вторник, 5 януари 2016 г.

Каланхое


Ако търсим саксийно цвете, което да ни радва продължително време с красив цъфтеж и което да бъде лесно за отглеждане, то несъмнено можем да заложим в избора си на каланхоето. Като типичен представител на сукулентните растения, най-напред то ни привлича с тъмнозелените си месести и лъскави листа, компактните си размери (достига височина до 30см) и елегантните си цветове, които от своя страна се разгръщат в богата гама - бяло, червено, розово, жълто, оранжево. Каланхоето е наричано е още  "цветето на Гьоте" или "дървото на Гьоте", тъй като е било обект на наблюдението и изследванията на едноимения немски поет, който открива редица лечебни свойства в него. В търсене на родината на каланхоето се отправяме към далечните земи на остров Мадагаскар - бъдете сигурни, че тази екзотична атмосфера може да се пренесе във вашия дом само с една щедро разцъфтяла се саксия с каланхое. Любопитно е, че това очарователно цвете символизира щастие и радост, а в античните време се е подарявало като талисман за успех. 


У нас най-често срещаният вид е Kalanchoe blossfeldiana и именно на него е посветена настоящата статия. Каланхоето не е капризно цвете, а грижите по него са съвсем елементарна задача. Въпреки това е важно да се запознаем с неговите предпочитания и факторите, които допринасят за развитието на едно здраво и даряващо ни с желания цъфтеж растение. Лесно се адаптира и не боледува след смяна на средата - ето защо няма място за притеснение след закупуването му. За да се чувства добре в нашите умерени ширини, то се нуждае от топлина, като оптималните температури са около 20ºC. По-високите дневни температури през лятото не са фатални, стига растението да бъде оставено на сянка и да не се допускат преките слънчеви лъчи върху него. Важно е да се отбележи, че е чувствително към студа и са достатъчни само няколко часа да бъде изложено на температури по-ниски от 4ºC, за да загине. Следователно, можем през топлите месеци да го отглеждаме навън, а с настъпването на есента да го приберем у дома, като избягваме поставянето му в близост до студени или замръзващи прозорци през зимата. По отношение на местоположението можем да добавим още, че за пролетта и лятото са подходящи западното и източното изложение, а през есента и зимата - южното.


Каланхоето обожава светлината, като белег за нейния недостиг са издължените листа и избледнелите листа. Важно е да се отбележи, че за цветообразуването са необходими поне 14 часа тъмнина и 9 часа светлина на денонощие, като самият цъфтеж поначало стартира през пролетта. Цветните пъпки започват да се формират през есента при температури около 15-18ºC. Имайки предвид тази особеност, в парникови условия специалистите могат да предизвикат цъфтеж и в друго време от годината - на пазара много често виждаме отрупано с цвят каланхое, което се предлага редом с коледарчето или коледната звезда през зимните месеци.

Как да предизвикаме цъфтеж и как след прецъфтяване да накараме растението на цъфти отново в домашна среда? Най-важното, което трябва да знаем е, че обикновено са нужни 20 денонощия при горепосочените часове светлина, за да се провокира цъфтеж - когато денят е къс, това не е трудно за постигане, но през останалите сезони ни остава възможността да покриваме саксията с по-голяма такава или с голям хартиен плик след достигането на определените часове, ако желаем да имаме цветове в необичайно време. Друг вариант е да прибираме растението в шкаф. Освен на фактора светлина, трябва да обърнем внимание и на поливането - то се намалява за този период.


Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, като добрият дренаж е задължителен. Сложете чакъл или други вид малки камъчета на дъното на саксията. Идеалната почвената смес е от градинска почва, пясък, листовка. Каланхоето обича да бъде засадено самостоятелно в саксии със средна големина, като опитните градинари съветват да използваме глинени саксии.  Пресажда се всяка година, през месец април в нова почвена смес.Напояването трябва да бъде регулирано. Като едно сукулентно растение каланхоето не се нуждае от често поливане - то съдържа вода в тъканите си и общото правило е да следим състоянието на горния слой на почвата: когато той е сух, това означава, че трябва да полеем. Друга особеност е, че колкото температурите са по-високи, толкова повече се увеличава и нуждата от напояване, и обратното - при ниски температури, поливането се намалява до ограничаване. Ето защо през лятото се полива веднъж на два-три дни, а през зимата през 10-15 дни. Препоръчва се водата да е със стайна температура и да е престояла. Можем да кажем, че краткото засушаване е за предпочитане пред трайното преполиване, по отношение на щетите, които биха се причинили на растението. Преполиването или задържането на вода в чинийката на саксията могат да доведат до загниване на корените, като до тяхното увреждане се стига и при дълготрайно засушаване. Счита се, че растението не се нуждае от пулверизиране и увеличаване на влажността на въздуха.


Каланхоето е силно растение, което не изпитва нужда за често торене. Подхранва се веднъж до два пъти месечно през пролетта и лятото, като се препоръчват торовете за стайни цветя и най-вече тези, в чието съдържание присъства в голямо количество елементът калий. Калият е отговорен за цъфтежа и допринася за неговото стимулиране и обогатяване. Други важни хранителни вещества са желязото, магнезият, цинкът. През зимата и по време на цъфтеж не се тори. 


Подрязване на каланхоето обикновено не се прави, но е добре след края на цъфтежа, да се премахнат прецъфтелите цветове и изсъхналите листа, ако има такива. При младите растения се прилага т.нар. "пензиране" или "прищипване" - откъсват се върховете на всяко стъбло, за да може растението да се разклони и да има обилен цъфтеж. Запомнете, че всяко едно разклонение ще ви донесе цветове. Както вече бе споменато, през студените месеци се ограничава поливането и растението се прибира у дома в светло помещение с умерени температури. Така се осигурява период на покой, който е задължителен, ако искаме да се радваме на цъфтеж през следващия сезон. Ако пробваме да предизвикаме повторен цъфтеж по горепосочения метод, то такъв период на почивка е задължителен между двата цъфтежа.


Каланхоето е изключително устойчиво спрямо болести и вредители. И въпреки това при неправилно отглеждане могат да се появят известни проблеми. Загниването на листата е знак за преполиване - премахнете увредените сред тях и намалете напояването. Прекаленото количество вода води и до загниване на кореновата система и развитието на гъбични заболявания. Липсата на светлина води до опадане на листата, издължаване и изтъняване на стъблата и отсъствие на цъфтеж. Неналичието на цъфтеж  може да се причини и при засаждане в голяма саксия или неосигуряване на период за почивка.


Размножаването на каланхоето е лесно и става чрез резници, които се вкореняват в почва за около 20 дни през пролетта и лятото.  Най-подходящи са връхните резници с дължина до 10см. Премахват се цветовете и долните листа, като се оставят най-много 2-3 листа в горната част. Хубаво е резниците да бъдат сухи преди да бъдат засадени в малки саксии. За успешни резултати е необходимо поддържане на висок процент влажност - за тази цел захлупете засадения резник с буркан или пластмасова бутилка. Метотодът за размножаване на каланхоето чрез вкореняване на резници в почва и под буркан е изпитан и гарантира получаването на нововкоренени растения. Ето и снимка, потвърждаваща това твърдение:


Белег за появата на корени е появата на нови листа. Когато вкоренените растения се развият, се пресаждат в по-голяма саксия. Вкореняването на резници във вода също е вариант за увеличаване на саксийте с това любимо цвете. В следващото видео нагледно се проследва начина за размножаване:Да отглеждаш каланхое е предизвикателство, а да се радваш на чудесните му цветове е повече от наслада. Потвръждавам твърдението, че който притежава един цвят от него, се пристрястява към пленителното очарование на това растение и желае да има всички възможни разновидности! Аз започнах с червено каланхое, сега вече имам бяло и розово. Струва ми се, че с тях колекцията няма да бъде завършена! 
Използвана информация и снимков материал: www.google.comwww.pinterest.com