар. "прищипване на върховете", за да може да се придаде храстовидна форма - прекратява се растежът на височина, за сметка на този на ширина.  

Сред заболяванията по кросандрата най-често отчитаме загниването на кореновата система. То се причинява най-вече вследствие на преполиване и неоттичане на водата (лош дренаж). При прекалено суха среда пък се създават отлични условия за разпространение на вредители, като акарите, например. Те се отстраняват най-напред с естествени средства, като силна струя вода, сапунена вода или механично с памук, напоен със спирт. Едва след това се прилагат инсектициди при необходимост. Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога.

Ако листата започнат да падат или да се свиват, това също е знак за засушаване, като друга причина за това може да бъде и студеният въздух или липса на светлина. Пожълтяването им се провокира от преполиване и е непосредствено свързано с загниване на корените, когато листата са меки и нееластични. Но жълтите листа са белег и на липса на торене - в този случай те са твърди. Крайщата на листата почерняват при намалена влажност или липса на такава. Кафявите петна по листата говорят за преполиване. Липсата на цъфтеж може да е причинена от високи температури или недостиг на светлина. Въпреки че растението обича високата влажност, трябва да се внимава да не се заддържа вода по повръхността му, тъй като това може да причини развитието на гъбични заболявания. Засегнатите участъци се премахват и се третира с фунгицид. Използвана информация: