неделя, 27 декември 2015 г.

Как се прави сапунена вода за цветя?


В наши дни пазарът изобилства от различни видове препарати за борба с неприятелите и заболяванията по растенията. Инсектицидите и фунгицидите по своята същност представляват пестициди - отровни химически съединения, създадени от човека за борба срещу вредителите. Те се характеризират с бързо и успешно действие, но вредата, която нанасят на околната среда е огромна. В някои случаи оказват неблагоприятно влияние и върху самото растение, като нарушават неговото развитие. Целта на настоящата статия е да предложи естествен заместител на тези продукти, като пример за такъв е сапунената вода - домашно приготвена смес, даваща задоволителни резултати в борбата с повечето проблеми по цветята. 


Важно е да започнем с уточнението, че за сапунената вода се смята, че е натурално средство, което ако не помогне, то не би причинило щети. Но и в това отношение има малко условие - не бива да превишаваме допустимите количества на съставните ѝ елементи, т.е. не трябва да получаваме твърде висок концентрат. Освен това не е полезно да я използваме при много горещо време (температури над 32°), защото всъщност тогава не бива да се поливат и мокрят самите растения, поради опасност от изгаряне. Някои видове, макар и малко на брой и не чак толкова често срещани, са чувствителни към съставките на сапуна - добре да се проучи и този въпрос. Сред растенията, които се отлеждат в нашата страна, не са познати до този момент такива видове с такава непоносимост. Ако все пак имате известни притеснения, можете да пробвате действието на сапунената вода първоначално на малък участък от растението и след като проследите неговата реакция, да преминете към цялостна употреба. Отрицателна реакция може да е пожълтяване на листата или умърлушен вид, но това може да е и доста объркващо и подвеждащо, защото може да се дължи на съответния проблем (вредители или заболяване). Съобразявайки тези основания, винаги е препоръчителен вариантът да започнем третирането първо със сапунена вода и едва след това да прибегнем към съответния фунгицид или инсектицид, ако нямаме желаните последици. 


Сапунената вода е достъпна, тъй като не е трудна за правене и е съставена от евтини продукти, които всеки от нас има у дома или лесно може да си набави. Нейното въздействие зависи пряко от състоянието на увреденото растение и разрешаването на проблема изисква малко повече търпение и време, защото тя не съдържа химически вещества (които често имат бързо действие). Наблягаме силно на факта, че сапунената вода няма превантивно действие, т.е. трябва да я използваме, когато има наличие на проблем и да знаем, че влиянието ѝ се прекратява от момента, когато тя се изпари (когато растението стане сухо). В този ред на мисли тя има контактно действие, т.е. действа на момента. 


Прилага се от една страна против вредители, като: белокрилка, листни или щитоносни въшки, акари, и други насекоми, а от друга - срещу гъбични заболявания, като: брашнеста мана, например . В зависимост от степента на засягане тя се използва от веднъж до 2-3 пъти седмично, като при крайна нужда се допуска и ежедневна употрепа на основната рецепта, но не повече от 4-5 последователни дни. Почти винаги се налага прилагане повече от един път, тъй като популациите на голяма част от вредителите се разпространяват и умножават с огромна скорост. Третират се листата и стъблата на растението, както и самата почва или по-точно - напръсква се нейния горен слой. Листата се обработват както от горната им страна, така и от долната част - именно там се крият доста от досадните нашественици. Важно условие за ефективността на тази вода е  растението да не бъде излагано на дъжд или поливане отгоре, тъй като по този начин ще се измие сапунената вода от съответния участък.


Какво всъщност е въздействието на основната съставка на сапунената вода, а именно сапунът? Специалистите констатират няколко прояви и посоки на влияние. Те считат, че сапунът навлиза чрез дихателните пътища и разрушава клетъчните мембрани на вредителите, като може да доведе и до блокиране на трахеята и последващо задушаване. От друга страна той унищожава слоя на епидермиса, което води до загуба на вода вследствие на изпарението ѝ. Не на последно място засяга хормоните на развитие и метаболизма. Следователно, можем да отбележим, че насекомите с по-твърда обвивка са по-упорити и по-трудно ще ги препорим със сапунената вода. Именно мастните киселини, които се съдържащи в сапуна, допринасят за тези резултати. Разпространено е мнението, че сапуните, които са богати на елемента калий (калиеви соли), са най-полезни в миксирането на специалната вода за борба с неприятелите по цветята. 


Има два основни начина на приложение - чрез пръскане или чрез памук, който е напоен в сапунената вода. В първия случай са ни необходими освен основните продукти, още и бутилка с пулверизатор, в която ще изсипем течността. Не изхвърляйте опаковките на препаратите за прозорци, баня или обезмаслители за кухня, които съдържат помпичка за пръскане, защото са изключително удобни за употреба и по отношение на цветарството (измийте ги добре преди това). Можете да използвате още пръскачки или специалните пулверизатори, които също са лесни за намиране на пазара и се продават в почти всеки магазин за домашни потреби. Предимство на последните е, че повечето от тях имат функция за регулиране на струята, т.е. може да разпръскат с по-силна или съответно по-слаба струя на по-голяма или по-малък участък. Готовата смес се сипва в избрания съд и се разклаща добре преди ползване.


Понякога след като сме пръскали със сапунена вода, целените резултати не идват и тогава се препоръчва да преминем към механично въздействие спрямо вредителите. За него отново ни е нужна сапунената вода, в която да потопим памук. С напоения памук внимателно почистваме растението, като периодично го изплакваме и отново потапяме в сапунената вода. Този процес е продължителен и не е особено приятен, но наистина помага.  


В заключение на настоящата статия ще представим няколко рецепти за сапунена вода. Характерното за всички тях е, че те са основани на една и съща съставка - сапунът в съчетание с водата и от тази база се създават редица обогатени рецепти. Сапунът може да се замести с веро или препарат за миене на съдове, като последните не трябва да съдържат обезмаслители или белина. Други продукти, които можем да използваме са следните. Олиото покрива и задушава както вредителите, така и гъбичните вируси по цветята. Чесънът е познат на всички нас като естествен антибиотик, който се бори с богата палитра от бактерии, гъбички и вируси. Подобно действие имат лука и лютият червен пипер. По отношение на содата бикарбонат трябва да отбележим, че тя има по-скоро превантивно действие, отколкото висок ефект при лечение на вече заразено растение. Ако цветята ви са податливи към брашнеста мана, то е добре да третирате листата и стъблата им с рецептата, включваща содата за хляб във влажно (недъждовно) и хладно време. Обикновено това се осъщества още рано през пролетта. Преди да пристъпим към действие трябва предварително да сме полели добре растенията, които ще третираме (няколко дни преди това, за да може водата да се абсорбира от всички части). Те трябва да са хидратирани, защото в противен случай има опасност от изгаряне. Специалистите споделят, че използването на содата има благоприятно влияние и при борбата с гъбични заболявания като черните петна, ръждата, и други.

Тъй като вече заговорихме за брашнестата мана е хубаво да споменем още едно естествено средство, което помага в борбата с нея и има по-скоро отново превантивен характер. Това е прясното мляко, като основната рецепта е следната: смесваме една част мляко с 2 или 3 части чиста вода. С тази течност пръскаме растенията веднъж на 10-14 дни. Действието на млякото е изследвано още от древността, като в този случай се счита, че то придобива антисептичен ефект, когато си взаимодейства със слънчевата светлина.


В следващото видео се предлага още една рецепта. За да я приготвим слагаме в блендер 3 чаши листа от мента и 2 глави чесън (можем да прибавим и 1 малка глава лук), след което ги разбиваме и наситняваме. Към готовата смес прибавяме 12 чащи вода и 2 с.л. лют червен пипер. Слагаме получената течност на котлона и я държим там, докато заври. След това я охлаждаме и оставяме за една нощ да престои. Прецеждаме я и я изсипваме в бутилка с пулверизатор. Добавяме и 1с.л. течен сапун или веро. Разклащаме добре преди употреба.Като финал на тази статия искам да споделя и моя личен опит в употребата на сапунената вода. Използвала съм я срещу листни въшки и белокрилки по саксийни цветя (най-вече мушката, хибискуси, хризантеми) и резултатите винаги са били успешни. Две години поред със сапунена вода спасявам лимон, който беше доста сериозно нападнат от вредители! При розите като че ли няма висока ефективност, но не съм я прилагала с постоянство и следователно не мога да изразя категорично мнение. Ще се радвам и вие да споделите вашите наблюдения и практика в тази насока като коментари под статията или във фейсбук страницата на блога!Използвана информация и снимков материал:  http://www.proplants.com/www.pinterest.com